Somali'de FETÖ'ye darbe

Somali, ülkedeki FETÖ'ye bağlı kurumlarda çalışanları çıkartırken, bu kurumları Türkiye Büyükelçiliği'ne devretti.

Somali'de FETÖ'ye darbe
Somali'de FETÖ'ye darbe
GİRİŞ 24.07.2016 16:59 GÜNCELLEME 24.07.2016 17:05
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Türkiye'de 15 Temmuz'da gerçekleşen darbe girişimine en güçlü tepkiye veren ülkelerden biri olan Somali, FETÖ'nün ülkedeki çalışmalarına yönelik birtakım tedbirleri faaliyete geçirmeye başladı.

ÇALIŞANLARA 1 HAFTA SÜRE VERİLDİ

Bu kapsamda, Türk hükümetinin talebi üzerine, FETÖ'nün Nile Academy çatısı altındaki 3 okul ve 1 hastanenin faaliyetlerini 16 Temmuz'da durdurduğunu açıklayan Somali yönetimi, söz konusu kurumlarda çalışanlara ise ülkeyi terk etmeleri için bir hafta süre tanımıştı. Yönetimin tanıdığı süre, dün itibariyle son buldu.

TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİNE DEVREDİLDİ

Karara göre, bugünden itibaren kız ilköğretim, kız lisesi ile klasik lise ve hastanenin faaliyetleri Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği koordinasyonluğunda yürütülecek.

Türkiye, okullarda eğitimin ara verilmeden devam etmesi için Somali'deki partner kuruluşlarla bir süredir çalışmalar yürütüyordu. Bu doğrultuda, okullardaki eğitim kalitesi düşürülmeden yürütülecek çalışma kapsamında, Ağustos ayının ortasına kadar yeniden eğitime başlanması planlanıyor.

Eğitim kurumlarındaki öğretmen ihtiyacı da Türkiye'nin yanı sıra asıl öğretim kadrosu Somali'de iyi eğitim almış tecrübeli yerel çalışanlardan destek alınarak sağlanacak. Bu konuda Somali yönetimiyle çalışmalar yürütülüyor. 2011'de faaliyete başlayan üç okulun yaklaşık 850 öğrenci kapasitesi bulunuyor.

'KENYA'YA GİTTİLER' İDDİASI

Okullarda yaklaşık 40 Türk çalışanın aileleriyle, Somali hükümetinin açıkladığı karardan sonra hafta içinde ülkeyi terk etmeye başladığı bilgisi alındı. Öğretmenlerin büyük ihtimalle Kenya'ya gittikleri, ancak buradan Türkiye'ye mi veya başka bir ülkeye mi geçecekleri bilinmiyor.

Nile Academy bünyesinde faaliyet gösteren hastane ise tamamen kapatılacak. Binanın Somali'deki Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi denetiminde olması planlanıyor. Hastanenin en hızlı şekilde Somali halkının hizmetine sunulması amacıyla ya özel ihtisas hastanesi veya Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı bir ünite olarak çalışması hedefleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 23
  • talha 7 yıl önce Şikayet Et
    sadece kurumlarla kalırsa çok kısa zamanda tekrar maddi olarak güçlenirler bunları asıl sermayesi iş adamı kılıfına bürünmüş it soylarında.bunlar temizlenmeden bu ülke refaha eremez tüm mal varlıklarına zaman geçirilmeden el konulmalı
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    katılıyorum
    Cevapla
  • reis 7 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun size... Dostluk budur
    Cevapla
  • Aşağılayan 7 yıl önce Şikayet Et
    Seni seviyorum Somali.
    Cevapla
  • konyalı 7 yıl önce Şikayet Et
    somalili kardeşlerimizden allah razı olsun çok büyük adım atmışlar
    Cevapla
  • ibrahim 7 yıl önce Şikayet Et
    ALLAHU EKBER herşeyde bir hayır vardır şer odakları hayır merkezleri haline dönecek..bakın görün Allah inananlarla beraber yeterki Allah yolunda gayret edin can ve malınızla
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Konya Büyükşehir ve Karatay Belediyesi’nden tarihi proje
Yerel seçim; Panorama; Son durum