Tüm dengeler değişebilir

ABD ve İngiltere'nin 20 Afrika ülkesinde casusluk faaliyeti yürüttüğünün ortaya çıkması üzerine, bölge ülkelerinin Çin ve Rusya ile ittifak kurabileceği ifade ediliyor.

Tüm dengeler değişebilir
Tüm dengeler değişebilir
GİRİŞ 13.12.2016 14:56 GÜNCELLEME 13.12.2016 14:56
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Fransız Le Monde gazetesi geçen hafta, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı  (NSA) çalışanı Edward Snowden'in kaçırdığı, tüm dünyada dinleme ve izleme çalışmalarının ortaya koyulduğu yeni belgeler yayınlamıştı.

Haberdeki söz konusu belgelerde, NSA ve İngiliz hükümetine bağlı İletişim ve Dijital İstihbarat Kurumunun (GCHQ) bazı faaliyetlerini ortaklaşa veya benzer metodlar uygulayarak gerçekleştirdiği ve 2009-2010'da yaklaşık 20 Afrika ülkesinde üst düzey yetkilileri dinledikleri ileri sürülüyordu.

ABD VE İNGİLTERE'NİN İMAJI BOZULDU

Paris'teki Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsünden (IRIS)  öğretim görevlisi ve Kamerunlu Araştırmacı Samuel Nguembock, konuya ilişkin değerlendirmesinde, bu iddiaların ABD ve İngiltere'nin kıtadaki imajını olumsuz etkileyebileceğine dikkati çekti.

ÇİN VE RUSYA İLE İTTİFAK KURULABİLİR

Nguembock, özür dilense bile taraflar arasında yıkılan güvenin yeniden  sağlanmasının kolay olmayacağını belirterek, "ABD ve İngiltere'ye olan güvenini yitiren Afrika ülkeleri, Çin ve Rusya gibi diğer önemli güçlere doğru yönelebilir. Hatta istihbarat konusunda daha büyük bir destek almak için İsrail'le de iş birliği içine girebilir" ifadelerini kullandı.

YERALTI KAYNAKLARI ELE GEÇİRİLMEK İSTENİYOR

Bu belgelerin kendisini şaşırtmadığını dile getiren Nguembock, büyük  güçlerin dünyayı, doğal zenginlikleri kontrol etmek ve rakiplerinin yolunu kesmek  amacıyla istihbarat güçlerini kullandıklarını kaydetti.

Çad'da Emi Koussi Üniversitesinden Uluslararası Hukuk ve Siyaset  Bilimi Profesörü Tchang Mbairo, Afrika ülkeleri ile ABD ve İngiltere arasında daha önce rastlanmayan casusluk olayının Afrika kurumlarında güvenlik zafiyeti yaşandığını ortaya koyduğunu söyledi.

Yasa dışı dinlemelerin yapıldığı Afrika ülkeleri arasında çok sayıda  Frankofon (Fransızca konuşan) ülkenin bulunduğu ve Demokratik Kongo  Cumhuriyeti'nin (DKC) de bunlardan biri olduğu, İngiliz istihbaratçıların DKC  Devlet Başkanı Joseph Kabila ve danışmanlarının ses kayıtlarını dakika dakika  dinlediği ileri sürülmüştü.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 33
  • huseyin l 7 yıl önce Şikayet Et
    tüm dünya ülkeleri birleşip şu ingilizlerin kökünü kazısa dünyada ne terör kalır ne kavga..
    Cevapla
  • Gazi 7 yıl önce Şikayet Et
    Sessiz kardeş aynen katılıyorum.... Özünü ve devlet olma özelliğini yitirmiş topluluklar ABD ve AB) son yıllarda terörle kardeş oldular ve koalisyon kurdular. ve Güvenlerini yok ettiler..Dağılmaları için Sonları yakındır
    Cevapla
  • haşmet 7 yıl önce Şikayet Et
    şuan ülkemizdeki en büyük oyun terör faaliyetlerinin yanında islamiyetten uzaklaştırma veya islami hassasiyetlerimizden kopma buna karşı azami ciddiyet ile islamiyetin takva kalasına sığınmalıyiz....
    Cevapla
  • Sessiz 7 yıl önce Şikayet Et
    ABD-AB kardeşler uzun zamandır afrika ve orta doguyu sömürerek yüksek refahta yaşadılar artık onlarında dönemi kapanıyor yalancı ve iki yüzlü bu iki grup artık dünyada inandırıcılıklarını kaybediyorlar aklı selim her ülke lideri bunlardan uzak durur
    Cevapla
  • trk 7 yıl önce Şikayet Et
    bi şey farketmez bu sefer de çin ve rusya sömürür al birini vur ötekine, farkları var mı sanki...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı