Afyonkarahisar

Büyük Zafer'in 93. yıl dönümü

18:46 30 Ağustos 2015
Büyük Zafer'in 93. yıl dönümü

Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin 93. yıl dönümünde Zafertepe'de tören yapıldı

 Kütahya'nın Dumlupınar ilçesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında Zafertepe'de tören düzenlendi.

Afyonkarahisar ve Kütahya valiliklerinin ortak organizasyonlarıyla Zafertepe'de düzenlenen törende Zafer Abidesi'ne çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu.

Kütahya Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Celal Başoğlu, törende yaptığı konuşmada, bugünlere gelinmesine vesile olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ve İstiklal Harbi'nin kazanılmasında canını seve seve feda eden bütün ordu mensuplarına ve onlara hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen aziz Türk milletine şükranlarını sundu.

Büyük Zafer'in 93. yılını milletçe kutlamanın heyecanını yaşadıklarını dile getiren Başoğlu, 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muhaberesi'nde, Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Türk milletinin edebi özgürlüğüne kavuştuğunu hatırlattı.

Milletlerin kaderlerinin belirlendiği zamanlar bulunduğunu ifade eden Başoğlu, "İşte şu gördüğünüz topraklarda Başkomutanlık Meydan Muhaberesi bunlardan birisidir. Bu topraklar, Balkan Savaşları'yla başlayıp, Çanakkale Savaşı ile süren, Türk milletini Anadolu'daki küçük bir toprak parçasına hapsedip sonrada bu topraklardan tamamen atmayı hedefleyen İngiliz, Fransız ve İtalyan işgalcilerinin emellerini boşa çıkaran, Türk'ün sinesine toslayıp, bu topraklardan atıldıkları mekandır" dedi.

Başoğlu, 26 Ağustos'ta "Ya istiklal ya ölüm" parolasıyla başlayan Başkumandanlık Meydan Muhaberesi'nde düşmanın Dumlupınar ve Kütahya'da engellendiğini belirterek, düşmanın Türk kuvvetlerince sıkıştırıldıktan sonra bu topraklardan atıldığını anımsattı.

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz ise adanın kuzey tarafında düzenlenen törende, Başkomutanlık Meydan Muhaberesi'nin bu topraklarda gerçekleştiğini belirtti.

Muharebenin​ dünya tarihine yön verdiğini ifade eden Yılmaz, "Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri burada atılmıştır. Türk ordusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde etrafını saran düşman çemberini süngüyle işte bu meydanda kırmıştır. Düşmana kahredici darbesini burada vermiştir" dedi.

Konuşmanın ardından çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi. Mehteran takımının gösterileri ardından askeri birlikler tören geçişi yaptı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.