Afyonkarahisar

Engelleri spor ve hidroterapi ile aşıyorlar

11:07 15 Ocak 2016
Engelleri spor ve hidroterapi ile aşıyorlar

MUSTAFA BAYER - Afyonkarahisar Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi tarafından hayata geçirilen ve üniversite öğrencilerinin gönüllü olarak görev aldığı "Engelleri birlikte aşalım, sporu yaygınlaştıralım projesi" ile bedensel ve zihinsel engelli gençlere sportif aktiviteler yaptırılıyor.

Proje kapsamında ilk olarak Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Beden Eğitimi Meslek Yüksekokulundan (BESYO) 30 kız ve erkek öğrenciye, step ve aerobik eğitimi verildi. Bir termal otelin havuzunda uzmanlardan 3 ay boyunca hidroterapi (su tedavisi, aqua terapi) eğitimi de alan gençler, engelli gençlerin sosyal entegrasyonuna yönelik çalışmalar konusunda bilgilendirildi.

Eğitim alan öğrenciler, projeye kapsamında engellilerle bire bir ilgilenerek, onların yaşama daha sıkı tutunmalarına katkı sağlıyor.

Proje koordinatörü sosyolog Özge Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından da desteklendiğini söyledi.

Öğrencilerin engellilere yaşam koçluğu yaptığını aktaran Mutlu, çalışmalara severek katılan engellilerin fiziksel aktivitede bulunduklarını dile getirdi.

- Kaslarının güçlenmesine destek oluyor

Mutlu, çalışmalarında suyun insan bedenine olumlu etkisinden de faydalanmak istediklerine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Aqua terapi ile engelli gençlerin suyla temaslarını sağlıyoruz. Etkinlikleri termal havuzda yapmamız süreci biraz daha hızlandırdı. Havuzda yapılan fiziksel aktiviteler, engellilerin hareket edebilme kapasitelerini arttırıyor. Bedenlerinin rahatlamasına yardımcı oluyor. Sudaki egzersizlerin, engelli gençlerin kardiyak kapasiteleri, denge ve koordinasyonlarını arttırdığı, kaslarının güçlenmesine destek olduğu gözlendi. Havuzda suya alışma, hareket edebilme ve temel düzeyde yüzme eğitimi de verdik."

BESYO öğrencisi Serpil Kamaç da çocukları çok sevdiği için projede yer aldığını belirterek, "Onlarla ilgilenmek, bir şeyler öğretmek, mutlu olduklarını görmek beni de mutlu ediyor" dedi.

- İletişim becerileri gelişiyor

AKÜ Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümit Dündar ise engelli ya da felçli bir insanın suda daha rahat hareket edebildiğini anlattı.

Beyin felci veya omurilik yaralanması geçiren hastalar ile spastik engellilerin, suyun hidro-statik basıncıyla daha kolay dik konumda durabildiklerine dikkati çeken Dündar, şunları kaydetti:

"Su, felçli hastalar için vazgeçilmez bir tedavi imkanı sunuyor. Biz bire bir tedavi yerine grup tedavisi uyguluyoruz. Bu sosyal bir ortamın oluşmasını sağlıyor. Su özellikle çocuklar için inanılmaz bir eğlence kaynağı. Dışarıda oyun oynamak gibi. Suda kollarını, bacaklarını hareket ettirmesi, yüzmesi, oynaması güzel bir sosyal ortam oluşturuyor. Çocukları aynı anda tedaviye aldığınız zaman iletişime başlıyorlar. Bu da onları mutlu ediyor. İletişim becerileri gelişiyor. Suda vakit geçirmeleri, motivasyon sağlamaları ve sosyal gelişimleri için çok faydalı."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.