Afyonkarahisar

Bilim insanlarının takibindeki kartalı vurdular

11:03 12 Mayıs 2016
Bilim insanlarının takibindeki kartalı vurdular

MUSTAFA BAYER- Afyonkarahisar’da Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri tarafından yaralı halde bulunan ve üzerinde uydu cihazı olan, nesli tükenme tehlikesi altındaki küçük orman kartalı tedavi altına alındı.

Ekiplerin, göçmen kuşların konaklama bölgesi olan Eber Gölü çevresinde buldukları yaralı kartal, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hayvan Hastanesine getirildi.

Üzerinde uydu vericisi ve ayaklarında metal halka olan kartalın muayenesinde, ayağının kırık olduğu, çok bitkin ve güçsüz düştüğü belirlendi.

AKÜ Yaban Hayatı ve Ekoloji Anabilim Dalı Başkan Vekili Doç. Dr. Emine Hüsna Kandır, yaralı kuşun tedavisine hemen başlandığını söyledi.

- Halkalar Polonya'da takılmış

Ayağındaki halkaların, Polonya'nın Lubelskie bölgesinde takıldığını tespit ettiklerini dile getiren Kandır, şöyle devam etti:

"Henüz yavru iken 18 Temmuz 2009'da yapılan halkalamanın ardından doğaya salınmış. Yaralı olarak hastanemize getirilen küçük orman kartalının ayağındaki halkada bulunan yazı ve numaralardan Polonya Bilimler Akademisi bünyesindeki Ornitoloji (Kuşbilim) Araştırma İstasyonu ile irtibata geçildi. 2015 yılında tekrar yakalanan kartala bu kez aynı istasyonda uydu vericisi takılmış."

Kaçak avlanmanın tüm kuşlar için olduğu gibi bu tür bilimsel çalışmalar için de tehlike oluşturduğunu ifade eden Kandır, Türkiye’nin göçmen kuşların üç ana göç yolundan birinde olduğunu belirterek, önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Kandır, kuşun üzerindeki uydu izleme cihazının, araştırma istasyonuna gönderilmek üzere Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğüne teslim edildiğini aktardı.

- "Antibiyotik tedavisi uyguluyoruz"

AKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim görevlisi Dr. Volkan Yaprakçı da kartalın durumunun kendilerine getirildiğinde kötü olduğunu ifade etti.

Vakit geçirmeden tedaviye başladıklarına işaret eden Yaprakçı, şunları kaydetti:

"Eber Gölü çevresinde yaralı halde bulunan kartalın muayenesinde, avcılar tarafından vurulduğunu, ayağını kıran saçmanın kalçasına saplandığını tespit ettik. Kırığı yüzünden beslenemediği için aç kalmıştı. Güçsüz ve bitkin haldeydi. Genel durumunu düzeltmeye çalışıyoruz. Enfeksiyonu nedeniyle antibiyotik tedavisi uyguluyoruz. Kırığı için de bandaj yaptık. Tedavisini tamamlayıp doğaya salmayı planlıyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.