Afyonkarahisar

"Tuğla ve Kiremit Üretiminde Enerji Verimliliği" toplantısı

18:27 24 Mayıs 2016
"Tuğla ve Kiremit Üretiminde Enerji Verimliliği" toplantısı

Türkiye Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Başoğlu, Avrupa'daki sanayicilerin doğal malzeme kullandığını belirterek, "Türkiye'de ise birinci ihtiyaç, malzemenin ucuz olması. Ucuz malzeme talebi maalesef ısının önüne geçiyor. Ardından ısı korunumu fazla olan malzeme talebi geliyor. Ne zamanki ucuz üründen vazgeçeriz işte o zaman daha sağlıklı ve kaliteli malzemeleri üretir hale geliriz." dedi.

Başoğlu, bir termal otelde "Tuğla ve Kiremit Üretiminde Enerji Verimliliği" toplantısı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'deki tuğla ve kiremit sanayicisine hizmet verdiklerini söyledi.

Türkiye'de 300 tuğla ve kiremit fabrikası bulunduğunu, dernek olarak sektörü iyi bir noktaya taşımaya çalıştıklarını belirten Başoğlu, bu çerçevede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yürüttükleri çalışma kapsamında sanayicilere eğitim verdiklerini vurguladı.

Enerjinin dünyanın olmazsa olmazlarından olduğunu aktaran Başoğlu, "İnsanlar alternatif enerji arayışı, yenilenebilir enerji peşinde. Daha da önemlisi enerjiden tasarruf etme, daha az kullanma peşinde. Dolayısıyla sektörümüzdeki üreticiler ve sanayicilere, enerjiyi daha az kullanarak üretim yapma bilincini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz." dedi.

Tuğla ve kiremit üretiminin Afyonkarahisar, Manisa'nın Turgutlu ilçesi ve Çorum'da yoğun olduğuna işaret eden Başoğlu, bu bölgelerdeki sanayiciye ulaşıp, daha az enerji kullanan üretim elemanları ve makineleri tanıttıklarını dile getirdi.

- "Tuğla ve kiremit en doğal yapı malzemeleridir"

Başoğlu, inşaat ve duvar malzemesi firmalarının çevreci ürünler ürettiklerine dikkati çekti.

Enerjiyi daha iyi koruyan, enerji ve ısı yalıtımını, soğutma işini çok daha iyi yapan yalıtım malzemeleri olduğunu aktaran Başoğlu, şöyle devam etti:

"Dünyada tuğla ve kiremit en doğal yapı malzemeleridir. Üretim bandında da enerjiyi en verimli kullanarak, doğaya katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Yaklaşık 6 ay önce bir tuğla geliştirdik ve patentini aldık. Isıyı çok daha iyi koruyan bir ürün. Tuğla ve yalıtım malzemeleri ile ortak çalışmanın ortaya çıkardığı bir ürün. Yakın zamanda piyasada görülecek. Kullanılmaya başlandığında insanlar evlerinde, iş yerlerinde ve kamu binalarında daha az enerji harcayacak. Bu ürünü piyasaya lanse etmeye çalışıyoruz. Enerjiyi koruyan, enerjinin daha az kullanılmasına olanak sağlayan bir ürün olduğu için önem veriyoruz. İçerisine yalıtım malzemesi konulmuş bir tuğladan bahsediyoruz. Hem kullanıcı hem de inşaattaki usta açısından dost bir malzeme olduğunu söyleyebilirim."

Başoğlu, dünyada doğal malzemeye olan ilginin arttığını belirterek, "Avrupa'daki sanayiciler doğal malzeme kullanıyor. Türkiye'de ise birinci ihtiyaç, malzemenin ucuz olması. Ucuz malzeme talebi maalesef ısının önüne geçiyor. Ardından ısı korunumu fazla olan malzeme talebi geliyor. Ne zamanki ucuz üründen vazgeçeriz işte o zaman daha sağlıklı ve kaliteli malzemeleri üretir hale geliriz." diye konuştu.





YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.