Afyonkarahisar

Tıp eğitimi ile insanlığa hizmet etmek istiyor

14:37 19 Temmuz 2017
Tıp eğitimi ile insanlığa hizmet etmek istiyor

Suriye’deki savaşta babası Esed rejimi tarafından öldürülen ve can güvenlikleri olmadığı için üç kardeşi ve annesi ile Türkiye'ye kaçarak Afyonkarahisar’da yaşamaya başlayan Aya Swaid (18), girdiği Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) ile Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandı.

Swaid, Suriye'de 3,5 yıl önce babasının gözaltına alınarak öldürülmesinin ardından üç kardeşi ve annesiyle önce Lübnan'a ardından da Türkiye'ye geldi. Bir süre İstanbul'da tanıdıklarının yanında kalan aile, daha sonra Afyonkarahisar'a taşınarak burada yaşamaya başladı.

Lise birinci sınıfı Suriye'de okuyan Swaid, Afyonkarahisar İmam Hatip Lisesi ikinci sınıfa kayıt yaptırdı ve üç yıl boyunca gösterdiği üstün başarı ile okulunu bu sene birinci bitirdi. Girdiği Yabancı Öğrenci Sınavı'ndan da (YÖS) yüksek puan alan Swaid, Türkiye'de aldığı tıp eğitimi ile insanlığa faydalı olmak istiyor.

Aya Swaid, yaptığı açıklamada, YÖS'de 80 soruda 78 doğru cevap çıkardığını belirtti.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesini tercih ettiğini ifade eden Swaid, "Küçüklükten beri tıp okumak ve doktor olmak istiyordum. Suriye'de durumlar malum. Orada her meslekten insana ihtiyacımız var. Ben de doktorluğu seçtim, Suriye'deki ve tüm dünyadaki insanlara tıp alanında hizmet etmek istiyorum. Doktorluk yapmak istiyorum ve başarılı olabileceğime inanıyorum." diye konuştu.

Swaid, Suriye’deki durum düzelince ülkesine dönmek istediğini anlatarak, "Türkiye’nin eğitiminden de faydalanmak istiyorum. Dönmekle ilgili kararımız, Suriye'deki duruma bağlı." ifadesini kullandı.

- "Türkçeyi o kadar iyi öğrendi ki, yerel şiveyi bile kullanabiliyor"

Okul Müdürü İbrahim Durgut, gazetecilere yaptığı açıklamada, Aya Swaid’in 10. sınıfta okullarına geldiğini, Türkçe bilmemesine rağmen kısa zamanda öğrenerek okul birincisi olduğunu aktararak, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkçeyi o kadar iyi öğrendi ki yerel şiveyi bile kullanabiliyor. Özellikle öğretmen arkadaşlarımızın birebir rehberlikleri çok etkili oldu. Öğretmenlerimiz, teneffüslerde, aralarda ve boş zamanlarında sürekli kızımızla ilgilendi, dersler verdi. Kendisinin azmi ve gayreti ile bu başarıyı elde etti. Öğrencimizin tıp fakültesini kazanması okulumuza da katma değer kazandırdı. Bu anlamda kendisine teşekkür ediyorum ve tebrik ediyorum."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.