Afyonkarahisar

Tarihi evler turizme kazandırılacak

11:34 04 Ekim 2017
Tarihi evler turizme kazandırılacak

MUSTAFA BAYER - Afyonkarahisar'da tarihi evler, konaklar ve kentin sembolü Afyonkarahisar Kalesi’nin bulunduğu Cami-i Kebir, Mevlana, Akmescit ve Hacı Efdal Mahallelerinde iki etap halinde yapılacak Sokak Sağlıklaştırma Projesi ile tarihi yapılar restore edilecek.

"Eski Afyon" olarak bilinen, tarihi evlerin yanı sıra hanlar ve camilerin de aralarında olduğu çok sayıda tescilli kültür varlığı bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013'te 2 milyon lira bütçeyle kentsel sit alanındaki 500'e yakın yapının röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlandığını söyledi.

Projenin hayata geçirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurduklarını anlatan Çoban, Bakanlıktan büyük destek gördüklerini dile getirdi.

Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında kaynak sağlandığını belirten Çoban, şöyle devam etti:

"Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından 9,5 milyon liralık bütçe, ilk etapta bu kentsel sit alanındaki 309 tarihi evin ön cephe restorasyon işi için gönderildi. Konya Röleve ve Anıtlar Kurulu tarafından ihalesi yapılarak çalışmalara başlandı. Önceki yapılanlara nazaran daha detaylı olan bu çalışmada ön cepheler tamamen yenilenecek. Yaklaşık 3 yıl sürecek bir proje. Uzun soluklu bir çalışma olacak. Bir evin ön cephe yenilemesi 20 günden önce bitmiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığından aldığımız bilgiye göre bu çalışma Türkiye’de devam eden sokak sağlıklaştırmaları içerisindeki en büyük proje olma özelliği taşıyor."

Çoban, proje kapsamında sokakların tarihi dokuya uygun taşlarla kaplanacağını bildirdi.

Çalışmalar tamamlandığında bölgeyi ziyaret eden turist sayısının artacağını dile getiren Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İkinci etabı ile 500'e yakın evin restorasyonu, konakların aslına uygun yenilenmesi şehrimizi Türkiye'de öne çıkaracaktır. Afyonkarahisar termal turizmin yanında tarihi dokusu ile de önemli bir kent. Dünyada eşi olmayan kalemiz var. Ziyaretçilerin kaleye daha kolay çıkabilmesi için teleferik projesi hazırladık. 2018'de tamamlamayı planlıyoruz. Sokak sağlıklaştırma çalışmalarının önemli bir bölümü de aynı dönemde tamamlanmış olacak. Teleferik, buradaki çalışmalar ve hızlı tren projesinin tamamlanması ile özellikle iç turizmde patlama yaşanacak. Bunun emarelerini şimdiden görebiliyoruz. Şu anda şehrimizi yılda 250 bine yakın turist ziyaret ediyor. Bu çalışmalarla ziyaretçi sayısını 500 bine çıkaracağımızı düşünüyoruz."

Mahalle sakinlerinden 56 yaşındaki Ali Keser de çalışmalardan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Burası şehrin en eski yerleşim alanı. Son yıllarda bu bölgeye turistler yoğun ilgi gösteriyor. Evlerin, sokakların yenilenmesiyle bu ilgi daha da artacaktır." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.