Afyonkarahisar

Afyonkarahisar'da 8. Uluslararası Türk Şöleni

19:38 15 Ekim 2017
Afyonkarahisar'da 8. Uluslararası Türk Şöleni

Afyonkarahisar Oğuz Boyu Yörükler Türkmenler Derneği tarafından, Uluslararası Türk Dünyası Şöleni düzenlendi.

Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesine bağlı Kayıhan beldesi Ahlatlı mesire alanında bu yıl sekizincisi düzenlenen şölen; saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve toy duasının yapılmasıyla başladı.

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar'ın çok önemli bir şehir olduğunu belirterek, bugün Anadolu'da özgür bir şekilde yaşanıyorsa Afyonkarahisar'da başlayan kurtuluşun önemli bir rolü olduğunu söyledi.

Tutulmaz, 1071 yılından bu yana Anadolu’yu yurt yapan Yörük Türkmen beylerine, geleneğine, kültürüne büyük bir saygı duyulması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bilindiği gibi Anadolu, sadece Türkmenlerin, Yörüklerin yaşadığı bir yer değildir. Ancak onun kültürünü egemen kılan Yörük Türkmen birliğinin Yörük Türkmenlerinin en önde gücü, kuvveti ve tarihidir. Anadolu sadece Türkiye değildir, Anadolu sadece Türklerin yaşadığı bir yer değildir ama Türkiye de sadece Türkiye değildir. Bizim geniş bir gönül coğrafyamız var. Orta Asya’dan Avrupa’nın içlerine kadar, Kafkasya’dan Afrika’ya kadar çok geniş bir yörede bizim kardeşlerimiz var, gönüldaşlarımız var, onların da Türkiye’ye bağları var. Türkiye ne kadar güçlü olursa onlar da bulundukları yerlerde ayaklarının üzerinde güçlü bir şekilde duracaklardır. Bizim geleneksel gücümüz kılıçtır ama artık kılıcın tek başına bu coğrafyada egemen olarak kalabilmemize yetmediğini de çok iyi biliyoruz. Artık kılıcımızın yanında ilim ve bilimle ortaya çıkardığımız yeni silahlarımızın da olması lazım. Bunun için çok çalışmalıyız."

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı İrfan Tatlıoğlu ise dünyada birçok gürültünün koptuğunu ve Türkiye'nin üzerine gelindiğini söyledi.

Tatlıoğlu, Türkiye’nin içinde ve dışında bazı rahatsızlıkların yaşandığını belirterek, "Her yüzyılda bir dünyanın haritaları yeniden çiziliyor. Bu yüzyıl da dünyanın haritasının yeniden çizildiği bir yüzyıl. Şimdi süper devlet dediğimiz bazı devletler toplanıyorlar önümüzdeki yüz yıllık haritaları çiziyorlar. Bu yüz yıllık tarihin birinci sırasında gelen şu; Türkleri bu dünyadan yok edelim. Yıllarca birbirimize düşürmüşler. Sağcı-solcu demişler becerememişler, şimdi ne yapıyorlar, işte PKK’yı başımıza salıyorlar. Nasıl bozarız diye düşünüyorlar. Taşeronlarla iş olmayınca kendileri ortaya çıktı, bunlar da yapamadı. Artık devletler ülkemizin düşmanlığını yapıyorlar." diye konuştu.

Afyonkarahisar Oğuz Boyu Yörükler Türkmenler Derneği Başkanı Şakir Altıntaş da Afyonkarahisar'ın Kurtuluş Savaşı'nda sadece Yunanlılara karşı değil, yedi düvele karşı savaştığını, Afyonkarahisar'ın 95 yıldır barut koktuğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından şölenin yapılmasında emeği geçen ve destek verenlere plaket ile hediyeler verildi.

Etkinlik alanında, şölene katılan Yörük ve Türkmen dernekleri tarafından çadırlar kuruldu. Yörük ve Türkmen kültürü tanıtıldı.

Çeşitli konserler verildi, Kırgızistan'dan gelen müzik grubu gösteri yaptı. Şölen Balıkesir Karasi Atlı Okçuluk Spor Kulübü sporcularının savaş sanatları gösterisi ile sona erdi.

Uluslararası Türk Dünyası Şöleni'ne Vali Tutulmaz, Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı İrfan Tatlıoğlu'nun yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, belediye başkanları, STK temsilcileri, Yörük Türkmen Federasyonları yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.