Afyonkarahisar

Akdeniz'in mandalinasını Sultandağlı kadınlar soyuyor

12:26 06 Aralık 2017
Akdeniz'in mandalinasını Sultandağlı kadınlar soyuyor

CANAN TÜKELAY - Adana ve Mersin'den Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesine getirilen onlarca tır mandalina, kadınların elinde tek tek soyularak marmelat ve ihraçlık konserve yapımına hazırlanıyor.

Firmalar tarafından Sultandağı ilçesinin yanı sıra Çay ve Akşehir gibi çevre ilçelere getirilen meyvelerinin kabuklarını evlerinde soyan kadınlar, hem zamanlarını değerlendiriyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Meyve tedarikçisi Nurettin Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde pek çok firmaya yarı mamul meyve gönderdiklerini söyledi.

Sahil kentlerinden aldıkları meyveleri, Afyonkarahisar'a getirerek kadınların da desteğiyle işlemden geçirdiklerini belirten Bozkurt, şöyle devam etti:

"Adana, Mersin ve Silifke'den Sultandağı'na haftada 10 tır mandalina getiriyoruz. Bunun 4 tırını burada dağıtıyoruz. Kadınlar tarafından işleniyor. Geriye kalan mandalinayı Çay ve Akşehir ilçelerine gönderiyoruz. Bir tırda yaklaşık 25 ton mandalina oluyor. Evlere günde 10 bin kasa mandalina dağıtıyoruz. 150 ton mandalina dağıtıp, 100 ton yarı mamul olarak geri alıyoruz. İşlemden geçen meyveleri anlaşmış olduğumuz fabrikalara gönderiyoruz."

Daha önce çevre ilçelerde yaptıkları işleme bu yıl ilk kez Sultandağı'ndaki kadınları da dahil ettiklerini dile getiren Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mandalinaları kasalar halinde evlere dağıtıyoruz. Bir kasa 12-13 kilogram geliyor. Soyulan mandalina kasası için 2 lira ödüyoruz. Mandalinalar tek tek soyulup dilimleniyor. Bu şekilde bölgemizde yılda 10 bin ton mal işliyoruz. Bu süreç yaklaşık 2 ay sürüyor. Konserve fabrikalarına teslim etiğimiz bu yarı mamul ürünler birtakım işlemlerden geçiyor. Ardından ikişer, beşer ve onar kiloluk konserve yapılarak yurt dışına ihraç ediyor. Bu konservenin iç piyasada pazarı yok. Devamlı yurt dışına gidiyor. Almanya, İsviçre, Belçika gibi pek çok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor."

- "Bir kişi günde 20-25 kasa mandalina soyabiliyor"

Bozkurt, gelecek dönemde portakal ve greyfurt işlemeyi, ayrıca soğuk hava tesisi kurarak ürünlerini paketlemeyi planladıklarını anlattı.

İşlerinde en büyük yardımcılarının kadınlar olduğuna işaret eden Bozkurt, "İlçemiz tarım ve hayvancılık şehri olduğu için kış aylarında yapılacak fazla iş yok. Bizim işimizin saati de yok. İstenilen zaman aralığında bu iş yapılabilir. Bir kişi günde 20-25 kasa mandalina soyabiliyor. Bu işten de 50-60 lira arasında kazanç elde ediyor. Hem vatandaşa maddi getirisi oluyor hem de bizim işimiz görülüyor." ifadelerini kullandı.

Kadir Çelebi de mandalina işlemenin ilçeye büyük katkı sağladığını belirterek "Günde yaklaşık 100 ton mandalinayı evlere dağıtıyoruz. Dilimlenerek bize geri geliyor. Bu iş sezonluk olsa da ilçedeki pek çok ailemizin bütçesine katkı sağlıyor. Bu kış günlerinde insanlarımıza gelir kapısı oluyor." diye konuştu.

- "Askerdeki oğluma para göndereceğim"

Evinde mandalina soyan kadınlardan Sevgi Şafak, yazın kiraz topladıklarını, kışın da ev ekonomisine destek olsun diye mandalina soyduklarını söyledi.

Bu sayede boş vakitlerini değerlendirme fırsatı bulduklarını ifade eden Şafak, şunları kaydetti:

"Oğlum yakında askere gidecek. Buradan kazandıklarımla askerdeki oğluma para göndereceğim. Sadece eşimin çalışmasıyla olmuyor. Ben de burada çalışarak kendisine destek oluyorum. Kasasını 2 liradan soyuyoruz. Günde 15 ile 20 kasa yapıyoruz. Günlük işlerimize fazla zararı olmuyor. Bu işi mutfakta yaptığımız için yemeğimizi, kahvemizi, çayımızı da yapıp içiyoruz. Bu bittikten sonra portakalın geleceği söyleniyor. Kasası 2,5-3 lira olursa daha iyi olur."

Nejla Bahar da yalnız yaşadığını, bu işle vakit geçirdiğini belirtti.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.