Afyonkarahisar

4. Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Sempozyumu

15:58 21 Şubat 2018
4. Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Sempozyumu

Türk Mühendis ve Mimarlar Odası (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Afyon Jeotermal Turizm Ticaret Anonim Şirketi (AFJET) işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası 4. Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Sempozyumu başladı.

Onursal başkanlığını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yaptığı ve termal bir otelde düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, son yıllarda jeotermal su kaynaklarının turizm alanında kullanılmasıyla Afyonkarahisar’ın marka haline geldiğini söyledi.

Vali Tutulmaz, termal enerjinin, turizmin ön önemli ayağı olduğunu ileterek, "Bunun sonucu olarak çok güzel otellere ve tesislere sahip olduk. Bu tesisler bizim bir taraftan da diğer turizm alanlarının temelini teşkil etti. Artık termal otellerimizin yardımıyla dünyanın turizm merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyoruz. Termal otellerimizin sayesinde spor ve diğer turizm alanlarında başarılı oluyoruz. Termal su kaynaklarının bize dolaylı yönden de böyle bir katkısı var. İlimizin marka değerini arttırıyor. Sempozyumunda burada yapılmış olması ayrıca bir değer kattı." ifadelerini kullandı.

- "Maden sularımızı tanıtmaya önem vermeliyiz"

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise, yenilenebilir enerjinin son yıllarda ülke ve dünya gündeminde önemli yer tuttuğunu belirterek, "Ülkemiz ve ilimiz bu jeotermal enerji kaynaklarına sahip. Afyonkarahisar 3000 yıllık geçmişine bakıldığında herkesin bildiği bir şehir. Maden suları da ülkemizde çok ciddi anlamda tüketilen içeceklerden. İlimizde iki tane maden suyu tesisimiz var. Biz mineralli maden sularımızı tanıtmakta biraz eksik kalıyoruz diye düşünüyorum. Eğer tanıtıma biraz daha önem verirsek, jeotermalde öncü olan ülkemiz, mineralli sularda da dünyada önemli bir yere gelebilir." şeklinde konuştu.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan da, Türkiye’nin jeotermal enerji kaynakları bakımından önemli bir ülke olduğunu söyledi.

Enerjinin insanlığın en önemli ve vazgeçilmez gereksinimlerinden biri olduğunu ifade eden Alan, "Ülkelerin sanayileşmesi ve kalkınmasını sürdürmesi enerjiye olan ihtiyaçları da kaçınılmaz bir şekilde arttırmaktadır. Yaşamda eş değerli olan bir enerji kaynağının kendisine sahip olmanın önemi uygarlık tarihi boyunca önemini her zaman korumuş, korumaya devam etmektedir." diye konuştu.

"Son 3-4 yıldır petrol fiyatlarında kısmi bir düşüş yaşansa da ucuz enerji çağından pahalı enerji çağına girilmiştir" diyen Alan, şöyle devam etti:

"Bu süreçte gerek çevresel kaygılar, gerekse teknolojideki gelişmeler yenilenebilir enerji kaynaklarının fosil enerji kaynaklarına karşı alternatif bir konuma getirmiştir. Yüzyıllar önce Akdeniz Bölgesi'nde banyo, ısınma ve pişirme amaçlı olarak kullanmaya başlamış olan yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan jeotermal kaynaklar, bugün elektrik enerjisi üretimi, merkezi ısıtma ve soğutma, seracılık, endüstriyel amaçlı kullanımlarda, proses ısı temininde ve kurutma işleminde ve mineralli su gibi birçok alanda kullanılmaktadır."

Sempozyum, 24 Şubat’a kadar çeşitli oturumlarla sürecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.