Soğuk havalar diş ağrısını artırıyor

Pratez Uzmanı Diş Hekimi Dr. Hatice Ağan, kış aylarında soluduğumuz hava, sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekleri tüketildiğinde oluşan ağrıya benzer ağrılar oluşabileceğini belirtti.

Soğuk havalar diş ağrısını artırıyor
Soğuk havalar diş ağrısını artırıyor
GİRİŞ 31.01.2014 12:20 GÜNCELLEME 31.01.2014 12:20

Acıbadem Ankara Hastanesi uzmanı Dr. Hatice Ağan, yaptığı açıklamada dişlerdeki soğuk hassasiyetinin, diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı dişlerdeki aşınmalar, dişeti çekilmeleri, çatlak kırık ve çürük dişler, uyumu bozulmuş dolgular, eski kron ve köprü restorasyonları, hatalı fırçalama, travma ya da yanlış beslenme alışkanlıkları sonucu dişin mine dokusunun incelmesine, bağlı olabileceği bilgisini verdi.

Dişlerin mine, dentin ve pulpa katmanlarından oluştuğunu kaydeden Dr. Ağan, "Dişlerin en sert kısmı, en dıştaki mine tabakasıdır. Mine daha yumuşak ve daha geniş kanallara sahip dentin tabakasını çevreler. Sıcaklık değişikliklerinde dentin kanallarında daralma ve genişlemeler görülür. Dişlerin maruz kaldığı ani sıcaklık değişimleri dentin kanallarında basınç değişikliğine sebep olur ve en içte sinirleri içeren pulpa dokusu uyarılır ve hassasiyet ortaya çıkar."diye konuştu.

Ağan, dişlere soğuk hava uygulaması testinin dişin sağlıklı olup olmadığını anlamada oldukça önemli olduğunu kaydetti. Soğuk olan herhangi bir uyaranın dişle temas ettiğinde kısa süre bir ağrının olması ve uyaran ortadan kalktığında ağrının geçmesi hassasiyet olarak kabul edildiğini ifade eden Dr. Ağan, şu uyarılarda bulundu:

"Eğer aşırı ağrı uzun süre devam ederse dişte ilerlemiş bir çürük olabilir dolgu veya kanal tedavisi uygulanması gerekebilir. Diş bakımında dikkat edilmesi gerekenler; hatalı fırçalamadan kaçınmak, dişetinden dişe doğru, pembeden beyaza olacak şekilde dikey ya da yuvarlak hareketlerle, fazla kuvvet uygulamadan dişleri fırçalamak, yumuşak diş fırçası ve hassasiyet önleyici diş macunu ve ağız gargaraları kullanmak faydalı olacaktır. Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler; çok sıcak ve çok soğuk gıdalar tüketilmemelidir. Ani ısı değişikliklerinden kaynaklanan basınç farklılıkları dişlerde gözle görülmeyen mikro çatlakların oluşmasına neden olabilir.

"YEMEKLERDEN BİR SAAT SONRA DİŞLER FIRÇALANMALI"

Asitli yiyecek ve içeceklerinin sık tüketiminden kaçınmak gerekir. yemeklerinde sonunda bir miktar peynir tüketmenin çürük önleyici etkisi vardır. Yemekten hemen sonra değil, bir saat bekledikten sonra dişler fırçalanmalıdır. Yemeklerde tüketilen asidik yiyeceklerin bu bir saatlik sürede tükürük ile nötralize olması, minenin zayıflamasına ve aşınmasına engel olabilir.

Nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görüldüğü kış aylarında, geçirilen hastalıktan sonrası diş fırçasını yenilemek faydalı olacaktır.

"KIŞ AYLARINDA AĞIZ SOLUNUMU YAPILMAMALI"

Özellikle kış aylarında ağız solunumu yapmaktan kaçınılmalıdır. Soğuk havada burundan nefes almak gerekir. Ağız kapalı iken, dudaklar yanaklar ve dil dişleri soğuktan korur.

Burun ve boğazla bağlantısı olan ağız ortamında kolayca yerleşen mikroorganizmalar diş fırçası üzerinde de üreyebilir ve tekrar kullanılması sakıncalı olabilir. Alerjiler ve sinüs enfeksiyonlarının neden olduğu baskı ve ağrı diş ağrısı ile karıştırılabilir. Diş hekimi muayenesinden sonra kulak burun boğaz uzmanına danışmak faydalı olacaktır."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı