Dikkat bu yanlışlar diş çürütüyor

Sağlıklı bir vücut için ağız ve diş sağlığının önemi göz ardı edilemez.

Dikkat bu yanlışlar diş çürütüyor
Dikkat bu yanlışlar diş çürütüyor
GİRİŞ 30.07.2014 17:32 GÜNCELLEME 30.07.2014 17:32

Doğru bilinen birçok yanlış düşünce insanlarda kafa karışıklığına yol açıyor. Ağız ve diş sağlığına ilişkin doğru bilinen yanlışların bazılarını Diş Hekimi Murat Zogun anlattı.
 
Sert Diş Fırçası Dişleri Beyazlatır
 
Kesinlikle yanlış. Çünkü önemli olan fırçanın sertliği değil, fırçalama tekniğidir. Diş fırçası, sentetik kıldan yapılma olmalıdır. Kişiye uygun diş fırçalarını konusunda diş hekimleri hastalarını bilgilendirirler. Doğru teknikle, düzenli olarak fırçalamak ağız ve diş bakımı açısından oldukça önemlidir.

Diş beyazlatma; çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş veya kişiye özel diş rengini bir kaç ton açmak için dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile çözünmesi işlemidir. Bu nedenle dişlerin beyazlatılması da ancak diş hekimin uyguladığı yöntemle ya da ev tipi diş beyazlatma ile sağlanabilir.
 
Düzenli Diş Fırçalamak İyi Bir Ağız Bakımı İçin Yeterlidir
 
Ağız bakımı için sadece diş fırçalamak yetersiz kalır. Dişler ağız yüzeyinin yalnızca yüzde 25’ini kapladığı için, kalan yüzde 75’lik ağız yüzeyi fırça ve diş ipiyle yapılan temizlikten belli bir oranda yarar görüyor. Ulaşılamayan yüzeylerdeki bakteriler hızla çoğalarak dişlerin üzerine ve tüm ağıza yeniden yayılıyor. Bu sebeple bakteri plağına karşı etkili ve sürekli kullanıma uygun bir ağız gargarası, diş fırçası ve diş ipi ile günlük, etkin bir ağız temizliği yapılabiliyor.
 
Her Hamilelikte Bir Diş Kaybedilir
 
Anne adayında yetersiz kalsiyum alımı veya yeme bozukluğu varsa bebekler bu eksiği annenin kemiklerinden aldıkları kalsiyum ile gidermeye çalışırlar. Ancak dişlerden kalsiyum çözülmesi gibi bir durum kesinlikle doğru değildir. Hamilelikte meydana gelen diş kayıpları çoğunlukla annenin ağız bakımındaki ihmallerinden kaynaklanmaktadır. Hamilelik sırasında diş fırçalama, diş ipi ve üç ayda bir hekim kontrolü tavsiye ediliyor. İlk ve üçüncü üç ayda acil olmayan diş tedavilerinden kaçınmak gerekiyor. Ağız bakımlarını doğru ve düzenli yapan bir anne adayı için böyle bir durum söz konusu değildir.
 
Diş Taşlarını Rutin Temizletmeye Gerek Yoktur
 
Diş taşı temizliğinde diş yüzeyine ait olmayan maddeler (plak, diş taşı) temizlenir. Yani diş taşı temizliği yapılmış ya da yapılmamış olsun ağız ve diş bakımı yapılmadığı sürece diş taşlarının oluşumu kaçınılmazdır. Tabii ki düzenli ve doğru fırçalama diş taşı oluşumunun önüne geçiyor.  Ancak oluşmuş diş taşlarının mutlaka hekim tarafından temizlenmesi gerekiyor. Bu temizliğinde rutin olarak 6 ayda bir yaptırılması gerekiyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!