Anestezi altında diş tedavisi

Genellikle diş hekimi korkusu olanlara, engellilere, mide bulantısı sorunu yaşayanlara uygulanan anestezi ile diş tedavisi kolaylık sağlıyor

Anestezi altında diş tedavisi
Anestezi altında diş tedavisi
GİRİŞ 27.10.2014 10:47 GÜNCELLEME 27.10.2014 10:47

Anestezi altında diş tedavisinin diş çekiminden, ileri cerrahi işlemlere kadar diş hekimliğinin tüm alanlarında uygulandığını ileten Anestezi Uzmanı Dr. Tamer Yen, uygun şartlarda herkesin genel anestezi ya da sedasyon alabildiğini söyledi. Ancak hastaların varsa mevcut hastalıklarını mutlaka bildirmesi gerektiğini belirten Yen, anestezi ile sedasyon arasındaki farkı, “Genel anesteziyle tamamen derin uyku, sedasyonda ise damar yolundan aralıklı olarak verilen rahatlatıcı bir ilaç ile hafif uyku ve konfor sağlanır" şeklinde özetledi. 

Anestezi sonlandığında narkoz etkisinin tamamen ortadan kalktığını söyleyen Dr. Yen, “Yıllar sonra beyin hasarı yapmaz, felç bırakmaz, bağımlılık yapmaz. Gerektiği takdirde bir kişi aynı gün içerisinde defalarca narkoz alabilir. Ailesel narkoz ilaçlarına karşı duyarlılık olanlarda (muayene sırasında sorulur) farklı bir ilaç ya da yöntem seçilir. Burada önemli olan husus anestezinin tam teşekküllü bir ameliyathanede, anestezi uzmanı ve teknisyeni gözeteminde yapılmasıdır” dedi.

ANESTEZİ ÖNCESİ VE SONRASI BUNLARA DİKKAT 

Anestezi Uzmanı Dr. Tamer Yen, anestezi uygulamasında dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında şunları aktardı: 

• İşlem öncesinde yetişkin hastalarda 8, çocuk hastalarda 6 saat açlık ve susuzluk gereklidir. 

• İşlem bittikten 10 dk sonra hasta uyanmaya başlar fakat tam kendine gelme ve anestezinin etkilerinden tamamen kurtulması 1-3 saat kadar sürebilir. 

• Hastalarda işlem sonrası bulantı, kusma, baş dönmesi olabilmektedir. Takip süresince bu etkilerin ortadan kalkması beklenir. Hastalar dinlenme odasında 1-3 saat takip edildikten sonra kolundaki damar yolu da çıkartılarak taburcu edilir. 

• Çocuk hastalarda işlem sonrası derlenme daha hızlı ve kısadır. 

• Hastaların genel anestezi sonrasında, bağırsak hareketleri de normale dönene kadar, 2-3 saat yiyip içmemesi gerekir. Fakat küçük çocukların kan şekeri kolay düşebildiğinden işlem sonrası 10-15 dakikada bir, bir iki yudum, tortusuz tatlı bir meyve suyu içirilebilir. Bulantı devam ederse, kan şekeri düşmesin diye, lolipop şeker yalatılabilir. 

• Eve giderken küçük çocukların kucakta ve başı desteklenerek taşınması daha emniyetli olacaktır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rezalet! 23 Nisan kutlaması adı altında yapılan etkinlik pes dedirtti
Bahçeli Ferdi Tayfur'la kime mesaj verdi? 'MHP lideri buna çok tepkili'