Bu hatalar dişleri çürütüyor

Erken dönem çürüklerin önemli nedeni yanlış beslenme alışkanlıkları ve enfeksiyonlar. Çocuğumuzun diş ve ağız sağlığını nasıl koruyabiliriz

Bu hatalar dişleri çürütüyor
Bu hatalar dişleri çürütüyor
GİRİŞ 06.01.2015 09:11 GÜNCELLEME 06.01.2015 09:11

Çocukluk çağı diş çürükleri 6 yaş ve daha küçük çocuklarda çürük, çürüğe bağlı kayıp ve süt dişlerinde dolgulu diş yüzeyi bulunmasıdır.

Halk arasında “biberon çürüğü” olarak adlandırılan ‘Erken Dönem Çocukluk Çağı Çürükleri’nin en önemli nedeni; yanlış beslenme alışkanlıkları, enfeksiyonlar ve sağlıksız bir ağızdır. Diş çürüğünü önlemede en temel ve basit uygulama, diş yüzeyinden uzaklaştırılmasını sağlayan diş fırçalamadır. Toplumda diş ipi kullanımının yaygın olmayışı, ara yüz çürüklerine yol açıyor. Dentway Diş Kliniği’nden Çocuk Ağız ve Diş Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şule Çıldır, ailelerin, çocuklarda diş çürüklerine neden olan 7hatalı uygulaması hakkında uyarılarda bulundu.

Uyumadan önce biberonla süt vermek

Özellikle gece uyumadan önce biberonla içilen sütün bebeğin uyumasını kolaylaştırdığı bilinmektedir. Bazı aileler besleyici değerini arttırmak, ya da çocuğun sakinleşmesini kolaylaştırmak amacı ile süte bal, pekmez ya da şeker gibi tatlandırıcılar katarlar. 1 yaşından sonra içerisine bir şey katılsın ya da katılması uzun süre devam ettirilen gece beslenmesi “biberon çürüğü” adı verilen diş çürüklerine neden olur.

Emziği bala ya da pekmeze batırmak

Biberonla verilen süt, uykuya geçildikten sonra dişlerin üzerinde birikir. Uyku sırasında tükürük salgısı da azaldığından dişler temizlenemez. Sonuçta biberon çürüğü olarak tanımlanan sarı kahverengi renkte çürük tipinin oluşmasına neden olur. Unutulmamalıdır ki, içine bal, pekmez ya da şeker katılmasa da süt doğal bir şeker olan laktoz içerdiğinden, tek başına da çürük yapıcı etkiler gösterebilir. Bu nedenle anne sütünün dişler sürdükten sonra verilmeye devam edilmesi de aynı tür çürüğe neden olur. Bunun dışında, yalancı memenin bala ya da reçele batırılması da çürüklere neden olmaktadır.

Diş hekimi ziyaretlerini ertelemek

Biberon çürüklerinin tedavisi, çocuğun yaşının küçük olması nedeni ile zor olmakla birlikte, çocuk diş hekimliği uzmanları tarafından ve ailelerin yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Genellikle diş hekimi koltuğunda anne ya da babanın kucağında tedavi edilen çocuk, kısa süren ve olabildiğince ağrısız geçirilen seanslarla sağlıklı dişlere kavuşabilmektedir. Çürükler ağızda yaygın ve çok sayıda ise ve çocuğun kooperasyonu sağlanamıyor ise tedavilerin bir anestezi uzmanı eşliğinde genel anestezi altında gerçekleştirilmesi de gerekebilmektedir.

Tedaviler çürüklerin temizlenmesi, enfeksiyon ilerlemiş ise sinir tedavilerinin yapılması ve olay çok ilerledi ise dişin çekilmesi ile sağlanmaktadır. Başlangıç düzeyindeki çürüklerin ilerlemesi, beslenmenin kontrol altına alınması, yanlış alışkanlığın durdurulması ve çürük önleyici yöntemler ile önlenebilmektedir.

Diş fırçalama kuralı koymamak

Çocuklarda çürükten korunmadaki en etkin yöntem dişlerin düzenli ve doğru bir şekilde günde en az iki kez fırçalanmasıdır. Bunun dışında çürük gelişimin önlenmesinde çok etkili olan bazı koruyucu uygulamalar vardır.Genç süt ve sürekli dişler, asit ataklarına karşı daha duyarlıdırlar. Ayrıca bu dişlerin yapısı da erişkin dişlerindekine göre daha geçirgendir. Bu nedenle dişleri yeni süren çocuklarda diş çürüğü daha kolay oluşur ve oluşan çürük de daha hızlı ilerler. Yapılan araştırmalar oluşan her 5 çürük lezyonundan 4’ünün arka azı dişlerin çiğneyici yüzeylerinde oluştuğunu göstermektedir. Bunun nedeni bu dişlerin yüzeylerindeki derin girintilerdir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması