Diş eksikliği yaşlandırıyor

Dişler ve çene kemiği arasındaki ilişki tüm yaşam boyunca devam eder.

Diş eksikliği yaşlandırıyor
Diş eksikliği yaşlandırıyor
GİRİŞ 15.04.2015 15:51 GÜNCELLEME 15.04.2015 15:51

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Kömerik, diş eksiklerinin çene kemiğinde erimelere ve uzun süren diş eksikliğinin yüz estetiğinde değişimlere neden olabileceğini belirtti.

Bir diş kaybedildiğinde, bu bölgedeki kemik erimeye başlar ve önce kemiğin genişliğinde sonra da yüksekliğinde azalma meydana gelir. Dişin kaybedildiği  ilk yıl sonunda kemik genişliğinde %25 azalma olur. Hareketli bir protez kemiği koruyamaz, çiğneme kuvvetlerini sadece kemik yüzeyine ilettiği için aksine kemik kaybını hızlandırır.

Çene kemiğinin korunabilmesi için çiğneme kuvvetlerinin tüm kemiğe iletilmesi gerekli olduğunu belirten Prof. Dr. Nurgül Kömerik, bu durumun da ancak doğal diş ile veya diş kökü görevini gören dental implantlar ile sağlanabileceğini ifade etti.

Yaşlanma sürecine bağlı olarak yüz bölgesinde oluşan doğal değişimler ,dişlerin kaybı ile hızlanır. Uzun süreli dişsizlik sonucunda oluşan çene kemiğinin kaybı yüz estetiğini negatif yönde etkiler. Dişsizlik, özellikle ağız çevresinde dudak ve yüzdeki çizgilerde derinleşmeye, dudak köşelerinin aşağı doğru düşmesine ve hastada mutsuz bir yüz görüntüsü oluşmasına neden olmaktadır. 

Prof. Dr. Nurgül Komerik; diş eksikliklerinin meydana getirdiği olumsuz etkileri önlemek için, doğala en yakın çözümün implant tedavisi olduğunu ve implant tedavisinin çene kemiğinde oluşan erimeyi de en aza indirdiğini belirtti. İmplant destekli bir protez normal kas fonksiyonuna izin verir ve doğal dişlere benzer şekilde kemiği uyararak boyutlarının korunmasını sağlar. Sonuç olarak; kemik içine yerleştirilen dental implantlar hem kemik dokusu için, hem de protez için destek sağlayarak diş eksikliği olan  hastalarda estetik, konuşma ve çiğneme fonksiyonlarının sağlanmasında ideal tedavi şeklidir.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!