İşte ağız kokusunun nedeni

Mideye yerleşen "helikobakter pilori" adı verilen bakterinin ağız kokusuna neden olduğu belirtildi.

İşte ağız kokusunun nedeni
İşte ağız kokusunun nedeni
GİRİŞ 07.09.2015 13:06 GÜNCELLEME 07.09.2015 13:06
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özgür, yaptığı açıklamada, ağız kokusunun sık rastlanılan önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirtti.

Ağız kokusunun kişilerin sosyal faaliyetlerini de sınırladığını belirten Özgür, "Ağız kokusu kişide özgüven kaybına yol açabilmektedir. Yine eşler arasında uyumsuzluğa neden olabiliyor. Ülkemizde ve yurtdışında yapılan çalışmalarda, ağız kokusunun toplumda görülme sıklığı yüzde 30'a kadar çıkmaktadır" dedi.

Özgür, ağız içinden kaynaklanan kötü kokunun birçok nedeni olabileceğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ağız kokusu yapan hastalıklar ağız içi ve ağız dışı hastalıklar olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Ağız içi nedenler arasında dil üzerinde biriken bakteriler, diş eti ve diş destek dokularının iltihabı ile diş çürükleri sayılabilir. Ağız kokusu ile gelen hastaların yüzde 90'ı kadarında ağız içerisinde bir hastalık ile karşılaşılmaktadır. Uzun süre devam eden kulak burun boğaz enfeksiyonlarını, sindirim sistemi ve tüm vücudu ilgilendiren hastalıkları da ağız kokusu yapan hastalıklardan sayabiliriz. Şeker hastalarında da ağızda aseton kokusu önemlidir."

Ağız kokusu yapan hastalıklar

Böbrek yetmezliği olan, üre ve sirozlu hastalarda da amonyak birikiminin ağız kokusunun önemli nedenleri arasında olduğunu vurgulayan Özgür, "Ağız kokusu yapan hastalıklar içerisinde midede yerleşen 'helikobakter pilori' adı verilen bakteri önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde yapılan çalışmalarda bu mikrobun sıklığı yüzde 80 dolayındadır. Ağız kokusuna yol açan diğer sindirim sistemi hastalıkları ise bağırsak parazitleri, sindirim sistemi kanamaları, reflü hastalığı, mide fıtığı, karaciğer yetmezliği, mide çıkışında tıkanma ve bazı emilim bozukları sayılabilir" diye konuştu.

Özgür, reflünün, ağız kokusu yapan en önemli hastalıklardan olduğuna işaret ederek, "Helikobakter pilorinin ağız kokusu oluşumundaki rolü konusunda birçok farklı görüşler mevcuttur. Bir görüşe göre bakteri ağız içerisine yerleşmekte ve ağız kokusuna yol açan sülfür bileşiklerinin oluşmasına neden olmaktadır. Yapılan bir çalışmada ağız kokusu olan ve mide yakınmaları olan hastaların yüzde 57'sinde helikobakter pilori saptanmıştır. Bakterinin tedavi edilmesiyle hastaların ağız kokusunda kaybolma gözlenmiştir" ifadelerini kullandı.

Ağız kokusu olan hastalarda öncelikle kokunun nedeninin ortaya çıkması gerektiğini kaydeden Özgür, "Ağız içi kaynaklı ise ağız temizliği son derece önemlidir. Diş ve diş etlerinin günde en az iki kez fırçalanması önerilir. Diş hekimi ve kulak burun boğaz muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Ağız içinde herhangi bir hastalık yoksa hastaların reflü hastalığı ve mide mikrobu yönünden tetkik edilmesi çok önemlidir" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Leyla 8 yıl önce Şikayet Et
    cook su icmekde agiz kokusunu gideriyor arkadaslar
    Cevapla
  • adak 8 yıl önce Şikayet Et
    Misvak kullanin misvakla dil arkasını temizleyin sonra ağzim yine kokuyo diyen gelsin alnımı karışlasın...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!