Ağrı

Karanlık dünyalarını "gören eller"le aydınlattılar

11:22 27 Haziran 2017
Karanlık dünyalarını "gören eller"le aydınlattılar

ORHAN GÜNGÖR - Ağrı'da görme engelliler için açılan "Braille Alfabesi ile Kur'an" kursuna katılan kursiyerler, haftanın 5 günü aldıkları eğitimle 1,5 yılda Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendi.

Ağrı İl Müftülüğü tarafından Altı Nokta Körler Derneği Ağrı Şubesinin talebi üzerine Braille Alfabesi ile Kur'an kursu düzenlendi.

Dernek binasında verilen kursa katılan görme engelliler, yağmur çamur demeden haftanın 5 günü geldikleri kursta Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendi.

Azim ve kararlılıklarıyla birçok insana örnek olan kursiyerler, sağladıkları manevi tatminin yanında İŞKUR'un desteğiyle halk eğitim merkezinde açılacak kursta eğitmen olarak çalışarak para kazanacaklar.

Kursiyerlere eğitim veren Davut Eldem, AA muhabirine, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Manisa'da açılan Braille Alfabesi ile Kur'an kursunda eğitim aldığını, Altı Nokta Körler Derneğinden gelen talep üzerine de kentte kurs açtıklarını anlattı. Eldem, "Ağrı'daki görme engelli kardeşlerimiz gerçekten bunu öğrenmek istediklerini söylediler. Hatta bu işi öğrenmek için başka illere dahi gitmeyi düşündüklerini söylediler. Biz de 'siz gitmeyin biz size gelelim' dedik. Diyanet İşleri Başkanlığından elifbaları isteyerek kurs açtık." dedi.

- "Hepsi azimli"

Görme engelli kursiyerlerin çok istekli olduklarını belirten Eldem, şöyle konuştu:

"Braille Alfabesindeki o kabartma yazıdaki bütün harflerin kodları vardır. O kodların ezberlenmesi lazımdı. Hepsi sabrettiler. Normalde çok zor bir eğitim. Ağrı'nın fiziki şartlarına, soğuğuna rağmen her gün gelip birebir ezberlediler. Bayağı bir zorlandık. Hatta 'pes eden olur mu?' diye düşündük. Hepsi de azimli, gayret gösterdiler. 1,5 yıl içinde 30 cüzü okuduk. Diyanet İşleri Başkanlığından Kur'an-ı Kerim istedik. Sonra baştan başladık. Ana hedefimiz, görme engelli bu kardeşlerimize Kur'an-ı Kerim'i öğretmenin yanında, onları ders verebilecek seviyede yetiştirmek. Bundan sonra da halk eğitim merkezi bünyesinde görev almalarını sağlayarak bu işi sürdürmeyi düşünüyoruz."

- "Normalde zor ama görme engelliler için kolay"

Kendisi de kursa katılan Altı Nokta Körler Derneği Ağrı Şubesi Başkan Yardımcısı Salih Çavdarcı da daha önceleri Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek isteyen birçok görme engelliyi İstanbul veya Konya'ya gönderdiklerini söyledi.

Kurs hocası Davut Eldem sayesinde Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendiklerini anlatan Çavdarcı, "Allah hocamızdan razı olsun onun sayesinde arkadaşlarımızla 1,5 yılda soğuk kış demeden gelip öğrendik. Braille Alfabesi öğrenmek kişiye göre değişiyor. Bazı insanların parmakları az hissediyor. Normalde zor ama görme engelliler için kolay. Gözleri kapalı eli açık. Gören eller." dedi.

"Engel hiçbir zaman insana bahane değil." diyen Çavdarcı, şunları kaydetti:

"Yeter ki insan istesin, azimli olsun. İstersek her şeyi yaparız. İbadetimizi de yapıyoruz, namazımızı da kılıyoruz. Camiye gidip cemaate katılıyoruz. İŞKUR Müdürümüze de çok teşekkür ederiz. Geçmişte birçok proje yaptık ve bizlere çok yardımcı oldu. İŞKUR sayesinde açılan kurslardan birçok arkadaşımız aldıkları eğitimle iş buldu çalışıyor. Kurs sayesinde belli bir seviyeye gelerek Kur'an-ı Kerim'i okuyoruz. Aldığımız bu eğitim sayesinde kurs açarak diğer görme engelli arkadaşlarımıza da Braille Alfabesini öğretmek için elimizden gelen yardımı yapacağız."

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Ağrı İl Müdürü Gıyas Güven de İŞKUR olarak engellilere yönelik meslek edindirme kursları ve bu kişileri sosyalleştirmeye dönük projeler uyguladıklarını söyledi.

Altı Nokta Körler Derneğinde Kur'an öğrenen kursiyerlere destek sağlayacaklarını ifade eden Güven, "Dernekte yüzde 100 görme engelli kardeşlerimizin Kur'an öğrendiklerini duyduk. Bu kurstan mezun olan kursiyerlerle İŞKUR aracılığıyla yeni kurslar açacağız. Onlara kursiyer bulacağız ve cep harçlığı temin edeceğiz. Böylelikle kursiyerlerimiz ve derneğimizi daha da aktifleştirmiş olacağız." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.