Aksaray

Dağcıların gözdesi Hasandağı

11:25 31 Aralık 2015
Dağcıların gözdesi Hasandağı

MURAT ÖNER TAŞ - Kapadokya'nın oluşmasını sağlayan sönmüş volkanik dağ Hasandağı'nda zirve tırmanışı yapan dağcı sayısının her geçen yıl arttığı bildirildi.

Aksaray Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kapadokya’nın oluşumunda büyük katkısı olan Hasandağı'nın, farklı açılardan görüntüsüyle insanları 4 mevsim büyülediğini söyledi.

Dağın, amatör ve profesyonel dağcıların hayran olduğu ve mutlaka zirve yaptıkları bir yer olduğunu belirten Doğan, "Hasandağı, Anadolu’nun ortasında kavşak noktasında bulunan bir volkanik dağ. Türkiye’nin her yerine eşit mesafede bulunması nedeniyle dağcıların bir araya gelmesi için de iyi bir konumda bulunuyor. Hasandağı’na gelen dağcılar, 1980 metredeki Karbeyaz oteli mevkisinde kamp kurarken, 3268 metredeki zirve noktasına 4 ila 6 saat arasında çıkabiliyor. Hasandağı’nın en büyük avantajı, önlemler alındığında farklı rotalarıyla en güvenli dağ olması. Amatör dağcılar için de zirve duygusunu yaşayabilecekleri iyi bir başlangıç noktası ayrıca burası, volkanik dağlar içinde kaza riskinin en düşük olduğu dağdır" diye konuştu.

- Zirve yapan dağcı sayısı artıyor

Hasandağı’nda gerçekleştirilen dağcılık organizasyonları ile ilginin her geçen yıl arttığını vurgulayan Doğan, "Hasandağı, dağcılık organizasyonları ile binlerce amatör ve profesyonel dağcının zirve yaptığı bir volkanik dağ" dedi.

Doğan, bu yıl gerçekleştirilen iki organizasyona 600’e yakın amatör ve profesyonel dağcının geldiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"2015 yılı Hasandağı’nda turizm ve sportif etkinlikler açısından iyi bir yıldı. Temmuz ayında düzenlediğimiz 1. Hasandağı Dağcılık Şenliği’ne 350 dağcı katıldı. Aralık ayında ise lösemi hastalığına dikkati çekmek için gerçekleştirilen kış etkinliğine 250’ye yakın dağcı geldi. Bunun dışında Türkiye’nin dört bir tarafından kulüp, üniversite ve bireysel olarak, yüzlerce amatör ve profesyonel dağcı hafta sonu etkinliği kapsamında zirve tırmanışı gerçekleştiriyor. Uluslararası XC OPEN Hasandağı Uzun Mesafe Yamaç Paraşütü Şampiyonası’na da 135 sporcu katıldı."

- "Kapadokya’ya gelen turisti çekmeliyiz"

Dağın farklı turizm aktivitelerine de ev sahipliği yaptığını aktaran Doğan, "Hasandağı, dağcılığın yanı sıra yamaç paraşütü tutkunlarının da gözdesi haline geldi" diye konuştu.

Doğan, Kapadokya’ya gelen turisti Hasandağı’na çekmenin bölge turizmine önemli katkı sağlayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hasandağı, kamp ve yayla turizmi potansiyeli de olan bir bölge ayrıca teleferik sisteminin yapılması ile Küçük Hasandağı, güneşin doğuş ve batışının izleneceği Türkiye’deki en güzel yerlerden birisi haline gelecek. Kapadokya’ya gelen turisti Hasandağı’na çekmemiz, bölgedeki konaklamanın da artmasını ve turistin daha fazla döviz bırakmasını sağlayacaktır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.