Aksaray

Yeşillik için alternatif Çin kavağı!

11:15 02 Ağustos 2019
Yeşillik için alternatif Çin kavağı!

Paulownia Çin’de yaşayan, çok hızlı büyüyen, içinde ülkemizin de bulunduğu Kuzey Yarıküre’de yaklaşık 24 milyon dekar arazide ve özellikle kerestesi için yetiştiriciliği yapılan bir ağaçtır. Ortalama ömrü 70 yıl olup, 5 yılda ekonomik kesime gelebilmekte ve ertesi yıl kesim yerinden tekrar sürmektedir. Dolayısıyla bir kere dikim yapıldıktan sonra aynı bitkilerden 60-70 yıl kadar verim elde edilebilmektedir.

Paulownia Çin’de yaşayan, çok hızlı büyüyen, içinde ülkemizin de bulunduğu Kuzey Yarıküre’de yaklaşık 24 milyon dekar arazide ve özellikle kerestesi için yetiştiriciliği yapılan bir ağaçtır. Ortalama ömrü 70 yıl olup, 5 yılda ekonomik kesime gelebilmekte ve ertesi yıl kesim yerinden tekrar sürmektedir. Dolayısıyla bir kere dikim yapıldıktan sonra aynı bitkilerden 60-70 yıl kadar verim elde edilebilmektedir. 

AĞAÇ HAKKINDA 

Paulownia (pwl) anavatanı Çin olan çok hızlı büyüyen ilk dikim yılında 5-6m boya ulaşabilen geniş yapraklı bir ağaç türüdür.Pwl hızlı gelişmesinin yanı sıra kerestesinin değerli ve kullanım alanının geniş olması sebebiyle gelişmiş ülkelerde büyük ilgi görmektedir.Bilinen 9 çeşit pwl türü arasında P.Elongata,P.Tomentosa ve P.Fortunei ülkemiz koşullarına uyum sağlamaktadır. 
Elongata ve Tomentosa 28 C , +50 C sıcaklık dilimlerinde ve 0-2000m rakımlarında yetişebilmektedir. 

TOPRAK İSTEĞİ 

Paulownia 'nin adaptasyon kabiliyeti çok yüksek olduğundan ciddi bir toprak seçiciliği yoktur.Yetişebileceği pH aralığı 5-8.5 , optimum pH 5.5-7.5'dir.Max tuzluluk 1000ppm.dir.Kaba yapılı topraklarda , hafif ve orta killi topraklarda rahatlıkla yetişir. 
Paulownia suyu seven bir bitki olmasına karşın yüksek taban suyu istemez.Taban suyu toprak yüzeyinden 1-1.5m aşağıda olmalıdır. 
Ağır killi veya kireçli topraklarda aşırı maliyet getirmeyecek gübreleme programları ile iyi bir yetiştiricilik yapmak mümkündür. 

İKLİM İSTEĞİ 

Paulownia 0-2000m rakım ve 28 C , +50 C sıcaklık dilimleri arasında yetiştirilebilir.Isı ve ışık ihtiyacı yüksektir.Serin bölgelerde Pwl nispeten yavaş yetişmekte fakat sıcak bölgelere oranla daha kaliteli kereste vermektedir. 
Paulownia direk güneş ışığı alan yerlere dikilmelidir.Yağış miktarının düşük olduğu bölgelerde sulama şarttır. 
Paulownia yetiştirmek için kavak baz alınabilir.Kavak yetiştiriciliği yapılan tüm bölgelerde Paulownia yetiştirilebilir. 

SULAMA 

İlkbahar ve yaz dikimlerinde bölge ve toprak özelliklerine göre haftada 2-3 kez sulama yapılmalıdır.Su ihtiyacı toprak özelliklerine göre farklılık gösterecektir. 
Bitkinin su ihtiyacını tespit etmenin en pratik yolu toprak muayenesidir.Toprak tavını kaybetmeye yakın plantasyonlar sulanmalıdır. Paulownia bol su istemesine karşın kök bölgesinde devamlı aşırı miktarda su istemez.Gereğinden fazla sulandığında özellikle fide dikimi yapılmışsa fidelerde çürümeden dolayı kayıplar olacaktır. 
Bitkilerin büyümesiyle sulama araları açılacak 15 günde 1 e kadar düşecektir. 

DİKİM MEVSİMİ VE DİKİM ARALIKLARI 

Ülkemizin çoğu bölgesinde Mart sonundan Kasım başına kadar dikim yapılabildiği gibi kış dikimi de uygulanabilir. 
Mevsim farklılıklarına göre dikimde kullanılan materyal değişiklik gösterir.İlkbahar-yaz ve erken sonbaharda 10-15 cm boyunda fideler kullanılabilir. 

Kış aylarında ise kök sistemi gelişmiş fidanlar kullanılmalıdır.Bu fidanların gövdelerinin odunlaşmış olmalarına dikkat edilmelidir , böylelikle olumsuz kış koşullarına daha kolay direnç gösterirler.Kış dikiminde durgunluğa girmiş (dormansi) yapraklarını dökmüş fidanlar kullanılabilir. 

Sonbahar ve kış mevsiminde yapılan dikimlerden sonra ilkbaharda fidanlar toprak yüzeyinden kesilmelidir.Bu işlem rakımı yüksek bölgeler içinde ilkbahar ve yaz dikimi yapılsa dahi rutin uygulamadır. 

Dikim aralıkları 4x4m olarak tavsiye edilmektedir.Buradaki avantaj hem ağaç taçları birbirine girmeyecek hemde toprak işleme kolay olacaktır.Bunun yanında dikim aralıkları arttırılarak kombine tarım yapma olanağı yaratılabilir. 

KOMBİNE TARIM 

Paulownia, pamuk,mısır,soya,patates ve sebzelerle birlikte yetiştirilebilir. Kombine tarım yapılacaksa dikim aralıkları buna göre ayarlanmalıdır. 6x10m, 6x15m, 5x20m gibi. 

Avantajları; 

· Birlikte yetiştirildiği bitkilerde 20 ye yakın verim artışı sağlar. 
· Sulama suyunun sebep olduğu tuzlanmayı engeller. 
· Sonbaharda dökülen yapraklarıyla toprak profilinden aldığı bitki besin maddelerini birlikte ekildiği maddelerin kullanımına sunar. Gübreleme yapar. 

KERESTE ÖZELLİKLERİ 

Soluk sarı bal görünümünde, kokusuz,pürüzsüz ve budaksızdır. m³/kg'a yüksek miktarda kereste çıkar. Düşük çekme (0.27-0.37),kırılma,deforme olmama ve 400 C de yanma ısısı gibi özellikleri vardır. Selüloz oranı ise 46-49 arasında değişir. 

1-Çok iyi ısı yalıtım malzemesidir. Termal iletkenliği 0,0063-0.086 kcal m-1 
hr-1 sıcaklık iletkenliği 0.000561-0.000631 m-2 hr -2 değerleriyle bilinen 40 tür içerisinde en yüksek sıcaklık yalıtım verilerine sahiptir. 

2- Diğer keresteler içerisinde dönmeye,çatlamaya ve deformasyona karşı en dayanıklısıdır. İşlemesi çok kolaydır. Çapak,kıymık vs. yapmaya müsait değildir. 

3- Paulownia kerestesi çürümeye karşı dirençlidir ve aynı zamanda zararlılara karşı dirençlidir. Bu kereste ile yapılmış 100 yıllık evler daha ayakta durmaktadır. Szechuan vilayeti orman araştırma enstitüsü, Hong Ya orman çiftliğinde bir çok ağacı çürümeye bırakmış ve 16 yıl sonra Paulownia haricindekilerin tamamen çürüdüğü Paulownianında sadece yüzeyden 1cm derinde çürümenin başladığını rapor etmiştir. 

4-Paulownia çok iyi bir şekilde dilimlenebilir ve soyulabilir. Bu kaplama ve kontroplak üretimine elverişli bir malzeme olduğunu gösterir. Zımparalanmış yüzeyi viskozitesi doğru yapışkanla 0.25 mm ye kadar inceltilebilir. 

5-Dünyanın üzerine yazı yazılabilen en iyi kerestesi olduğu olduğu için Japonya'da kartvizit yapımında kullanılmaktadır. 

6-Kerestesi tatsız ve kokusuz olduğundan her türlü yiyecek malzemesinin yanında kullanılabilir. (örneğin Dondurma çubuğu,ambalaj) 

7-Kerestesi bel vermediği ve bükülmediği için 2 yaşındaki Paulownialar Çin de çatı makası olarak kullanılmaktadır. Aynı çaptaki iğne yapraklı kerestelerden daha iyi performans gösterirler. 

8-Yoğunluğu 260-330 kg/m³ (15 rutubetli) arasında değişir. Diğer sert ağaç türlerinden daha hafiftir. (Çam 450/m³,Okaliptüs 800 kg/m³) ambalaj sanayi için bir avantaj yaratır. 

9- Hafifliği ve yüksek rezonans kabiliyeti sayesinde müzik aletleri yapımında kullanılır. 

10- Birinci sınıf beyaz kağıt hamuru üretiminde kullanılır. 

11- 2-3 senelik Paulownia ağacından kalem ve cetvel üretilebilir. Avantajı hafif ve sert oluşudur. 

12- 1-2 senelik Paulownia ağacından aktif karbon sanayinde yararlanılır. 

KULLANIM ALANLARI 

BAL 

Nisan,Mayıs ve Haziran aylarında Paulownia çok miktarda çiçek üretir. Bu ağaçtan alınan bal, açık renkli renk olup özel bir aroması vardır, yüksek miktarda üretilir ve ticari karışımlar için ideal bileşim olarak kullanılır. 

HAYVAN YEMİ 

Paulownia'lar çok geniş ve yüksek hacimde yaprak üretirler. Çinde bu yapraklar kurutulduktan sonra kıyılır ve silolarda saklanır. Koyun, keçi,tavşan,sığır, ve domuz besini olarak kullanılır. Kuru yaprakların besin değeri yağ,şeker ve protein açısından zengin olup ağırlıkları oranında tahıl ile aynı değere sahiptirler. 

GÜBRE 

Paulownia kök sistemi toprağın çok derinlerine giderek,fidanlıktaki diğer ürünlerin ulaşamayacağı rutubet besin maddelerini alır. İşte bu derin toprak tabakalarından alınan besinler ve rutubet,sonbaharda dökülen yapraklar, oluşan zengin örtü ile gübreyi oluşturur. Paulownia yaprakları zengin nitrojen (Azot) içermektedir ve rutubetli ortamlarda hemen dekompoze olarak gübre haline geçerler. Sürülen toprak, bu gübre ile karışarak toprağın verimliliğini artırır. 

RÜZGAR PERDESİ 

Paulownia büyük yaprakları sayesinde geniş bir alan kaplar. Bu nedenle özellikle deniz kenarında devamlı rüzgara açık konutların korunmasında kullanılabilir. Şekil verilmesi son derece kolay olan ağaçlarla;rüzgarın yön ve şiddeti dikkate alınarak rüzgarkıran perdeler tesis edilebilir. 

HAVA KİRLİLİĞİ 

Paulownia ağacının yaprakları toz duman ve hava kirliliğini emerek temizler. 1 hektar paulownia yılda 6 kg atmosferik kükürt emme kabiliyetine sahiptir. Tesis edildiği kentlerde 80 oranında hava kirliliğini azalttığı gözlemlenmiştir. 

EREZYON VE ENERJİ 

Paulownia derin kök sistemi sayesinde toprağı tutar ve neticede heyalanı önler. Yine geniş yaprakları ile rüzgar ve damla tesirinden toprağı korur. 
Birçok gelişmiş ülke ısınmak için oduna dönmeye başlıyor. Bu ülkelerde evlere ısı verimi yüksek sobalar kuruluyor. Ayrıca paulownia nın A.B.D.'de bazı enerji santrallerinin etrafına enerji ormanı amaçlı dikildiği biliniyor. 

1.Toprağın Seçimi : 

Paulownia su geçiren, kumlu, az killi, bitkisel toprağı sever.Paulownia ideal olarak -28, +50 Clık ısı diliminde yetişir.Isıda meydana gelebilecek 20 lik farklar bitkiyi fazla etkilemez.Toprağın sert olduğu yerlerde takribi 1 metre çapındaki derinlikte açılacak bir çukur bol kumlu toprakla doldurulursa yetiştirme için en uygun ortam yakalanmış olur. 

2.Zamanlamayı Göz Önünde Bulundurma : 

Türkiye'nin çoğu yerinde ekimler Nisan'ın 1 inden, Ekim' in ortalarına kadar yapılabilir. 

3.Yerin Seçimi : 

Paulownia ağacı güneşi sever.Bu nedenle Paulownia� nın gün boyu güneş alan yerde yetiştirilmesi en iyisidir.Paulownia ağacı derin köklere sahiptir, diğer ağaçlar gibi köklerini etrafa dağıtmaz. 

4.Toprağın Hazırlanması ve Dikim : 

Fideyi hiçbir zaman gövdesinden taşımayın, sadece köklerinden taşıyınız.Dikimde gövdeye zarar vermeyiniz. 
 

Alıntı:
. Köklerinin iki katı genişliğinde ve kabıyla aynı derinlikte bir çukur kazın. 
.Çukurun duvarlarını kabartın, böylelikle kökler toprağa kolaylıkla nüfus edebilir. 
. Fideyi kabından çıkartın, köklerin toprağını kaybetmemesini sağlayın.Fide gövdesi kapta ne kadar topraktaysa ekildiğinde de o kadar olmalıdır. 
. Sulayın ! Sulama toprağın yerine oturmasını sağlayacak ve içerisindeki havayı yok edecektir.Fide suyu emdikçe yerine oturacaktır. 
. Eğer fidenin gövdesinde küçük filizler varsa onlar keskin bir bıçak yardımıyla kesilmelidir. Yoksa bunlar ağaç büyürken ağaca zarar 
verebilir.

Paulownia'nızın Filizlenmesi : 

Paulownia'yı ilk ektiğinizde gübre kullanmanız önerilmez.Dikimden yaklaşık 1 ay sonra 100 gr. azotlu gübre kullanılmalıdır. 

SULAMA: 

Sulama özellikle ilk 8-12 haftada önemlidir.Ağaçlar her hafta 2 **** 3 kere sulanmalıdır( İlk iki yıl içinde ).Gelişmiş ağaçların su ihtiyacı azdır. 

İLKBAHAR DİKİMİ: 

Son dondan sonra yani toprak sıcaklığının 16-18 C'ye ulaştığı zaman dikime başlanabilir.İlkbaharda dikilen Paulownia fideleri, Sonbahara kadar 6-7 m. yüksekliğe ulaşacaktır.İlkbahar dikiminde taze fidelerin kullanılması gerekir.Eğer geçmiş yılın fideleri kullanılıyorsa, fide toprağa verildikten sonra toprak yüzeyinden kesilmelidir.Kesilen fide yeni ve taze filizler verecektir.Bu filizlerden en sağlam ve sağlıklı olanı bırakılıp, diğerleri kesilmelidir. 

SOBAHAR DİKİMİ: 

Sonbahar dikiminde kök sistemi gelişmiş, gövdesi odunlaşmış fideler kullanılmalıdır.Dikimden sonra fideler durgunluğa girecek ve yapraklarını dökecektir.Fakat kök gelişmesi devam edecektir.Bu dikilen fideler baharla birlikte uyanmaya başladığında toprak seviyesinden kesilmeli ve yeni taze filizler elde edilmelidir.Kesilen yere sulandırılmış kireç sürünüz.Aşı macunu kullanmayınız. 

KIŞ DİKİMİ: 

Kış dikiminde odun dokusu gelişmiş, durgunluğa girmiş( yapraklarını dökmüş ) fide kullanılmalıdır.Bu fidelerde her ne kadar toprak üstü aksamda bir hareket yoksa da kök gelişmeye devam etmektedir.Bu fidelerde sonbahar dikiminde olduğu gibi baharla birlikte uyanmaya başladığında toprak seviyesine yakın bir yerden kesilmelidir. 

GÜNEŞLENME: 

Büyümek için bol güneşe ihtiyaç duyar.Paulownia rahat güneş alabileceği yerlere dikilmelidir. 

SULAMA: 

Paulownia suyu seven bir ağaçtır fakat tercih ettiği, kök bölgesindeki hareketli sudur.Özellikle dikimde taze fide kullanılmışsa çürümeye sebep olacağından aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.Sıcak bölgelerde fidelerinizi diktikten sonra iki-üç gün ara ile sulayın.Su ihtiyacını belirlemenin en pratik yolu toprak muayenesidir.Toprağınızı kontrol edin, toprak tavını kaçırmaya yakın sulama yapın.Bitkiniz büyüdükçe sulama aralıklarını açabilirsiniz. 

Yeterli yaz yağmuru alan bölgelerde paulownianızın tuttuğundan emin olduktan sonra sulamayı kesebilirsiniz.Fakat yine de toprak muayenesi ile su ihtiyacı kontrolünü ihmal etmeyin, gerekiyorsa sulayın. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.