İnsan ömrünü uzatmanın doğal yolu: Geven

Geleneksel tıbbın önemli isimlerinden Hekimzade'nin kurucusu Dr. Muammer Yıldız insan ömrünü uzatan geven bitkisinin türlerini araştırıyor.

İnsan ömrünü uzatmanın doğal yolu: Geven
İnsan ömrünü uzatmanın doğal yolu: Geven
GİRİŞ 17.07.2014 12:01 GÜNCELLEME 24.07.2014 14:26

Anadolu’da bitki araştırmalarına ara vermeden devam eden Dr. Muammer Yıldız son olarak Hakkari’nin Berçelan yaylalarında geven bitkisinin izini sürdü. Bu bitkinin faydaları saymakla bitmiyor. Ömrü uzattığını ifade eden bilim adamları dahi var. İnsan sağlığı için değerli bitkinin şeker hastalığı, soğuk algınlığı ve grip, kronik enfeksiyon, kronik yorgunluk, astım, kalp rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, mide ülserleri rahatsızlıklarında da yaygın bir kullanım alanı var. Dr. Yıldız, gevenin tip 2 şeker hastalığı üzerindeki etkilerini yaklaşık 3 yıldır bu bitkinin 7. türü üzerinde araştırıyor.

İLAÇ YAPIMINDA DA KULLANILIYOR

Türkiye’deki varlığı uzun yıllara dayanan gevenin çok sayıda türü doğal olarak yetişmekte. Boyları türüne göre 5 - 100 cm ve bulunduğu yükseklikler 200 - 2700 m arası değişir. Ak geven, püs geveni ve zamk geveninden ebru yapımında kullanılan “kitre” denilen zamk çıkarılmakta. Ayrıca kitre ilaç yapımında da kullanılıyor.

GEVENİN BAŞLICA FAYDALARI

Vücuttaki bağışıklık işlevini destekleyen Aatragli Polysaccharoses bileşini içeren geven bitkisi hakkında  yapılan araştırmalarda;

- Soğuk algınlığı vakalarının şiddetini ve süresini azaltabildiği,

- Kalbin kan pompalama hacminde iyileştirmeler sağlayabildiği,

- Karaciğerde hücre hasarına karşı koruma sağlayabildiği,

- Kalp ve beyin dokularına oksijen taşınmasına yardımcı olduğu ve vücudun şevk ve direncini geliştirdiği,

- Fareler üzerindeki araştırmalarda astragalus özü kullanılan farelerde idrar torbası kanserinin daha az görüldüğü,

- Akciğer kanseri hastalarında tümör ilerleyişini tersine çevirebildiğine işaret edildiği, gevenin belirgin faydalarından.

BİTKİ ZENGİNİ ANADOLU’DA GEVEN’İN TÜRLERİ

Kara Geven: Günires

Şeker hastalığı için geniş bir kullanım alanı olan kara geven yaprakları beyaz olan tek geven cinsidir. Kara gevenin kökleri diğer geven türlerine göre daha uzundur. Bölgede Kürtçe ismi Günires olarak bilinen kara gevenin harika bir kokusu ve rey hası vardır.

 İnsan Ömrünü Uzatan Geven: Tilki Kuyruğu

İsminden de anlaşılacağı üzere çiçekleri tilki kuyruğuna benzeyen bu tür hakkında müthiş bir iddia söz konusu. Vücut kromozomlarında bulunan telomeri etkileyerek insanın ömrünü uzattığı söyleniyor.

Sarı Geven

Sarı gevenin halk tababetinde ve modern tıpta bir kullanım alanı yok. Dikenleri ağızlarını yaralamasına rağmen kuzuların çok sevdiği bir geven türü.   

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?