Osmanlı baltacılarını kaybettiren meyve

Bitki ve meyve zengini Anadolu’da doğal yaşamda karşılaştığımız her nimetin bir de hikayesini duymak mümkün. İşte alıcın ilginç hikayesi.

Osmanlı baltacılarını kaybettiren meyve
Osmanlı baltacılarını kaybettiren meyve
GİRİŞ 22.07.2014 10:51 GÜNCELLEME 24.07.2014 17:09

Hem çiçeği hem de meyvesinin şifa olduğu alıç Anadolu’nun her yerinde yetişme alanı buluyor. Sıkça tercih edilen bir meyve olmasından dolayı adına hikayeler bile dizilmiş.

İnsan dostu olan bu meyve kalp hastalıklarında özellikle miyo kardiyo distrofi denilen kalp kası gevşekliği, kalp kası zafiyetinin tedavisinde kullanılıyor. Kalp kaslarını güçlendirip kalp zafiyetini telafi etmek hususunda alıcın çok yapıcı etkileri mevcut. Alıç hem geleneksel tıpta hem de modern tıpta sıkça kullanım alanı bulan bir meyve.

DÖNEMSEL ŞEKER VE TANSİYON İLACI

Alıç tansiyon ve şeker hastalığına karşı halk arasında yaygın olarak tüketiliyor. Alıcın yılın her döneminde bulunmaması sadece mevsimi geldiği zaman şeker hastalığı ve yüksek tansiyon hastalarının tedavisinde kullanılması dönemlik ilaç olarak anılmasını sağlıyor.

OSMANLI BALTACILARINI KAYBETTİREN MEYVE

Anadolu coğrafyasında ve kültüründe geniş bir yer edinen alıcın farklı söylemleri ve hikayeleri mevcut. Bu bitkinin Anadolu’da yaygın olarak kullanılan bir diğer ismi aluç. Osmanlılar döneminde padişahlardan birisi sefere giderken baltacılardan bir kısmının kaybolduğunu fark ediyor. Ordunun diğer bireyleri baltacıları aramaya çıkıyor.  Baltacıların bir dağın eteğinde alıç yemeye daldıklarını fark ediyorlar ve o bölgeye Alucra ismi verilmiş. Alucra günümüzde Giresun’a bağlı bir ilçe. Anadolu’nun her yerinde yetişen bu bitkiyi herkes tüketebilir.

ALICIN ÇAYI VE MEYVESİ TÜKETİLİYOR

Alıç, 2-4 metre yüksekliğinde, nisan-mayıs aylarında kokulu ve pembemsi beyaz renkli çiçekler açan, orman ve yol kenarlarında rastlanan, koyu sarı veya esmer kırmızı meyveleri olan çalıya benzer bir ağaç. Bu bitkinin çiçek ve yaprakları genellikle birlikte kullanılır ve karıştırılır. Alıç çiçek ve yaprakları çay ve natürel ilaç yapımında kullanılır. Alıcın meyvesi ise tentür yapımında kullanılıyor.

KALP DOSTU MEYVE

Alıç’ın etkileri; Koroner ve miyokardiyal dolaşımı artırıcıdır. Kalp yetmezliğine bağlı semptomları iyileştiriyor. Yapılan çalışmalarda kalp yetmezliği bulunan hastalarda performans tolerans testinde iyileşme, yorgunluk, çarpıntı ve egzersize bağlı ortaya çıkan nefes darlığında azalma faydalı bir bitki. Ayak bileği ödeminin azalmasında da ciddi oranda etki ediyor.

Homeopati’de; Alıç tentürü meyvelerinden hazırlanır. Başta; yorgunluk, iştahsızlık, korkulu ve tahriş edici hal, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk ve korkulu rüyalar görmeye karşı kullanılıyor.

Alıç’ın kullanılışı; Çiçekler tamamen açılmadan, ağacın kabukları ve meyveleri ise sonbaharda toplanıp kurutularak kullanılıyor. Kurutulmuş çiçekler, meyveler ve kabuklardan toz halinde veya kaynatılarak şifa elde ediliyor. Mayhoş bir lezzeti olan alıcın meyvelerini şehirlerin semt pazarlarında mevsimlik olarak görmek mümkün.

UZMANLARDAN ÖNEMLİ UYARILAR

Bu çiçeği ve meyvesi şifalı bitki gebelikte kullanılmamalı. Emzirme döneminde kullanımına dair herhangi bir kayıt bulunmamasına rağmen doktora danışılmadan tüketilmemesi tavsiye ediliyor. 12 yaş altındaki çocukların tüketmesi önerilmiyor.

Hekimzade

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek