Kesilen kola karşı 5 bin TL

Samsun'da 3 yıl önce sokakta kolunu kıran, hastanede yapılan alçı sonrası kangren olup kolu kesilen kızın doktoruna ceza geldi.

Kesilen kola karşı 5 bin TL
Kesilen kola karşı 5 bin TL
GİRİŞ 10.01.2016 12:21 GÜNCELLEME 10.01.2016 12:21
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Samsun'un Çarşamba İlçesi'nde 3 yıl önce arkadaşlarıyla sokakta oynarken düşüp kolunu kıran, götürüldüğü özel hastanede kolu alçıya alındıktan 2 gün sonra kangren olunca dirsek hizasından kesilen 8 yaşındaki Zehra Toprak ile ilgili ailesinin şikayeti üzerine açılan dava sonuçlandı. Olay sonrasında gerekli antibiyotik tedavisini uygulamadığı için kusurlu bulunan Ortopedi Uzmanı Dr. İ.T.K.'ya, 'taksirle yaralama' suçundan 5 bin TL para cezası verdi.

Çarşamba İlçesi Hasbahçe Mahallesi’nde 2013 Haziran ayında meydana gelen olayda,  inşaat işçisi 37 yaşındaki Adem ve ev hanımı 32 yaşındaki Havva Toprak çiftinin kızları Zehra Toprak, evlerinin önünde arkadaşlarıyla oynadığı sırada düşüp sol kolunu kırdı. Kolunda açık yara oluşan minik kız, annesi tarafından kent merkezinde bulunan özel bir hastaneye götürüldü. Burada Ortopedi Uzmanı 47 yaşındaki İ.T.K. tarafından muayene edilen Zehra Toprak'ın kolu alçıya alındı ve evine gönderildi. 

GAZLI KANGREN OLAN KOLU KESİLDİ

Ancak Zehra Toprak, ağrılarının artması üzerine ertesi gün yakınları tarafından tekrar aynı hastaneye götürüldü. Burada alçısı çıkarılan küçük kız, kolundaki yaranın iltihap kaptığı belirtilerek ameliyata alındı. Ameliyat sonrasında iddiaya göre Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı İ.T.K. aileye, kendilerinin gerekli müdahaleyi yaptığını belirterek çocuğun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürmelerini söyledi. Bunun üzerine aile Zehra Toprak’ı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürdü. Burada küçük çocuğun koluna gazlı kangren teşhisi konuldu. Yapılan ameliyatla Zehra Toprak’ın sol kolu dirsek altından kesildi. Büyük şok yaşayan Adem ve Havva Toprak, kızlarının kolunun Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı İ.T.K.’nin hatası ve ihmali sonucunda gazlı kangren olarak kesildiğini iddia ederek, doktor hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. 

ADLİ TIP DOKTORU KUSURLU BULDU

Savcılık soruşturmasının ardından Ortopedi Uzmanı İ.T.K. hakkında Samsun 10’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde 'taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan dava açıldı. Deva sürecinde İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı 2’inci İhtisas Kurulu’nun olayla ilgili 22.12.2014 tarihli raporunda, olayın hemen akabinde yapılan alçılama işlemi sonrasında anaerob enfeksiyon olma ihtimali de göz önünde bulundurularak etkin bir antibiyoterapi (antibiyotik tedavisi) uygulaması gerekeceği, dava dosyasında bulunan mevcut adli ve tıbbi belgelere göre de etkin bir antibiyoterapi yapıldığına dair herhangi bir bilgi veya belge bulunmadığı, bunun bir eksiklik olarak nitelendirildiği, dolayısıyla Dr. İ.T.K.'nın kusurlu bulunduğu belirtildi. 

DOKTOR: TIBBEN UYGUN MÜDAHALE YAPTIM

14.09.2015 tarihinde görülen karar duruşmasında mahkemeye ifade veren Sanık İ.T.K., Zehra Toprak'a yapılan müdahalenin tıbben uygun olduğunu düşündüğünü belirterek kendisinin her hangi bir kusur veya ihmalinin olmadığını söyledi. Meydana gelen sonucun kırık komplikasyonlarında ender de olsa oluşabilecek bir durum olduğunu dile getiren İ.T. K., olayın doğmasından sonra da üzerine düşen ameliyatı veya ameliyatsız tüm müdahaleyi yaptığını ifade etti. 

250 GÜN HAPİS, 5 BİN LİRAYA ÇEVRİLDİ

Mahkeme sanığın, alçılama sonrası etkin bir antibiyoterapi uygulamamak suretiyle gerekli dikkat ve özeni göstermeyerek mağdurun kolunun kesilmesine sebebiyet verdiğinin anlaşıldığını belirterek, sabit olan eylemine uygun duyu ve organlardan birinin işlevinin yitirilmesine neden olacak şekilde taksirle yaralama suçundan 250 gün hapis cezası karşılığında 5 bin TL para cezasına çarptırdı. 

TAZMİNAT DAVASI DEVAM EDİYOR

Baba Adem Toprak ceza davasının yanı sıra Samsun 4’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açtıkları 141 bin TL’lik maddi ve manevi tazminat davasının da devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Ceza davasının sonucu bizim için üzücü oldu. Yeterli cezayı aldığını düşünmüyoruz. Ama ne yazık ki yasalar böyle. Kızımın kolu gitti karşılığında 5 bin TL para cezası veriliyor. Doktor ihmali olduğu kesinleşti. Bunun belirlenmesi nedeniyle seviniyoruz ama cezayı az buluyoruz. İnşallah adalet yerini bulur. Biz bu yaşadıklarımız nedeniyle çok yıprandık. Kızımın yapmak isteyip kolu olmadığı için yapamadığı şeyler var. Onu öyle görünce mahvoluyorum." 

Kızının doktor ihmali kurbanı olduğunu belirten anne Havva Toprak da şöyle konuştu:

"Bir kolun karşılığı 250 gün hapis ya da 5 bin TL değil. Kimsenin yaptığı kimsenin yanına kalmaz. Yetkililere sesleniyorum. Sağlık Bakanı’na sesleniyorum. Bu doktor hala görev yapmaya devam ediyor. Bu ülkede adalet mi yok. Herkesin çocukları var. Benim de çocuğum oyun oynamak istiyor, saçını taramak istiyor. Ama yapamıyor."  

2'inci sınıf öğrencisi Zehra Toprak ise "Ben kolumu istiyorum. O doktor yüzünden kolum kesildi. Bisiklet süremiyorum. Saçlarımı öremiyorum. Kıyafetlerimi giyemiyorum. Kolum olmadığı için çok üzülüyorum. O doktora daha çok ceza verilsin" dedi. 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 4
  • ???? 8 yıl önce Şikayet Et
    Çocuğu öldüresiye döven üvey anneye sadece 46 yıl, kol kesen doktora 5 bin lira ceza...Adaletin olmadığı yerden gözyaşı eksilmez, o gözyaşları da yerde kalmaz... Allah'a havale ediyorum...
    Cevapla
  • faruk 8 yıl önce Şikayet Et
    140 bin lira ney be,,Allah bildiği gibi yapsın sizi...1milyondan aşağı ceza mükafattır o doktora....
    Cevapla
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    meslek zor ve dikkat gerektiren bir meslek,kusurlu olduğun an senin kusurun başkalarına belki hayat boyu zarar olarak geri dönüyor,dikkatli ve düzenli olmalı, bilmediğini ben on yıl okudum diye ego yapmaya girmeden sorabilmek araştırabilmek acele de etmemek gerekir.Beraberinde ciddi bir sabır ve yumuşak huyluluk gerektirir
    Cevapla
  • salih 8 yıl önce Şikayet Et
    adaletin bu mu dünya
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!