Kulak tıkanıklığı nasıl geçer?

Kulak tıkanıklığı yaygın görülen ve farklı yaşlardaki kişileri etkileyebilen bir şikayettir. Özellikle soğuk algınlığı nedeniyle çocuklar kulak tıkanıklığı olur.

Kulak tıkanıklığı nasıl geçer?
Kulak tıkanıklığı nasıl geçer?
GİRİŞ 22.04.2017 10:52 GÜNCELLEME 22.04.2017 10:53

Farklı nedenlerden dolayı kulaklar tıkanabilir ve buna göre de tıkanıklığa eşlik eden belirtiler değişiklik gösterir. Örneğin kulak tıkanıklığının yanı sıra kişide kulak ve baş ağrısı da görülebilir. Çoğu kez önemli bir soruna yol açmasa da, uzun süren kulak tıkanıklıkları ihmal edilmemeli ve doktora başvurulmalıdır. Göz ardı edilen kulak enfeksiyonları, işitme kaybına dek varacak problemlere yol açabilir.

Bebeklerin ve küçük çocukların kulakları tıkandığında çocuğun doktoruyla görüşülmelidir. Yetişkinler kendi kulak tıkanıklıkları için, önerilen bazı çözüm yollarını evde deneyebilir ancak emin olmadığınız durumlarda yine en iyisi, bir kulak burun boğaz doktoruyla görüşmektir.

Kulağı temizlemek isterken kulak kirinin iyice içeri doğru itilmesi, sinüzit, alerji, kulakta sıvı birikmesi ya da bir uçak seyahati sırasındaki basınç değişikliği benzeri nedenler kulak tıkanıklığına yol açabilir. Kulak tıkanıklığı nedenlerini sitemizde daha ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz.

Kulak Tıkanıklığı Nasıl Giderilir?

Uyarı: Eğer kulağınız en ufak bir enfeksiyon belirtisi gösteriyorsa, burada belirtilen yöntemleri denememelisiniz. Kulak tıkanıklığını kendi kendinize açmanız için önerilen çözümler kulak kiri kaynaklı tıkanmalar içindir.

Kulak enfeksiyonu tedavisi ancak doktorun önerdiği antibiyotik ve ağrı kesiciler ile yapılabilir. Buradaki önerileri uygulamakla enfeksiyon tıkanıklığını gideremezsiniz.


Aşağıdaki belirtiler kulakta enfeksiyon olduğunun göstergesi olabilir ve bu durumda hemen bir doktora başvurmanız önerilir:

-Kulakta birkaç saatten fazla sürmekte olan şiddetli ve geçmeyen ağrı
-Kusma ve ishal
-Ateş
-Kulaktan sarı veya yeşil akıntı gelmesi

Kulak tıkanmışsa, ne gibi çözüm yolları karşımıza çıkıyor:

*Herhangi bir eczaneden kulak kiri yumuşatıcı damla alarak kullanabilirsiniz.

*Damla haricinde kulağı tıkayan kiri yumuşatarak dışarı atmak için tıkalı kulağa bir damla oksijenli su (hidrojen peroksit) damlatabilirsiniz.

*Kulağınıza birkaç damla bebek yağı damlatarak kulak kirini yumuşatmayı deneyebilirsiniz.

*Oksijenli su elinizin altında yoksa birkaç damla zeytinyağını ısıttıktan sonra (vücut ısısı kadar) kulağınıza damlatabilirsiniz. Zeytinyağı kiri yumuşatır ve ardından kulak çöpüyle kiri kolayca temizleyebilirsiniz.

*Birkaç damla gliserin tıkalı kulağı açmaya yardımcı başka bir seçenektir.

*Eğer uçak yolculuğu sırasında kulağınız tıkanmışsa, kulaklardaki basıncı dengelemek için bol bol esneyebilir ya da sakız çiğneyebilirsiniz.

*Kulağınız sinüzit nedeniyle tıkanmışsa her şeyden önce sümkürürken fazla zorlamamaya dikkat etmelisiniz. Burnunuzu temizlerken ağzınızın açık olması gerekir.

*10-15 dakikalık sıcak bir duş kulak tıkanıklığını gidermeye yardımcı olabilir. Buhar kulak kirini yumuşatabilir.

Kulak Tıkanıklığını Geçiren Hareketler

Esneme Hareketi

Kulaklarınız tıkandığında esnemek kulakları açmakta son derece etkili hareketlerden biridir. Uykunuz gelmiş olsun olmasın, biraz zorla da olsa esnemek için ağzınızı genişçe açıp damağınızı serbest bırakarak esnemeyi deneyin.

Eğer esnemeyi başarırsanız kulağınızdaki östaki borusunu açmış olursunuz. Bu şekilde kanallardaki basınçlı hava azalacak ve tıkanıklık geçmeye başlayacaktır. Kulağınızdaki basınç tamamen ortadan kalkana dek esnemeye devam edin.

Eğer esnemekte başarılı olamıyorsanız, ağzınızı esner gibiaçmanız da östaki kanallarını açmaya yardımcı olabilir.

Çiğneme Hareketi

Sanki büyük bir ekmek parçası çiğniyormuş gibi dişlerinizi sıkıp bırakın ve dudaklarınızı hareket ettirin. Bu hareket kulaklardaki basınç hissini azaltıp östaki borularının açılmasını sağlayabilir.

Gerçekten ağzınıza çiğneyecek bir yiyecek atmak ya da sakız çiğnemek de aynı işi görecektir. Ancak el altında çiğneyecek bir yiyecek yoksa en iyisi çiğner gibi yapmaktır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı