Amasya

Vali Çomaktekin, Suluova ilçesinde süt işleme tesisinin temelini attı

17:33 15 Ekim 2015
Vali Çomaktekin, Suluova ilçesinde süt işleme tesisinin temelini attı

Vali İbrahim Halil Çomaktekin, Suluova ilçesinde süt işleme tesisinin temelini attı.

Çomaktekin, Suluova Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) gerçekleşen programda, devletin ve hükümetin kırsal alanların gelişmesi için önemli ve stratejik çalışma ve planlamaları olduğuna değindi.

Bu stratejik çalışma ve planlamaları gerçekleştirmek üzere başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bölge kalkınma ajansları, il özel idareleri ile özel sektörün çok önemli çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Çomaktekin, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun da (TKDK) bunlardan biri olduğunu ifade etti.

"TKDK İl Koordinatörlüğümüz bugün burada çok önemli bir çalışma yapıyor. Kırsal alanda yapılacak bu yatırımlar gerçekten çok önemli" diyen Vali Çomektekin, şöyle devam etti:

"Suluova’nın hayvancılık sektörü ve  besicilik potansiyeli oldukça yüksek ve istikbal vaat eden bir alan. Dolayısıyla daha önce Burger King'in et işleme tesisi yatırımı ile bugün yapılan yatırım bu alanda TKDK tarafından süt üretimine dair yatırım örnek ve öncü olacak, önümüzdeki dönemlerde bu bölgedeki bu gelişmişliğin artmasına da örnek ve vesile olacaktır. Bu yatırımın gerçekleşmesinde emeği olan bütün ilgili kurum ve kuruluşlarımıza, siyasi parti temsilcilerimize ve bürokratlarımıza teşekkür erdim. Bu tesisin Seferağa Ailesi ve Suluova ilçemize ve ilimize hayırlı olmasını dilerim" dedi.

TKDK Amasya İl Koordinatörü Okan Sezgin ise konuşmasında, Amasya ilinde TKDK tarafından desteklenen ilk ve en büyük projenin temeli atılan Seferağa Süt İşleme Tesisi olduğunu ve 8,5 milyon lira değerinde bir yatırım olan tesislerin günlük 8 saatte 70 ton süt işleme kapasitesine sahip olduğunu, 10 kişi istihdam edecek tesisde yaklaşık 2 bin 300 süt ineğinin günlük sütünün işleneceğini belirtti. 

TKDK'nın Avrupa Birliği'nin aday ve potansiyel aday ülkeler için katılım öncesi mali yardım aracı fonlarını kullanmak üzere 2011 yılı temmuz ayında akredite olarak ilk proje çağrısına çıktığını ve bugüne kadar toplamda 11 bin projeye destek verip 3,5 milyar lira hibe dağıtımını 42 ilde gerçekleştirdiğini açıklayan Sezgin, şöyle devam etti:

"TKDK’dan ilimizde alınan 763 projeden 399’u ile sözleşme imzalanmış olup  86 milyon 941 avroluk yatırım tutarı karşılığında 41 milyon liralık hibe desteği sağlanacaktır. Şu ana kadar 28 milyon 581 bin lira faydalanıcılarımıza bizzat ödenmiştir. Suluova ilçemizde sözleşme imzalanan 57 projeden 48’i tamamlanmış, 32 milyon 434 bin liralık yatırım tutarı karşılığı 14 milyon 933 bin lira hibe ödemesi yapılacaktır. Şu ana kadar 10 milyon 481 bin lira ödeme faydalanıcılarımızın hesabına yatırılmıştır. Amasya ilinde hibe desteği dağıtılan 294 traktörden 36 adedi Suluova ilçesindedir. Destek sağlanan 26 besi işletmesinden 16 tanesi Suluova ilçesindedir. Suluova ilçesi bizden destek alan ilçeler arsında şu an birinci sıradadır. Yatırıma ve hibe programlarına önem veren bir ilçe olduğu için teşekkür ediyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından İl Müftüsü İsmail İpek'in duaları eşliğinde Çomaktekin ve protokol üyeleri tesisin temelini attı. 

Programa, Kaymakam Hayatı Taşdan, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Cenk Alper Göksu, OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve Belediye Başkanı Fatih Üçok, OSB Müdürü Deniz Koçer, Seferağa Süt ve Gıda İşletme Müdürü Mustafa Güven, AK Parti İl Başkanı Mehmet ünek, İlçe Başkanı Aydın Korkmaz, çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.   

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.