Amasya

Reyhanlı'daki bombalı saldırılarla ligili dava

17:17 26 Kasım 2015
Reyhanlı'daki bombalı saldırılarla ligili dava

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 2013 yılındaki bombalı saldırılara ilişkin istihbarat belgelerini sızdırdığı iddiasıyla hakkında dava açılan, o dönem er olan Utku Kalı'nın yargılanmasına Amasya'da devam edildi.

Amasya Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Kalı katılmadı, duruşma salonunda sanığın avukatı Erdem Celalettin Türem hazır bulundu.

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, CMK'nın 119/5 maddesi uyarınca askeri mahallerde yapılacak aramaların cumhuriyet savcısının istem ve katılımı ile askeri makamlar tarafından yerine getirileceği belirtildiği halde savcının hazır bulunmadığı, aramanın askeri savcının yazılı talimatı üzerine oradaki görevlilerce yapıldığını belirtti.

Askeri savcının arama talimatı ve CMK'nın 120. ve 121. maddelerinde belirtildiği üzere sanığın arama sırasında bulundurulması gerekirken, bunun yapılmadığına işaret edilen mütalaada, ele geçirilen akıllı cep telefonunda veri araştırması yapılabilmesi için CMK'nın 134. maddesindeki usule uyulması gerektiği ancak bu usule de tam riayet edilmediği vurgulandı.

Söz konusu delilin mevcut haliyle usule aykırı elde edildiğinin kabulü gerekeceği bildirilen mütalaada, "Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi ve Yargıtayın yerleşik içtihatları göz önüne alındığında, usule aykırı şekilde elde edilmiş delil nedeniyle mahkumiyet kararı verilemeyeceği, bu delilin göz önüne alınamayacağı açıktır. Bu haliyle sanığın yüklenen suçu işlediği sabit olmadığından CMK'nın 223/2-e maddesi gereğince beraatine karar verilmesi talep edilir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Mahkeme heyeti, sanık avukatına mütalaaya karşı savunmasını hazırlaması için süre vererek, duruşmayı erteledi.

Reyhanlı'da, 2013'ün mayıs ayında meydana gelen patlamalarla ilgili istihbarat raporlarını sızdırdığı ileri sürülen ve o dönemde er olan Kalı, Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başlanmış, ikinci duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

Bu süreçte özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının sonucu dava dosyası, Amasya Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.