Amasya

Kuru soğanın fiyatı arttı

11:48 07 Şubat 2016
Kuru soğanın fiyatı arttı

CİHAN OKUR - Kilogram fiyatı bir ara 30-35 kuruşa kadar gerileyen soğan, bugün marketlerde 3,5 liraya satılıyor.

Amasya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli soğan üretim merkezlerinden Amasya'da soğan rekoltesinin geçen yıla göre bu sene iki kat arttığını söyledi.

Geçen yıllarda dönüm başına ortalama 2,5 ton soğan alınırken bu yıl bu rakamın 5 tona çıktığına dikkati çeken Baş, "Amasya, soğan üretimi açısından çok önemli bir merkez. İl genelinde geçen yıl 200 bin ton olan üretimimiz 400 bin tona çıktı. Sezon başında tarlada kilogramı 70 kuruştan satılan kuru soğan, daha sonra 30-35 kuruşa kadar geriledi. Şimdi ise depolarda 1 lira 80 kuruştan alıcı buluyor. Fiyat marketlerde ise 3,5 liraya kadar çıkıyor" dedi.

Baş, bu yıl üretimin yüksek seyrettiğini ancak belirli bölgelerde soğanda görülen pembe kök hastalığı nedeniyle fiyatların arttığını anlatarak, üreticiden kilogramı 1 lira 80 kuruşa çıkan kuru soğanın hal fiyatının 2 lira 20 kuruş olduğunu söyledi.

- "Spekülatörler panik havası yaratarak fiyatları yükseltti"

Oluzlu Tarım İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Çelik ise 2015 sezonunda üretimlerinin geçen sezona göre yükseldiğini belirterek, sezon ortalarında 35 kuruşa kadar düşen fiyatın Eskişehir ve Polatlı yöresinde yağışların etkisiyle oluşan pembe kök hastalığı sonucu depolarda 1 lira 80 kuruşa kadar çıktığını söyledi.

Türkiye ekonomisine yıllık ortalama 20 bin ton kuru soğan kazandırdıklarını, Türkiye'nin yüzde 2'lik soğan ihtiyacını karşıladıklarını dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"Elimizdeki soğanın satışını hiç durdurmuyoruz ancak bu işin ticaretini yapan kişiler çeşitli söylentilerle, spekülasyonlarla fiyatları artırıyor, ellerindeki soğanı satmak istemiyor. Soğan fiyatlarını daha da yükseltmek için depolarda soğanın kalmadığını söylüyorlar ama Türkiye'ye yetecek soğan depolarda mevcut. Soğan fiyatlarının bu kadar yükselmesi çiftçinin işine yaramıyor, asıl parayı aracılar kazanıyor. Bizden 1 lira 80 kuruşa alınan soğan iki kat fiyatına büyük şehirlerde 3,5 liraya kadar satılıyor."

Spekülatörlerin insanları panik havasına sokarak fiyatları yükselttiklerini öne süren Çelik, "Soğan bitti, İran'da soğan gelecek' diyorlar ancak İran'da şu an soğan fiyatları 2,20 lira seviyesinde. Bence Türkiye'nin Adana sezonuna yetecek kadar kuru soğanı var. Çiftçilerin bilinçli olması gerekiyor. Spekülatörlere meydanı bırakmaması lazım. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın dediği gibi asıl mesele aracıda, biz spekülasyon istemiyoruz. Hakkımız neyse onu istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.