Amasya

Köy ortaokulu öğrencilerinden gazete

11:16 16 Mart 2017
Köy ortaokulu öğrencilerinden gazete

CİHAN OKUR - Amasya'nın Göynücek ilçesine bağlı Karaşar köyündeki ortaokulun öğrencileri, öğretmenlerinin yardımıyla "Cemre" ismiyle 8 sayfalık aylık gazete çıkarıyor.

Gazetenin editörlüğünü, muhabirliğini, tasarım ve dağıtımını kendileri yapan Karaşar Ortaokulu öğrencileri, gazetelerinde il ve ilçenin kültür sanat konuları ile güncel haberlerine yer veriyor.

Okulda kurdukları haber merkezinde gazetelerini hazırlayan öğrenciler, köy halkıyla, il ve ilçedeki bürokratlarla röportajlar da yapıp gazetelerinde yayınlıyor. Renkli ve 8 sayfadan oluşan gazetelerinin baskısını il merkezinde yaptıran öğrenciler, maliyetini ise sponsorları vasıtasıyla karşılıyor.

- İngilizce olarak da basılacak

Gazete, öğrenciler tarafından köyün yanı sıra il ve ilçedeki okullar ile kamu kurumlarına dağıtılıyor. "Cemre" isimli gazetenin bu ay yayınlanacak dördüncü sayısı, Türkçenin yanı sıra İngilizce olarak da basılacak.

Gazetenin hazırlanmasında görev alan öğrencilerin hedefi ise ileride iyi birer gazeteci olmak.

Göynücek Kaymakamı Hasan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencileri yaptıkları işten dolayı takdir ettiklerini, her türlü desteği vermeye çalıştıklarını söyledi.

Köydeki çocukların zor bir işi başardıklarının altını çizen Doğan, "Bir köy okulunun böyle bir çalışma yapmasını takdirle karşılıyorum. Bu gazeteyle çocuklar hem farklı kişilerle tanışmış oluyor hem de zamanlarını güzel etkinlik yaparak değerlendiriyor. Belki ileride çok önemli bir gazeteci çıkacak bu okuldan. Gazetenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

Okul müdürü Volkan Günbay da öğrenci ve öğretmenlerin gazete çıkarma konusunda istekli olduklarını görünce okul idaresi olarak kendilerine destek verdiklerini, böylece gazetenin yayın hayatına başladığını anlattı.

Öğrencilerin çalışmalarından gurur duyduklarını dile getiren Günbay, "Başlarda 'Bu gazete devam etmez, sürdüremez' diyenler, şimdi kendisine gazetemizde yer vermemizi istiyor. Yeni sayımız İngilizce ve Türkçe çıkacak, çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.

- "Kariyerleri etkileyecek önemli bir iş yapıyorlar"

Okul öğretmenlerinden Aytül Göksu da kendi gazeteleri gibi bir gazetenin ilçe merkezinde bile bulunmadığını söyledi.

Gazete çıkarma fikri oluştuğunda önce "Yapabilir miyiz, başarabilir miyiz" diye endişe ettiklerini ancak başarılı olduklarını belirten Göksu, "Köydeki çocuklar boş vakitlerinde yapacak fazla bir şey bulamıyor. İmkanları şehirdekilere göre biraz daha kısıtlı. Biz de köy çocuklarının boş vakitlerini verimli geçirmeleri için böyle bir uygulamaya başladık. Çocuklar ileride kariyerleri etkileyecek önemli bir iş yapıyor. Bunun yanında düşünme ve araştırma becerisi de kazanıyorlar." diye konuştu.

Gazetenin hazırlanmasında görev alan 6. sınıf öğrencisi Aslıhan Çelik de işe başlarken pek çok eksikleri bulunduğunu ama kısıtlı imkanlarla gazete çıkarmayı başardıklarını söyledi.

Gazeteyi baskıya gönderdikleri gece heyecandan uyuyamadıklarını dile getiren Çelik, "Gazete basılıp elimize ulaştığında çok mutlu oluyoruz. Şehirdeki çocuklar gibi imkanlarımız yok belki ancak kısıtlı imkanlarla bunu başardık. Köyde yaşayan çocukların da bir şeyler başardığını göstermek istedik. Bu nedenle kendimizle gurur duyuyoruz." şeklinde konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.