Amasya

"Hazreti İsa ve havari" figürlerinin korunmasına teşekkür

12:20 23 Haziran 2017
"Hazreti İsa ve havari" figürlerinin korunmasına teşekkür

CİHAN OKUR - Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan ve kiliseden camiye çevrilen Maden Camisi'nin kubbesinde yer alan "Hazreti İsa ve havari" figürleri dikkati çekiyor.

Gümüş madenlerinde çalışan Rum işçilerin isteği üzerine 1800'lü yıllarda yaptırılan kilise, Lozan Antlaşması çerçevesinde 1924 yılında bölgeden ayrılan Rumların yerine Batı Trakya'daki Türklerin yerleştirilmesiyle cami olarak kullanılmaya başlandı.

İlçede 1996 yılında meydana gelen depremde hasar gören caminin tadilatı sırasında kubbesinde var olan Hazreti İsa ve havarilerin figürleri ortaya çıktı. Bunun üzerine Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılarak figürler aslına uygun olarak düzenlendi.

Figürlerin hala muhafaza edildiği cami, bölgeye gelen yerli ve yabancı misafirlerin ilgi odağı oluyor. Camiye geçen yıl 15 bin civarında ziyaretçi geldi.

Figürler, camide namaz kılınacağı zaman perde sistemiyle kapatılıyor, diğer zamanlarda ise açık tutuluyor.

Cami imamı Habip Biçer, AA muhabirine, kilisenin 1924 yılına kadar bölgede yaşayan 850 Ortodoks Hristiyan Rum aileye hizmet verdiğini söyledi.

Bölgede yaşayan Türklerin ibadethane ihtiyacından dolayı kilisenin daha sonra camiye çevrildiğini ancak birçok özelliğinin korunduğunu dile getiren Biçer, "Mihrap ve kadın mahfili eklenip namaz kılmaya engel teşkil edecek figürler kaldırılmış. Ahşap oymalar ve mimarisi ise ilk günkü özelliklerini koruyor. Tavan kısmındaki Hazreti İsa ve havari figürleri de canlılıklarını koruyor. Cami cemaatimizin bu konuda hiçbir rahatsızlığı yok, ibadetlerimizi rahatlıkla yapıyoruz." dedi.

- "Figürler altında namaz kılmak saygı ve hoşgörü göstergesi"

Caminin, figürleri merak eden ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştığına dikkati çeken Biçer, şunları kaydetti:

"Ziyaretçiler Hazreti İsa ve havari figürlerini bir camide gördükleri için çok şaşırıyor. Yabancı ziyaretçiler figürler korunduğu için teşekkür ediyor ve bizi takdir ediyor. Ziyaretçilere dilimiz döndüğünce camimizin tarihini anlatıyoruz. Özellikle hafta sonları camimize oldukça fazla ziyaretçi geliyor. Ziyaretçilerimiz, daha sonra tanıdığı bütün insanlara burayı anlatıyor."

Ziyaretçilerden Selim Bağcı da caminin mimarisine hayran kaldığını vurgulayarak, "Hazreti İsa ve havari figürleri altında namaz kılmak bence bir saygı ve hoşgörü göstergesi. Burası yakılıp yıkılmamış, değerleri korunarak camiye çevrilmiş. Bunu görünce çok duygulandım." ifadesini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.