ABD'de dev hortum dehşeti: En az 91 ölü, 140 yaralı

ABD'de devasa bir hortum Oklahoma'yı savaş alanına çevirdi, 91 kişi öldü, 140 kişi de yaralandı.

GİRİŞ 21.05.2013 07:28 GÜNCELLEME 21.05.2013 09:54
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ölenlerden 7'sinin ilkokul öğrencisi olduğunu bildirildi. Şiddetli kasırga vurduğu yerleşim bölgelerinde büyük paniğe yol açarken, ciddi maddi hasarlar meydana geldi. Dev hortumun etkili olduğu şehirlerde yüzlerce kişi bölge hastahanelerine kaldırıldı. Oklahoma City'de halk sirenlerle uyarılırken, işyerleri kapatıldı, bir çok bölgede elektrikler kesildi ve öğrenciler okullardan tahliye edildi.

Kasırga ve hortumlar, Amerika'nın kuzeyi ve merkez eyaletlerinde 15 Mayıs'tan bu yana devam ediyor.

OBAMA'DAN VALİ'YE TAZİYE VE DESTEK TELEFONU

ABD Başkanı Barack Obama kasırga mağduru Oklahoma Eyaleti'nin Valisi Mary Fallin'i arayarak taziye mesajında bulundu. Mesajında, eşi "First Lady" Michelle Obama'nın ve kendisinin dualarının Oklahoma'lılarla olduğunu belirten Obama, yönetiminin Federal Acil Durum Yönetim Dairesi'yle (FEMA: Federal Emergency Management Agency) gerekli yardımı yapacağını bildirdi.

Moore banliyösünde sayısız evi yerle bir eden ve iki okulun yıkılmasına neden olan tornado, Kansas ve Iowa eyaletlerinde de etkili oluyor. Felaket gündüz saatlerine denk geldiği için Oklahoma'daki bazı okulların yıkılması sonucu can kaybının artabileceği de belirtildi. Oklahoma yetkilileri, pazar günü de Shawnee bölgesinden 79 yaşındaki Glen Irish ve 76 yaşındaki Billy Hutchinson'ın meteorolojik afetin getirdiği yıkım nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

HIZI 320 KİLOMETREYİ BULUYOR

Dün öğleden sonra Oklahoma City'yi vuran tornadonun yaklaşık 3,2 kilometre çapında olduğu ve hızının yer yer 320 km'yi bulduğu kaydedildi. Pazar günü ABD'li meteoroloji yetkilileri yaklaşan tornado için uyarıda bulunmuştu. Kasırga, hortum ve tornadolar Amerika'nın kuzeyi ve merkez kısımlarında 15 Mayıs'tan bu yana devam ediyor.

YILDA ORTALAMA 80 TORNADO

Havanın çok güçlü yükselmesi sonucunda doğan girdaplardan birisi olan tornadolar, çok sayıda can kaybına ve maddi zarara neden olan, en tehlikeli hava olaylarından biridir. Dünyanın pek çok yerinde görülebildiği halde, en sık ve en güçlü olarak ABD'de oluşmaktadır. Yalnız ABD'de her yıl ortalama 800 kadar tornado olduğu ve bu olaylarda yaklaşık 80 kişinin hayatını kaybettiği, 1500 kişinin de yaralandığı rapor edilmektedir. Türkiye'nin bulunduğu enlemlerde pek görülmeyen tornadolar, son yıllarda sık olmasa da özellikle güney kıyılarımızda görülmektedir.

Tornadonun güçlü rüzgarları 483 km/saat'e ulaşabilmektedir. Genellikle kuzey yarım kürede saat ibresinin ters yönünde, güney yarım kürede ise saat ibresi yönünde dönerler. Bunun aksi yönünde olanlara çok nadir rastlanır. Çoğu tornado kuzey doğuya doğru 16-32 km/saat hızla hareket eder. Tornadolar genellikle bir saatten daha az sürerler ve yaklaşık 32 km yol alırlar. Ancak bir kaç dakika süren veya saatlerce sürerek 100 km'den fazla yol alanları da gözlenmiştir.

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 5
  • ömer bağcı 10 yıl önce Şikayet Et
    darısı. darısı ingilyerenin başına
    Cevapla
  • isim siz 10 yıl önce Şikayet Et
    İnşaAllah. Rabbim zalimlerin üzerine gönderdiği belaların sayısını artırsın sonuçta biz zalime karşı gelemeyiz Allah'ın yardımı olmadıkça....
    Cevapla
  • Muzo ATA 10 yıl önce Şikayet Et
    Çok az afganistana ve ıraka benzemiş.... İkaz yavaş yavaş azar azar yapılır ama anlayana. " Onların gözleri var görmezler, kulakları var duymazlar, akılları var anlamazlar..."
    Cevapla
  • nexuspower 10 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de ölen 51 kişiye karşılık ABD'de 51 kişi... İşte Allah'ın sopası.... Suriye'de olanlara sessiz olan ABD'ye Allahü Teala'dan acı bir tokat...
    Cevapla
  • hamide 10 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın adaleti. sen kalk kıtalar ötesi ülkelerde savaş aç. Özgürlük götür oradaki Müslüman insanlara ! masum insanları öldür, çoluk çocuk demeden. Allah'ın Adaleti böyle bir şey işte. ama bizim vicdanımız var, afette ölen insanlara üzülüyoruz. keşke sizin de olsa biraz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'