Kerry: Zalim diktatör cezasız kalmayacak!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'ye düzenlenecek askeri eylemin, kimyasal silahların kullanımını yasaklayan uluslararası normu ihlal ederek yüzlerce çocuğu sarin gazıyla ölüme gönderebilen zalim bir diktatörün cezasız kalmasına dünyanın seyirci olmayacağını göstereceğini söyledi.

Kerry: Zalim diktatör cezasız kalmayacak!
Kerry: Zalim diktatör cezasız kalmayacak!
GİRİŞ 06.09.2013 21:37 GÜNCELLEME 06.09.2013 21:37
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kerry ,Huffington Post'ta yayımlanan "Dünya'nın Kırmızı Hattı için Bir Vicdan Kabul Oyu" başlıklı yazısında "Kimi zaman bana 42 yıl önce Vietnam Savaşı'na karşı çıkmış biri olarak nasıl olup da şimdi Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e karşı bir eylemi savunabildiğim soruluyor. Bu sorunun tek bir yanıtı var; 1971'de de vicdanım konuşuyordu, şimdi 2013'te de vicdanım konuşuyor. Savunma Bakanı Chuck Hagel ve ben, Suriye'deki rejim hedeflerine karşı sınırlı askeri eyleme destek veriyoruz. Bunu savaşın verdiği dersleri ve neden olduğu dehşeti unuttuğumuz için değil, aksine çok iyi hatırladığımız için yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Söz konusu olan bir başka Vietnam ya da Irak olsaydı, askeri eylemi savunmak için Kongre'nin önüne çıkmazdım" diyen Kerry, yazısına şöyle devam etti:

"Vietnam Savaşı'nı sona erdirebilmek için hayatımın iki yılını verdim. Sırf aklımdan geçeni söylemeye karar verdiğim için bir sürü düşman edindim, dostlarımı yitirdim. Kamuoyunda Vietnam ve Irak'ta olanları hatırlayıp daha sonraki olası askeri eylemleri refleks olarak aynı keseye koyma eğilimini anlıyorum. Ancak böyle bir yaklaşımda bulunmak, Suriye'nin ne olduğu ve ne olmadığı gerçeğini yok saymak anlamına gelir."

Suriye'de kara hareketi düzenlenmeyeceğine, ucu açık taahhütler olmayacağına ve ABD'nin bir başka ülkedeki iç savaşta sorumluluk almayacağına dikkat çeken Kerry, şu ifadelere yer verdi:

"Irak ile bu ve benzeri farklılıklar, Irak savaşına karşı çıkan ve aleyhine oy kullanan Kongre üyelerinin şimdi Suriye'ye askeri müdahale düzenlenmesini destek vermesinin asıl nedeni. Peki nedir bu Suriye? Belirli bir amaca yönelik olan bu eylem, kimyasal silahların kullanımını yasaklayan uluslararası normu ihlal ederek yüzlerce çocuğu sarin gazı kullanıp uykularında ölüme gönderebilen zalim bir diktatörün cezasız kalmasına dünyanın seyirci olmayacağını gösterecek. Sadece Suriye'deki askeri hedeflere karşı düzenlenecek bu sınırlı askeri eylem, Suriye'nin kimyasal silah kullanımına son vermeyi amaçlıyor."

Uluslararası düzene inandıklarına ve kimyasal silah kullanımını yasaklayan belirli uluslararası normların uygulanmasını sağlamaya çalıştıklarına işaret eden Kerry, "Dünya, yaklaşık 100 yıldır kimyasal silahların kullanımını yasaklayan uluslararası normu savunuyor. BM'nin Cenevre Sözleşmesi'ne taraf olmasının bir nedeni var. ABD'nin dünyanın yüzde 98'sinin Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni imzalamasının bir nedeni var. Bu neden ise şu; Bu normlar güçlü olduğunda halkımız daha çok güvende oluyor. Bu silahlar var olmadığında çıkarlarımız da korunuyor. Bu tehditler azaldığında müttefiklerimiz ve ortaklarımız da korunuyor. Dünya da 21 Ağustos'ta Şam'da kimyasal silahların kullanıldığı konusunda bizimle hemfikir.Çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluş, saldırıdan Esed rejiminin sorumlu olduğunu açıkladı. Her gün dünyanın dört bir köşesinden destek almaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Hafta sonu Litvanya'da Avrupa dışişleri bakanları ile bir araya geleceğini belirten Kerry, toplantıda dışişleri bakanlarından Esed rejiminin bir başka kimyasal saldırı düzenlemesine engel olmak amacıyla sınırlı askeri müdahale için destek isteyeceğini kaydetti.

Kerry, makalesinde şu görüşlere yer verdi:

"Biz eyleme geçmediğimiz sürece Esed'in kimyasal silahları tekrar tekrar kullanacağından şüphem yok. Esed istediği zaman kimyasal gaz kullanabileceğine inandığı sürece tarafların barış görüşmeleri için görüşme masasına oturmayacağını biliyorum. Başımızı çevirdiğimizde sadece Esed'in Suriye'de kimyasal silah kullanmasını değil aynı zamanda aralarında Türkiye, İsrail, Lübnan ve Irak'ın bulunduğu müttefik ve dost ülkelerin için doğacak sonuçları da riske etmiş olacağız. Bu noktada eyleme geçmemenin maliyeti eylemin maliyetinden daha fazla olacak. Bazı çevreler neden BMGK'nın desteği olmadan eyleme geçmeyi düşündüğümüzü soruyor. Daha önce de Bill Clinton, Rusya ve Çin'in vetolarının vicdanının susturmasına izin vermeyerek Kosovo'ya müdahalede bulunmuştu. Kosova'da tek bir ABD askeri kaybetmeden müdahalede bulunduk ve dünya daha iyi bir yer oldu. O zaman yapılması en doğru olan şey buldu. Kimyasal silahları kimin kullandığını zaten biliyoruz. Bunları ne zaman ve nasıl kullandıklarını biliyoruz. Keşke BM, Rusya ve Çin'in engelleri ile bloke olmak yerine bu normları savunabilecek bir konumda olsaydı. Biz, BM'ye inanıyoruz. Ama biz sırtımızı dönemeyeceğimize ve 'yapabileceğimiz bir şey yok' diyemeyeceğimize de inanıyoruz."

Kimyasal silahların masum insanları katletmek için kullanılmasına ve bu silahları kullananların cezasız kalmasına izin veremeyeceklerini vurgulayan Kerry, makalesini "Bu bir vicdan oylaması" diyerek sonlandırdı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • murat 10 yıl önce Şikayet Et
    Abd esedden iyidir. Bütün dünya suriyeyi seyrediyor.Rusya çin ve irana rağmen islam ülkelerinin acizliği ortada.Bazıları Abd müdahale etmesin diyor.Evet müdahale etmesin de esedi durdurmanın başka bir seçeneği var mı?Bütün ümitler amerikanın müdahalesine kalmış durumda.Maalesef durum böyle.Amerika da böylece hayırlı bir iş yapmış olacak.Kosovaya müdahale eden de amerikaydı.Hala toplu mezarlar çıkarılıyor.Olmasaydı bosna hersek şuanda yoktu.Amerika orada bosna müslümanları için savaştı ve karşılığında petrol veya herhangibir gelir de elde etmedi.Toplu katliamdan kurtarılan bir millet var ortada.Nasıl ki osmanlı olmasaydı yahudiler olmayacaktı.Çoğunluğu sürgün olarak ispanyada yaşayan yahudiler katledilmiş ve gemilerle akdenize bırakılan sefil durumdaki bir çoğunu osmanlı devleti selanike yerleştirmiştir.Katledilerek tarihten silinmiş birçok millet var.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ahmet Mahmut Ünlü'nün İsmailağa Cemaati'yle tüm ilişiği kesildi!
CHP yandaşının ‘anket’ yalanı elinde patladı! Anket şirketinden Saymaz’a cevap gecikmedi!