82 yıl sonra gelen adalet

ABD'de tecavüz suçlamayısla idam edilen 3 siyahi genç 82 yıl sonra adalete kavuştu.

82 yıl sonra gelen adalet
82 yıl sonra gelen adalet
GİRİŞ 23.11.2013 15:30 GÜNCELLEME 23.11.2013 15:30

Amerika'da tecavüz suçlamasıyla, tamamı beyaz bir jüri tarafından 1931 yılında idama mahkûm edilen Amerikalı 3 siyahi genç, ölümlerinin ardından 82 yıl sonrasında adalete kavuştu.

Amerika'da ırksal adaletsizliğin sembolü haline gelen ve 9 gençten oluşan ‘Scottsboro Boys' grubunun tamamı böylelikle aklanmış oldu.

Alabama Eyaleti'nde 1931 yılında iki beyaz kadına tecavüzle suçlanan ve tamamı beyaz üyelerden oluşan bir jüri tarafından suçlu bulunup, biri hariç geriye kalanların tamamı idama mahkûm edilen 9 genç arasında yer alan 3 siyahi gencin suçsuzlukları 82 yıl sonra saptandı.

Amerika'da ırksal adaletsizliğin sembolü haline gelen ve ‘Scottsboro Boys (Scottsboro Çocukları)' diye adlandırılan gençler arasında yer alan Haywood Patterson, Charles Weems ve Andy Wright, ölümlerinin ardından da olsa yaklaşık bir asır sonrasında adalete kavuştu.

3 genç, suçlamalardan Perşembe günü resmen aklandı ve haklarında verilmiş olan mahkûmiyet kararları bozuldu. Sanıklardan 5'i hakkında verilen mahkûmiyet kararları, davacı kadınlardan birinin 1937 yılında ifadesini değiştirmesiyle bozulmuştu.

9 gençten biri olan Clarence Norris, ölmeden önce 1976 yılında resmen aklanmıştı. Eyalet yasaları gereği, ‘ölüm sonrası aklanmanın' mümkün olmadığı Alabama'da, ilgili yasanın 2013 yılının Nisan ayında değiştirilmesinden sonra, geriye kalan 3 genç hakkında verilmiş olan kararlar da Perşembe günü bozuldu.

Böylelikle, Scottsboro Boys grubunun tamamı, 82 yıl önce atfedilen tecavüz suçlamasından aklanmış oldu. Temyiz başvurularına olumlu cevap veren üst derece mahkemesi, sanıkların da etkili bir savunmaya hakları olduğu ve siyahilerin, cezai jüri üyeliklerinden sistematik bir şekilde hariç tutulamayacakları hükmünü verdi. İlgili yasa değişikliğinin yapılmasına öncülük eden Cumhuriyetçi Senatör Arthur Orr, "Bu gelişme, ülke olarak, pişmanlık duyulan günlerimizden bu yana ne kadar yol aldığımızın göstergesidir" dedi.

Alabama Valisi Robert Bentley ise "Scottsboro Boys, sonunda adalete ulaştı" sözleriyle memnuniyetini dile getirdi. Scottsboro Müzesi'nin kurucusu Shelia Washington'a "Hayattayken, tarihte ne kadar önemli bir yere sahip olduklarının farkında değillerdi. Özgürlük için muhteşem bir gün" diye konuştu.

Amerika'da ırksal adaletsizliğin sembolü haline gelen Scottsboro Boys davası, bu ülkede vatandaşlık hakları akımının gelişimine katkıda bulundu ve bu konuda sayısız şarkı, kitap, müzik, tiyatro ve sinema eserlerine ilham kaynağı ve konu oldu. 2010 yılında, kendilerini konu edinen bir müzikal gösterime girdi ve yine aynı yıl Scottsboro Müzesi açıldı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç Hakk'a yürüdü
Son dakika: Erdoğan'dan Irak'ta tarihi açıklamalar! 'Hazırız' deyip mesajı verdi...