ABD: Anlaşmayı derhal imzalayın

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'dan Güney Sudan'daki taraflara çağrı.

ABD: Anlaşmayı derhal imzalayın
ABD: Anlaşmayı derhal imzalayın
GİRİŞ 10.01.2014 08:27 GÜNCELLEME 10.01.2014 15:37

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Güney Sudan'da tarafları Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) tarafından masaya konan, düşmanlıkların sonlandırılması anlaşmasını derhal imzalamaya çağırdı.

Rice, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin, IGAD arabulucuları Büyükelçi Seyum Mesfin ve General Lazaro Sumbeiywo'nun, düşmanlıkların sona erdirilmesinin sağlanması ve Etiyopya'nın başkenti Adis Ababa'da devam eden görüşmeler yoluyla Güney Sudan'daki çatışmaların barışçıl biçimde çözüme kavuşturulması çabalarına kuvvetli destek verdiğini belirtti.

Ne Güney Sudan halkı ne de bölge ya da uluslararası toplumun kaldırabileceği tehlikeli çatışmanın tırmanmasını önlemek için bu krizin müzakere edilmiş bir çözüm yoluyla süratle sona erdirilmesi gerektiğini vurgulayan Rice, "ABD, isyancı lider Riek Machar ve Cumhurbaşkanı Salva Kir'i, IGAD tarafından masaya konan, düşmanlıkların sonlandırılması anlaşmasını derhal imzalamaya çağırır'' ifadesini kullandı.

Rice, özellikle Machar'ın, düşmanlıkların sona erdirilmesine önkoşulsuz olarak kendini adaması gerektiğinin altını çizerek, "Onun, düşmanlıkların sona erdirilmesi için tutukluların serbest bırakılmasını bir önkoşul olarak ortaya koymada devam eden ısrarı kabul edilemez'' değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin aynı zamanda, Güney Sudan hükümeti tarafından tutulan tutukluların henüz serbest bırakılmamış olmasından hayalkırıklığı duyduğunu kaydeden Rice, ABD'nin, Cumhurbaşkanı Salva Kir'e, tutukluları siyasi müzakerelere katılabilmeleri için IGAD'ın gözetimine teslim etmesi çağrısını yinelediğini belirtti.

Rice, "Hem Cumhurbaşkanı Kir hem de Sayın Machar, halklarının hayatları ve bu genç ülkenin geleceğinin devam eden şiddet ve mezalimle daha fazla lekelenmemesini sağlamakla yükümlüdür" ifadesini kullandı.
 

KAYNAK: TRT HABER
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sahipsiz köpekten kaçarken düşen genç kızın ayağı kırıldı
Hasan Öztürk'ten dikkat çeken Cumhur İttifakı yazısı