Nobel ödüllü yazar için dünya yasta

Nobel ödüllü Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez 87 yaşında hayatını kaybetti.

Nobel ödüllü yazar için dünya yasta
Nobel ödüllü yazar için dünya yasta
GİRİŞ 18.04.2014 15:26 GÜNCELLEME 18.04.2014 15:26

Eserlerinde kökleri Latin Amerika'ya dayanan büyülü gerçeklik akımını ustaca kullanan yazar en çok “Yüzyıllık Yalnızlık" ve “Kolera Günleri'nde Aşk” eserleriyle biliniyor. 1967 yılında basılan yazarın başyapıtı “Yüzyıllık Yalnızlık” 35 dile çevrildi ve 30 milyondan fazla sattı.

Renkli bir kariyere sahip olan Marquez aynı zamanda tecrübeli bir gazeteci. Küba lideri Fidel Castro ile dostluk ilişkisi bulunan yazar için tüm dünya şimdi yas tutuyor.

KOLOMBİYA'DA ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Ülkede 3 günlük ulusal yas ilan eden Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Twitter hesabından yazdığı taziye mesajında, “Tüm zamanların en büyük Kolombiyalısının ölümü için bin yıllık yanlızlık ve hüzün.” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama ise “Dünya en büyük vizyoner yazarlarından birini kaybetti.” dedi.

Bugün yüzyıllık yalnızlığın ilk günü diyen yazarın arkadaşı Meksikalı yazar Jorge F. Hernandez ise “Herşeyden önce o (Marquez) bizi edebiyatın siyasetin üstünde bir mucize olduğuna inandırdı. “ şeklinde konuştu.

Matematik profesörü Gerardo Rodriguez, “İnsanlar çok okumuyor. Kendimizi edebiyattan uzaklaştırdık. O çok ünlüydü, Nobel ödüllüydü, ama pek çok insan onun gerçek değerini anlayamıyor.” dedi.

31 Mart'ta zatürre teşhisiyle hastaneye kaldırılan Garcia Marquez, son zamanlarda çok nadir kamuoyu karşısına çıkmıştı.

Meksika'daki evinde hayatını kaybeden Marquez'in öldüğünde eşi ve iki oğlunun yanında olduğu belirtildi.

GARCIA MARQUEZ KİMDİR?

Gabriel Garcia Marquez 1927 yılında Kolombiya'nın Aracataca köyünde telegraf operatörü bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Büyükannesi ve büyükbabasının yanında büyüyen Marquez, İspanyol göçmenler, yerliler ve siyahi kölelerin tropikal kültüründen etkilendi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
Başkan Erdoğan'dan dev operasyon sinyali: Sınırımız komple garanti altına alınacak