ABD 23 yıl sonra o ülkeye büyükelçi atıyor

ABD, 23 yıl aradan sonra Somali'de büyükelçi görevlendirecek.

ABD 23 yıl sonra o ülkeye büyükelçi atıyor
ABD 23 yıl sonra o ülkeye büyükelçi atıyor
GİRİŞ 03.06.2014 23:15 GÜNCELLEME 03.06.2014 23:15

Siyasi işlerden sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Obama yönetiminin kararını, başkent Washington'da bir düşünce kuruluşunda katıldığı panelde açıkladı.

Somali'ye büyükelçinin atanmasını, Washington ile Mogadişu arasındaki ilişkilerin derinleşmesinin gösterdiği olduğunu dile getiren Sherman, bunun aynı zamanda, savaştan tahrip olmuş Somali'nin gelecekte istikrarı yakalayacağına olan güçlü inancın delili anlamına geldiğini ifade etti.

Sherman, Somalilerin nesiller boyu devam eden kabile çekişmelerini sona erdirmeleri ve birleşik ulusal bir hükümet oluşturmalarına odaklanmaları gerektiğini kaydederek, ülke halkının, birbirleriyle kaynaşmayı sürdürmeyi seçtikleri halde, çok önemli uluslararası desteğe sahip olacaklarını da vurguladı.

Mogadişu'ya gönderilecek büyükelçinin kim olacağına ilişkin bilgi vermekten kaçınan Sherman, ismin yakında duyurulacağını belirtti.

ABD'nin Mogadişu'daki büyükelçiliği 1991 yılında, ülkedeki iç savaşın ardından Somali hükümetinin düşmesi sonucu kapanmıştı. Elçiliğin kapanışından bir sonraki yıl Mogadişu'ya giden ABD askerleri, 1993'te "Kara Şahin" faciasını yaşamıştı. Kara şahin (Blackhawk) helikopterinin düşmesi sonucu 19 ABD askeri hayatını kaybetmiş, Somaliler, ele geçirdikleri Amerikan askerlerini sokaklarda sürüklemişti. ABD, 1994 yılında Somali'den çekilme kararı alırken, söz konusu olay Hollywood filmine de konu olmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor
Bahçeli Ferdi Tayfur'la kime mesaj verdi? 'MHP lideri buna çok tepkili'