Kerry: Çözüm bulmak için bir fırsat

John Kerry, Hamas ile İsrail arasında Gazze'de üç günlük insani ateşkes konusunda anlaşmaya varılmasına ilişkin açıklama yaptı.

Kerry: Çözüm bulmak için bir fırsat
Kerry: Çözüm bulmak için bir fırsat
GİRİŞ 01.08.2014 04:20 GÜNCELLEME 01.08.2014 04:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Bu bir kutlama veya tebrik zamanı değil, bu bir erteleme. Bu bir son değil, probleme çözüm değil ama çözüm bulmak için bir fırsat zamanı" dedi.

Kerry, Hindistan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "ateşkesin 1 Ağustos'ta saat 08.00 itibarıyla yürürlüğe gireceğini, 72 saat süreceğini, bu süreçte tarafların birbirlerine saldırıda bulunmamasının beklendiğini ve mevcut sınırları geçmeyeceğini belirtti.

Kerry, ancak İsrail'in bu süre zarfında tünellerin kendi sınırlarının ardında kalan kısımlarında savunmaya dönük operasyonlar yapmaya devam edebileceğini, Filistinlilerin de bu süreçte gıda, ilaç ve diğer insani yardımları alabileceğini, bunun yanında yaralılarına müdahale edebilme, cenazelerini defnedebilme imkanına sahip olabileceğini kaydetti.

İnsani ateşkesin sağlanmasında emeği geçen taraflara teşekkür eden Kerry, 72 saatlik ateşkesi "çok değerli bir zaman dilimi" diye tanımlayarak, bu sürenin, sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanabilmesi noktasında farklı tarafların İsrail devletiyle bir araya gelebilmesi ve daha sonrasında da uzun vadede önemli konuların ele alınabilmesine dönük mevcut durumun yatıştırılabilmesine yönelik bir fırsat olduğunu bildirdi.

Kerry, ateşkes duyurusunun bir garanti sağlamadığını, çünkü bunun taraflara bağlı olduğunu vurgulayarak, "Bu bir kutlama veya tebrik zamanı değil, bu bir erteleme. Bu bir son değil, probleme çözüm değil ama çözüm bulmak için bir fırsat zamanı" değerlendirmesinde bulundu.

Kerry, İsrail'in terör saldırılarından ve roketlerden uzak, barış ve güvenlik içinde yaşayabilmesi, Filistinlilerin de uzun zamandır acı çektiklerinden farklı bir hayat tarzına sahip olmasıyla özgürce hareket edebilmesi gerektiğini ifade etti.

Kerry, bu fırsat anını tarafların değerlendirebilmesini umduklarını ama kimsenin de onları bunun için zorlayamayacağını sözlerine ekledi.

YORUMLAR 1
  • dudu durdu 9 yıl önce Şikayet Et
    batı bugüne kadar müslümanların lehine . ya da müslümanalrın hakkını yemeden ne çözmüş ki bunu çözecek. Pavlusun yahudilerin hizmetçisi batı.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'ye en fazla yatırım yapan yabancılar belli oldu
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...