Erdoğan'ın zaferi ABD basınında

Cumhurbaşkanı seçimi ve Başbakan Erdoğan'ın resmi olmayan sonuçlara göre 12. Cumhurbaşkanı seçilmesi ABD basınında geniş şekilde yer aldı.

Erdoğan'ın zaferi ABD basınında
Erdoğan'ın zaferi ABD basınında
GİRİŞ 11.08.2014 02:14 GÜNCELLEME 11.08.2014 02:14

New York Times gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın ''balkon konuşması''nın ardından yayına verdiği haberinde, Türkiye'de son 10 yıldan fazla bir süredir etkin olan Erdoğan'ın "kolay bir seçim zaferi kazandığının görüldüğünü ve ülkenin gelecek 5 yıllık siyasi hayatında da dominant" olmaya devam edeceğini belirtti.

Başbakan Erdoğan'ın yüzde 52'ye yakın oy alarak ülke tarihinde ilk kez seçimle cumhurbaşkanı olduğunun altını çizen gazete, daha önce ''temsili'' olan cumhurbaşkanlığı makamının artık, Erdoğan'ın halk tarafından seçilmesiyle daha fazla güç kullanılan bir yer haline gelebileceğini aktardı.

Başbakanlığı döneminde askeri vesayeti gerilettiğini, ülke ekonomisini iyileştirdiğini yazan gazete, daha önce mağdur olan bazı kesimlerin Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde daha geniş imkanlara kavuştuğunu belirtti.

ASSOCİATED PRESS

Amerikan haber ajansı AP, Erdoğan'ın ilk kez halk tarafından yapılan seçimde birinci turda zaferini ilan ederek en az 5 yıl daha ülkenin başında yer almayı garantilediğini yazdı. 

Haberde, seçim sonucunun Erdoğan'a, cumhurbaşkanı yetkilerini güçlendirmeye yönelik planlarını hayata geçirmeye imkan sağlayacağı yorumunda bulunuldu. Anadolu Ajansı'nın duyurduğu seçim sonuçlarını haberine yansıtan AP, sonuçların sürpriz olmadığı ve Erdoğan'ın bu sonucu, cumhurbaşkanının yürütme gücünü artırma planlarını hayata geçirmede kesin bir yetki olarak göreceği yönünde uzman görüşlerine yer verdi.

Erdoğan'ın ülkede birçokları tarafından Türkiye'yi ekonomik refah dönemine götürmede öncülük eden bir halk adamı olarak kuvvetle desteklendiğine dikkati çekilen haberde, ancak Erdoğan'a, gücü tek elde toplayarak giderek daha otokratik bir liderlik gösterdiği yönünde eleştirilerin de bulunduğu anımsatıldı.

Haberde, Londra'daki Chatham House adlı düşünce kuruluşu uzmanı Fadi Hakura'nın, seçim sonuçlarının, Erdoğan'ın yönetim tarzında olsun, iç ve dış politikada olsun Türkiye'nin izlediği çizgiyi değiştirmeyeceği şeklindeki görüşüne de yer verildi. AP daha sonra güncellediği haberinde Erdoğan'ın "balkon konuşması"ndan ayrıntılara yer verdi.

WALL STREET JOURNAL

Wall Street Journal gazetesi de Erdoğan'ın seçimi çok rahat kazandığına değinerek, bu sonucun Erdoğan'ın iktidarını daha da sağlam biçimde pekiştireceğini yazdı.

Gazete, seçim sonucunun Erdoğan için en büyük seçim zaferi olduğunu ve "yeni bir Türkiye" oluşturma sözünü hayata geçirmede kendisine güçlü bir yetki verdiğini belirtti. Haberde, "Cumhurbaşkanı makamının yetkilerinin genişletilmesinin, NATO'nun bir üyesi ve güneyde Suriye, Irak, Gazze ve kuzeyde Ukrayna gibi ihtilaflarla dolu bir bölgede Washington'ın kilit bir müttefiki olan Türkiye'deki siyasi gücün yapısını değiştirebileceğine" işaret edildi.

CNN

Ünlü Amerikan televizyon kanalı CNN, Türkiye'deki cumhurbaşkanı seçim sonuçlarıyla ilgili haberini, Anadolu Ajansı'na dayandırarak, ''Türk Başbakanı Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığını kazandı'' başlığıyla verdi.

CNN'nin internet sitesindeki haberinde, ''Anadolu Ajansı'na göre, Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan, oyların büyük bir çoğunluğunu alarak, ülkenin ilk doğrudan seçilen cumhurbaşkanı olacak'' ifadesi kullanıldı.

Başbakan Edoğan'ın zafer konuşmasındaki ''Milletimiz için çalışmaya devam edeceğiz, ülkemize hizmete devam edeceğiz'' sözlerinden alıntı yapılan haberde, Erdoğan'ın seçimin ardından İstanbul'da yaptığı ''İleri demokrasi ve demokrasi standartlarının egemenliği için mücadeleye devam edeceğiz'' açıklamasına da yer verildi. 

Los Angele Times gazetesi,''Resmi olmayan sonuçlara göre, Türkiye'nin cumhurbaşkanlığını Erdoğan kazandı'' başlığıyla verirken, Başbakan Erdoğan'ın ''derin bir bölgesel kargaşa zamanında kapsamlı etkileri olacak bir güç üssü olduğunu pekiştirdiği'' ifadesine yer verildi.

USA Today gazetesi, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven'in, Türk seçmenlerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkenin doğrudan seçilen ilk cumhurbaşkanı olarak seçtiğini bildirdiği belirtildi. Güven'in resmi sonucun bugün açıklanacağı bilgisine yer verilen haberde, Başbakan Erdoğan'ın, ''halk sandıkta iradesini gösterdi'' ifadesine yer verildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi