'Bizim savaşımız ABD'nin de savaşıdır'

ABD'li meclis üyelerine hitap eden Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko "“Ukrayna’nın Rusya ile olan savaşı Amerika’nın da savaşıdır” dedi.

'Bizim savaşımız ABD'nin de savaşıdır'
'Bizim savaşımız ABD'nin de savaşıdır'
GİRİŞ 18.09.2014 22:37 GÜNCELLEME 18.09.2014 23:17

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ABD’li meclis üyelerine hitabında, savaştan zarar görmüş ülkesi ile dayanışma içerisinde kalmaları için ricada bulunarak, “Ukrayna’nın Rusya ile olan savaşı Amerika’nın da savaşıdır” dedi. 

Poroşenko, ABD Kongresi’nde meclis üyelerine hitap etti. Konuşmasına, Kongre’nin, Devlet Başkanı Vlamidir Putin liderliğindeki Rusya’nın saldırganlığına karşı şimdiye kadar verdiği destekten dolayı teşekkür ederek başlayan Poroşenko, “Ukrayna’nın şu anda en çok ihtiyacı olan şey de tam olarak bu; birlik ve dayanışma. Yalnızca ABD ve ABD Kongresi’yle değil bütün dünyayla” ifadelerini kullandı. Poroşenko, teşekkürünün ardından Ukrayna’nın daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğuna vurgu yaptı.

Ukrayna’nın var olma mücadelesinin eşiğine getirildiğini söyleyen Poroşenko, Putin’in adını vermeden, ülkesinin “sırtından bıçaklandığını” ve Rusya’nın Kırım’ı ilhakının “modern tarihteki en müstehzi ihanet” olduğunu dile getirdi. Ukraynalı lider, “Ukrayna’yı bu saldırganlığa karşı tek başına durmak zorunda bırakmamanızı rica ediyorum” diye konuştu. Rusya’nın tehdit ettiği diğer Avrupa ülkelerinde oluşan bir listeyi okuyan Poroşenko, meclis üyelerine “Sıradaki kim?” sorusunu sordu.

Dünyanın yeni bir Soğuk Savaş’ın eşiğinde olduğunu ileri süren Poroşenko, Ukraynalı gençlerin Rusya’nın desteklediği ayrılıkçılarla savaşının “yalnızca Ukrayna’nın savaşı olmadığını” belirterek, “Bu Avrupa’nın savaşı ve Amerika’nın da savaşı. Bu özgür dünya için bir savaş” dedi.

Kongre’den Ukrayna’nın ekonomisi ve adalet sisteminin reformu ve diğer yardımlar için ABD’nin, ülkesine iş yatırımını desteklemek amacıyla özel bir fon açmaları çağrısında bulunan Poroşenko, ABD’nin şimdiye kadarki mali desteğine teşekkür ederken, ancak bunun yetersiz olduğunu dile getirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko son olarak Ukrayna’nın Rusya’ya barış elini uzatmaya hazır olduğunu fakat Kırım’ın ilhakını veya Ukrayna’nın herhangi bir şekilde bölünmesini asla kabul etmeyeceklerini vurguladı. Poroşenko, “Özgür dünya direnmeli. Amerika’nın yardımıyla direnecektir de” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.
Poroşenko, yaklaşık 40 dakika süren konuşmasının ardından meclis üyelerinden uzun süre alkış aldı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yerel seçim; Panorama; Son durum
AK Parti teşkilatı İstanbul’da milyonlarca seçmene nasıl dokunabiliyor?