BM'den Ebolaya karşı oybirliği ile imza

BM Güvenlik Konseyi, salgından zarar gören ülkelere acil yardım yapılmasını isteyen karar tasarısını oybirliği ile kabul etti

BM'den Ebolaya karşı oybirliği ile imza
BM'den Ebolaya karşı oybirliği ile imza
GİRİŞ 19.09.2014 00:19 GÜNCELLEME 19.09.2014 00:19

BM Güvenlik Konseyi, Orta ve Batı Afrika ülkelerinde 2 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Ebola salgınından etkilenen ülkelere acil yardım ulaştırılmasını isteyen karar tasarısını oybirliği ile kabul etti.

BM sistemi içinde barış ve güvenliği tehdit eden sorunları çözme konusundaki en yetkili kurum olan BM Güvenlik Konseyi, etkisi Afrika sınırları dışına çıkmasından korkulan Ebola salgınını gündemine aldı.

Konsey'de düzenlenen acil oturumda salgın tehlikesi, hastalığın ulaşabileceği boyutlar, yardım çalışmaları ve koordinasyonu ile lojistik hazırlıklar masaya yatırıldı.

Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi tarihinde bir sağlık sorunu için daha önce iki kez AIDS salgını nedeniyle toplanıldığını, bunun bir sağlık sorunu konusundaki üçüncü toplantı olduğunu söyledi.

"Ebola dolayısıyla çekilen acılar ve bölgeyi aşan etkileri tüm dünyanın dikkatini gerektiriyor" diye konuşan Ban, "Ebola salgını bugüne kadar görülen en büyük salgın ve her üç haftada virüse yakalananların sayısı ikiye katlanıyor. Salgının vahameti ve ulaştığı boyutlar, benzeri görülmemiş bir uluslararası sağlık seferberliği gerektiriyor" dedi.

Kendisinin ilk kez tüm BM sistemi çapında Ebola Kriz Merkezi (UNMEER) oluşturduğunu kaydeden Ban, ay sonunda alanda olmasını bekledikleri öncü misyonun salgını durdurma, hastaları tedavi etme, temel gereksinimleri ve düzeni sağlama ile salgının daha fazla yayılmasını engelleme görevleri olduğunu ifade etti.

-Uluslararası barış ve güvenliğe tehdit-

Toplantıda, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan ve diğer önde gelen BM kuruluşlarının temsilcileri de salgına ilişkin son durumu aktardılar. Konuşmaların ardından yapılan oylamada Konsey'e sunulan 2177 sayılı karar tasarısı oy birliği ile kabul edildi.

Karar metninde, Ebola salgınının uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğu belirtilerek, tüm üye ülkelerin salgının etkili olduğu ülkelere uyguladıkları seyahat ve geçiş kısıtlamaları ile izolasyonu kaldırmaları, bu ülkelere tıbbi ve lojistik anlamda gerekli yardımları yapmaları istendi.

Kararda, BM Genel Sekreterliği'nden de başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere, uluslararası çabaları koordine etmesi ve salgınla mücadelede liderlik sergilemesi talep edildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...