Obama'nın işi artık çok zor! Kaybetti

ABD'deki ara seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçi Parti, Kongre'nin iki kanadında da çoğunluğu elde etti.

Obama'nın işi artık çok zor! Kaybetti
Obama'nın işi artık çok zor! Kaybetti
GİRİŞ 05.11.2014 07:21 GÜNCELLEME 05.11.2014 08:58
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Amerikalı seçmenler, 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı, Senato'nun 36 sandalyesi ve 38 eyaletin valisi ile eyalet meclislerinin üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Senato'nun 100 sandalyesinden 36'sı için yapılan seçimlerde şu ana kadar Demokratlar 10, Cumhuriyetçiler ise 21 sandalyeyi kazandı. Böylece Senato'daki toplam sandalye dağılımında şu anda Demokratlar 44, Cumhuriyetçiler ise 51 sandalyeye sahip oldu. Bu sonuç, Cumhuriyetçilerin sekiz yıl aradan sonra Senato'da çoğunluğu elde etmesi anlamına geliyor.

Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadında ise Cumhuriyetçiler yarışı önde götürüyor. Meclisin 435 üyesinin tamamı için yapılan seçimlerde, şimdiye kadar Cumhuriyetçiler 219, Demokratlar ise 133 sandalye kazandı.

Önceki Kongre döneminde mecliste çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçiler, beklenildiği gibi bu yeni dönemde de ağırlığını korumayı başardı.

EN PAHALI SEÇİMLER
Bu ara seçimler, aynı zamanda ABD siyasetinin şimdiye kadarki en pahalı ara seçim kampanyası oldu. Center for Responsive Politics’e göre adaylar ülke genelinde seçilmek için yaklaşık 6 milyar dolar harcadı. CNN’in hesabına göre bu parayla 10 Ebola müdahale merkezi inşa edilebilir, 12 bin çocuk okula yollanabilir, 25 savaş uçağı alınıp üzerine bir de Hollywood filmi çevrilebilirdi.

KATILIM YİNE DÜŞÜK
Buna rağmen yine son gün anketlerine göre ABD seçmeninin sandığa gitme oranı da hayli düşük çıktı. 2010 ara seçimlerinde yüzde 39-42 çıkan oy kullanma oranı, dün gece de değişmedi. Oysa Demokrat Parti’nin bu seçimde belirlediği en önemli taktiklerden biri, şimdiye kadar oy kullanmamış olan özellikle siyah ve Latin seçmenlerin sandığa gitmelerini sağlayarak yeni seçmenler kazanmak ve oy kullanma oranını artırmaktı.

YORUMLAR 3
  • kızgın 9 yıl önce Şikayet Et
    gidişi olsun dönüşü olmasın
    Cevapla
  • Amerikan halkına selam olsun. 9 yıl önce Şikayet Et
    Amerikan halkının kanını emen,evlatlarının canını hiçe sayan , küçük fakat etkin bir gurubun korunup kollanmasından başka bir derdi olmayan küresel derin yapının etkisinden kurtulması temennisiyle.
    Cevapla
  • yanlıs mı 9 yıl önce Şikayet Et
    yanlıs degil kedi hep bal yemez
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'deki banka kartlarının sayısı nüfusun 5 katına çıktı
Nüfus oranları açıklandı! Çocuk sayısı ile ilgili korkutan rakam