Chuck Hagel neden istifa etti?

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in istifası büyük ses getirdi. Peki Hagel'in istifası ne anlama geliyor?

Chuck Hagel neden istifa etti?
Chuck Hagel neden istifa etti?
GİRİŞ 26.11.2014 09:45 GÜNCELLEME 26.11.2014 09:45
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Serkan Üstüner'in haberi...

ABD Başkanı Barack Obama, bir gün önce Savunma Bakanı Chuck Hagel'in, görevinden istifa ettiğini açıkladı. Bu istifa dünya kamuoyunda büyük bir yankı uyandırırken bu istifanın ne anlama geldiğini Penn State Üniversitesi öğretim üyesi, SETA Washington DC Araştırmacısı Kılıç Buğra Kanat'la konuştuk. Kanat, "Obama politikalarıyla örtüşmediği için Hagel'i görevden aldı. ABD'nin tehdit algısı değişti ve bu yüzden de savunma eski bakanı tasfiye edildi." dedi.

İşte Kanat'ın o analizi:

İlk olarak şunu söyleyebilirim: Hagel’in istifası Amerika’nın Ortadoğu politikalarını etkilemez. Özellikle belirtmek isterim ki Türkiye politikalarınında da bir sapma olmayacak. Kendisi savunma bakanıydı ama kendisi hiçbir şekilde Obama'nın o çok  bilinen halkasının içine giremedi. Obama Hagel’in istifasını bekliyordu çünkü yönetimden aykırı bir ses olduğu için zaten istenmeyen adam olmuştu.

Obama’nın farklı seslere tahammülü yok. Eski Bakan Amerika’nın bu politikasının ne Esed’i ne IŞİD’i bitireceğini söylüyordu.

OBAMA SAVAŞ MİRASI BIRAKMAK İSTEMİYOR

Aykırı ses çıkartan tek adamdı ve Obama’da kendisini görevden aldı.

Obama’nın Hagel’i görevden almasının en büyük sebeplerinden biri de görevi bırakırken gelecek başkana herhangi bir savaş miras bırakmak istememesi.

ABD'NİN TEHDİT ALGISI DEĞİŞTİ

ABD’nin tehdit algılaması değişti. Yeniden terörle mücadeleye dönüldü. Bu konsept içinde daha saldırgan ve daha aktif olabilecek bir savunma bakanı istiyor. Çünkü Hagel bu kadar pro aktif bir savunma bakanlığı için uygun görülmedi." dedi.

serkan.ustuner@haber7.com

@sustuner

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • mert 9 yıl önce Şikayet Et
    Osman bey ağzınıza sağlık
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Amerika'nın Ortadoğu, merkezi Asya, Rusya, Çin ve Afrika'da, Türkiye gibi bir ortağa çok ciddi ihtiyacı vardı! Kendine rakip olan oyuncuları kadro dışı bırakırken Ankara'nın desteğine kesinlikle mecburdu! Galiba ABD'nin sorunu buydu! Kendi içinde hangi ekiple yol alacağını bilemiyordu! Savunma Bakanı Chuck Hagel, Suriye politikasında "netlik" istediği için gidiyordu! Esad'ı kimlerin koruduğunu bildiği için öne çıkıyor, ancak Obama'nın onu korumaya gücü yetmiyordu! Pensilvanya'yı kullananlar Esad'ın da arkasında durarak bölgede istikrarsızlığı körüklüyordu! Esad'ı yaşatmaya çalışırken garip bir şekilde İran'ı dağıtmak için de çaba gösteriyorlardı! Zaten bizde de sorun olan yapı kendi TV kanallarında ısrarla İRAN KARŞITLIĞI yapıyordu! Cohen de ünlü gazetelere yazdığı yazılarda "İran askeri bir operasyonla değil ama başka bir yolla dize getirilecek!" diyordu! Bu ekip çok net söylemese de SİSİ'nin darbesini Müslüman coğrafyada HAKLI göstermeye ve Erdoğan'ı yalnızlaştırmaya çalışıyordu! Ergün Diler !
    Cevapla
  • adem 9 yıl önce Şikayet Et
    osman bey ben haberleri 0kurken merakla hemen senin yorumlarina donuyorum allahina kurban devam et
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Kraliçeli İngilizler, Amerika'yı kuruldukları yerde tehdit ediyorlar! Siz bizi yenmediniz! Biz hala buradayız! Türkiye,de Erdoğan,a kurulan kumpas Amerika,da Obama,ya kuruluyor !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi