ABD'den GDO'lu elmaya onay

ABD Tarım Bakanlığı genetiği değiştirilmiş elmaların satışına onay verdi.

ABD'den GDO'lu elmaya onay
ABD'den GDO'lu elmaya onay
GİRİŞ 14.02.2015 10:34 GÜNCELLEME 14.02.2015 10:34

ABD ilk kez genetiği değiştirilmiş elmaların satışına yeşil ışık yaktı. Kanada merkezli Okanagan Spacialty Fruits firması tarafından üretilen 'Arctic' elması, kesildiği veya dilimlendiği zaman kararmıyor. Elmanın özellikle dilimler halinde satılacağı süpermarketler, restoranlar, manavlar ve havayolu firmaları tarafından kullanılması bekleniyor.

ABD Tarım Bakanlığı iki farklı ürün halinde sunulacak elmaların diğer bitkilere veya tarım ürünlerine risk oluşturmadığını savundu. Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) onayının elmanın üretimi için şart olmadığı belirtilirken, FDA genetiği değiştirilmiş elmanın halen incelendiğini duyurdu.

Böcek ilaçları ve bitki öldürücü kimyasallara dirençli olması için mısır ve soya fasulyesi gibi ürünlerin genetiğini değiştiren ABD'de, Kasım 2014'te genetiği değiştirilmiş patatese de izin çıkmıştı.

Okanagan kurucularından Neil Carter, 'elmaların dilimlendikleri zaman kahverengiye dönüşmemesini buna neden olan enzimi devre dışı bırakarak yaptıklarını' belirtti. Carter, ileride izin çıkması halinde havuçları çok daha hızlı büyümelerini sağlayan genetik değişiklik yapabileceklerini söyledi.

ABD'li çiftçiler ve çevreci gruplar ise Tarım Bakanlığı'nın aldığı karara tepkili. Çiftçiler genetiği ile oynanan elmaların sağlığa zararlı olduğunu savunurken, çevreciler tüketicilerin bu elmaları yemeyi reddedeceğini savunuyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!