'Türkiye 10 yıl içinde bölgesel güç olacak'

ABD merkezli araştırma kuruluşu Stratfor gelecek 10 yıla ilişkin tahminler içeren bir rapor yayımladı.

'Türkiye 10 yıl içinde bölgesel güç olacak'
'Türkiye 10 yıl içinde bölgesel güç olacak'
GİRİŞ 26.02.2015 17:19 GÜNCELLEME 26.02.2015 17:19
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Kuruluş gelecek 10 yılda ABD'nin hakim güç olmayı sürdüreceğini, AB'nin zayıflayacağını, Çin'in diktatörlüğe gideceğini ve Rusya'nın dağılacağını öne sürdü. Rapora göre Türkiye gelecek 10 yılda büyük bir bölgesel güç olarak yükselecek.

Tartışmalı öngörüleriyle ünlenen araştırma kuruluşu Stratfor'a göre gelecek 10 yıl dünyada kargaşa ve düzensizlikle geçecek. 

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki ulus devletlerin zayıflamayı sürdüreceğini Irak, Suriye ve Libya'nın Lübnan benzeri gelişmelerle silahlı grupların egemenliğine geçeceğini öngören rapor, sürekli istikrarsızlık yaratacak bu bölgeleri istikrara kavuşturma gücünün yalnızca Türkiye'de olduğunu savundu.

ABD merkezli araştırma kuruluşu Stratfor'un raporunda Türkiye ile ilgili şu görüşlere yer verildi: 

"Türkiye Arap dünyası, Kafkasya ve Karadeniz'de çekişme bölgeleriyle çevrili. Ancak Türkiye şimdiye dek risk almadı ve Türkiye'nin askeri-siyasi nedenlerle bölgede ABD'nin katkısına ihtiyacı var. Rusya'nın etkisinin sınırlandırılması karşılığında ABD bu katkıyı verecektir. ABD Türkiye'nin çatışmaya girmesini beklemiyor. ABD de çatışma istemiyor. Yalnızca Türkiye'den Karadeniz'de destek istiyor''

"TÜRKİYE'NİN KORUMA HATTI GÜRCİSTAN VE AZERBAYCAN'I KAPSAYACAK"

ABD-Türkiye işbirliği sonucu Türkiye'nin koruma hattının Gürcistan ve Azerbaycan'ı kapsayacağını öne süren rapor, Türkiye'nin zamanla ve artan oranlarda güney sınırlarının ötesine müdahale edip, etki kullanacağını ve Türkiye'nin istikrar sağlamak için muhtelif koalisyonlar oluşturarak Kuzey Afrika'ya uzanacağını savundu.

"Bölgede dinamik ne ise, Türkiye ortasında olacak'' diyen Stratfor, Türkiye'nin Karadeniz'in kuzeyi ve Balkanlarda da varlığını artıracağını kaydetti. 

"TÜRKİYE İÇ SİYASİ DENGE SAĞLAMALI"

ABD merkezli araştırma kuruluşu Stratfor'un raporunda, bölgesel güç olmak için Türkiye'nin iç siyasi denge sağlaması gerektiği de vurgulandı.(ntv)

YORUMLAR 15
  • fizikçi 9 yıl önce Şikayet Et
    uzay teknoloji ve ağır sanayisini kuramayan hiç bir devlet montaj sanayisi ile bölgesel güç olamaz...
    Cevapla
  • ugur karakol 9 yıl önce Şikayet Et
    haberden benim anladıgım abd diyor ki eger dediklerimizi yapar bizi dinlerseniz sizide orda söz sahibi yaparız yeter ki rusya olmasın bizim istediğimizi yapan bir türkiye olsun
    Cevapla
  • Derp 9 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyle, raporun aslını oku, resmi sitesinde duruyor bedava.. Aynen öyle demeye getiriyor. Bu hükümet gitsin, yerine ABD yanlısı bi hükümey gelsin, 10 yıla kadar bölgesel güç olur o zaman diyor.. Yahu biz zaten bölgesel gücüz. Bu şekilde devam edersek, çok daha güçleneceğiz... Zaten bunun kaçarı yok..
    Cevapla
  • Fevzi 9 yıl önce Şikayet Et
    "Bölgesel güç olmak için Türkiye'nin iç siyasi denge sağlaması gerektiği" Su anki muhalefet partilerine atifta bulundgunu düsünüyorum.
    Cevapla
  • Skywolf 9 yıl önce Şikayet Et
    Evet halihazırda bölgesel bir gücüz, ama çok pasif davranıyoruz, Suriyede daha etkin olunabilir, ben yine de 10 yıl sonra, Suriye ve Irakın tamamiyle Türkiyenin etki alanı altına gireceğini düşünüyorum, rapordaki son kısım ilginç, iç siyasi çatışmalar bu ülkenin maalesef enerjisini tüketiyor.
    Cevapla
  • Davut Usta 9 yıl önce Şikayet Et
    Ne yani, biz hali hazırda bölgesel güç değil miyiz zaten? Bari 10 yıl sonra küresel güç olacak deseydi ki bi kıymeti olurdu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!