Beyaz Saray'dan Netanyahu'ya cevap

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, İran konusunda ABD'yi eleştiren İsrail Başbakanı Netanyahu'ya cevap verdi.

Beyaz Saray'dan Netanyahu'ya cevap
Beyaz Saray'dan Netanyahu'ya cevap
GİRİŞ 03.03.2015 09:19 GÜNCELLEME 03.03.2015 09:19

Josh Earnest, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, İran'ın nükleer programı konusunda ABD yönetimini eleştirmesine ilişkin, İran'a karşı askeri seçeneğin bu aşamada çözüm olmadığını söyledi.

Günlük basın brifinginde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Earnest, İran'ın nükleer programı konusunda ABD Başkanı Barack Obama'nın, ABD'nin ve İsrail'in çıkarlarına uygun stratejik bir karar aldığını belirterek, İsrail Başbakanını, söz konusu stratejiyi eleştirmesine rağmen buna alternatif bir çözüm yolu bulmamakla suçladı.

Earnest, diplomasi dışında ortaya konulan alternatiflerin hiçbirinin Netanyahu'nun İran'nın nükleer programına yönelik hedeflerini gerçekleştiremeyeceğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Hiç kimse Başbakan'ın (Netanyahu) ifade ettiği hedefleri gerçekleştirecek bir strateji ortaya koyamadı. Başbakan'ın kendisinin bile bu konuda bir stratejisi yok. Askeri seçeneğin Başkan'ın (Obama) stratejisine alternatif olduğunu düşünmüyorum çünkü askeri seçenek sadece İran'ın bütün altyapısının yıkımını değil aynı zamanda İran'ın halihazırda elde ettiği bilgiyi de yok etmesi gerekir."

Ayrıca İran ile BM Güvenlik Konseyi 5 daimi üyesi ve Almanya arasında devam etmekte olan görüşmelerin bir anlaşma ile sonuçlanma olasılığının en iyi ihtimal ile yarı yarıya olduğunu kaydeden Earnest, Netanyahu'nun Kongre'deki konuşmasının İran ile devam etmekte olan görüşmelerin sonuçları üzerinde çok büyük bir etkisinin olmayacağını dile getirdi.

Earnest, Netanyahu ile seyahat eden bir yetkilinin, Netanyahu'nun İran ile yapılacak anlaşmanın detaylarını bildiği ve bunları ABD Kongre üyeleriyle paylaşacağı yönündeki iddialara ilişkin de bu bilgileri ABD'nin, İsrailli yetkililere İran'la yapılan görüşmelerin gidişatıyla ilgili verdiğini, bunun özel brifinglerden sızmış olabileceğini söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat