John Kerry, Eşref Gani ile görüştü

ABD, Afganistan'taki 352 bin Afgan gücüne 2017 yılına kadar fon sağlayacağını bildirdi.

John Kerry, Eşref Gani ile görüştü
John Kerry, Eşref Gani ile görüştü
GİRİŞ 24.03.2015 00:47 GÜNCELLEME 24.03.2015 00:47
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Ashton Carter, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ve ülkenin İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah ile Camp David'de bir araya geldi.

Liderler, görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD Savunma Bakanı Carter, Afganistan'a taahhütlerinin parçası olarak, bakanlık olarak 2017 yılına kadar 352 bin Afgan gücüne fon sağlayacaklarını açıkladı.

Afganistan Devlet Başkanı Gani de Carter'ın duyurusundan memnuniyetlerini dile getirerek, bunun büyük bir destek anlamına geldiğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry de iki ülke ilişkilerinin merkezinde Afganistan'ın güvenliği ile barışın sağlanmasının yanında Afgan toplumunun refahının ilerletilmesinin yer aldığına işaret etti.

Bu yıl içinde Kabil'e ziyarette bulunacağını belirten Kerry, iki ülke ilişkilerini daha da geliştirmeye yönelik çabalara vurgu yaptı. Kerry, bu kapsamda, Afganistan'daki birlik hükümetinin reform ajandası doğrultusunda yeni bir kalkınma ortaklığı girişimi oluşturacaklarını kaydetti.

Kerry, "Bu girişim, ABD-Afganistan ilişkilerinin stratejik önemini yansıtıyor. Hükümetimiz arasındaki yeni bir iş birliği dönemini tanımlıyor" diye konuştu.

Kerry, 800 milyon dolarlık yardımı içeren yeni girişimin, Afganistan kurumlarının ve mali şeffaflığın sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesinde ve hükümetin kendi kalkınma programında yeni fırsatlar oluşturmasında önemli rol oynayacağını kaydetti.

Afganistan'daki ABD güçlerine yönelik soru üzerine Kerry, ABD'nin Afganistan'daki muharebe misyonunun 2014 yılında sona erdiğini ve asker sayısının 10 bine indirildiğini, ancak Afgan güçlerinin eğitimi misyonuna devam edeceklerini hatırlattı.

Obama ile Gani'nin Afganistan'taki dönüşümle ilgili düzenli görüşmelerde bulunduklarını belirten Kerry, "Başkan Gani, bu süreçte bazı esneklikler olması önerisinde bulundu, Başkan Obama da bu talebi değerlendiriyor" dedi.

Gani, Washington ziyareti kapsamında ABD Başkanı Barack Obama ile de bir araya gelecek.

YORUMLAR 2
  • Kılıçarslan 9 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu kadar.Para tüm değerleri paramparça ediyor.
    Cevapla
  • semsetin 9 yıl önce Şikayet Et
    senelerce afkanistana kaldilar binlerce askerle barismi geldi huzurmu geldi refahami kavustular hepsi bos !!!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası