Çok tartışılacak gizli anlaşma ortaya çıktı

ABD ordusunun Afganistan, Irak, Yemen ve Somali gibi ülkelerdeki İHA operasyonlarının yönetim merkezinin Almanya'da olduğu ortaya çıktı.

Çok tartışılacak gizli anlaşma ortaya çıktı
Çok tartışılacak gizli anlaşma ortaya çıktı
GİRİŞ 20.04.2015 02:08 GÜNCELLEME 20.04.2015 02:08
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Almanya'da yayın yapan Der Spiegel dergisi ve ABD merkezli Intercept haber sitesi, ABD'nin insansız hava aracı (İHA) saldırılarına dair çok tartışılacak belgelere ulaştı. Habere göre Ortadoğu, Asya ve Afrika'yı bombalayan Amerikan İHA'ları, emirleri Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nden alıyor. Alman hükümetinin, bu durumdan haberdar olduğu fakat anlaşmanın kamuoyundan gizli tutulduğu da öne sürüldü. 

PİLOTLAR ABD'DE 

Derginin ele geçirdiği 'çok gizli' ibareli belgelerin, Temmuz 2012 tarihli olduğu öğrenildi. Belgelere göre, Yemen, Pakistan, Irak, Somali ve Afganistan gibi ülkelere saldırı düzenleyen İHA'lar, ABD'nin Nevada eyaletindeki Creech Hava Üssü'ndeki pilotlar tarafından kontrol ediliyor. Ramstein ve Creech hava üsleri, deniz altından döşenen fiberglas kablolar sayesinde birbirlerine bağlı. Pilotlar tarafından verilen komutlar, bu kablolar sayesinde Almanya'ya, oradan da uydu vasıtasıyla İHA'lara iletiliyor. Uzmanlara göre Ramstein Hava Üssü'nün sağladığı bağlantı hızı olmasaydı, ABD'li pilotlar bu kadar uzak coğrafyalardaki İHA'ları kontrol edemezdi. 

"ALMANYA OLMASAYDI..." 

Habere göre ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, İHA operasyonlarında Ramstein'ı kullanacaklarını 18 Kasım 2011'de Almanya Savunma Bakanlığı'na yazılı olarak iletti. Alman hükümetiyse, çoğunluğu sivil binlerce kişinin ölümüne neden olan operasyonlarda oynadıkları kilit rolü kamuoyuyla paylaşmadı. ABD Başkanı Barack Obama, 2013 yılında yaptığı açıklamada "Almanya'daki üssümüzü, İHA kalkış noktası olarak kullanmıyoruz" demişti. ABD ordusunda İHA pilotu olarak çalışan Brandon Bryant ise "Almanya olmasaydı, ABD ordusunun İHA savaşı mümkün olmazdı" şeklinde konuşmuştu. 

SAHTE BAZ İSTASYONU: GILGAMIŞ

ABD'nin ölüm saçan İHA'ları, hedef alacakları kişileri 'GILGAMIŞ' (GILGAMESH) adlı bir sistem sayesinde belirliyor. İHA'ların gövdesine eklenen bir cihaz, hedefe ait olduğu tahmin edilen cep telefonu kartlarının yerlerini tespit ediyor. 'GILGAMIŞ' adlı sistem sayesinde, hedefin kullandığı SIM kart, İHA'daki cihazı bir baz istasyonu sanıyor ve onunla bağlantıya geçiyor. İHA'lar da sinyal gelen noktayı havaya uçuruyor. Bu tür saldırılarda doğrudan istihbarat alınmadığı için çok sayıda sivil de hayatını kaybediyor. 

YORUMLAR 1
  • aliler 8 yıl önce Şikayet Et
    haçlı seferleri devam ediyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı