Obama: Adalet yerini bulmalı

Freddie Gray'in ölümüne yönelik soruşturmaya ilişkin ABD Başkanı Obama, "Adalet yerini bulmalı" dedi.

Obama: Adalet yerini bulmalı
Obama: Adalet yerini bulmalı
GİRİŞ 02.05.2015 06:06 GÜNCELLEME 02.05.2015 06:06

ABD Başkanı Barack Obama, Baltimore'da polis gözaltısı sırasında ölen Freddie Gray'e yönelik gerçeklerin ortaya çıkmasının "hayati önem taşıdığını" belirterek, "Adalet yerini bulmalı" dedi.

Obama, Dünya Basın Özgürlüğü Günü'ne dikkat çekmek için, görevlerini yaparken baskı gören gazeteciler, Rusya'dan Fatma Tlisova, Vietnam'dan Dieu Cay ve Etiyopya'dan Simegnish "Lily" Mengesha'yı Beyaz Saray'da ağırladı.

Burada, Gray'in ölümüyle ilgili soruşturmada başsavcının kararına değinen Obama, şunları kaydetti:

"Freddie Gray'e ne olduğuna yönelik gerçeğin ortaya çıkması kesinlikle hayati önem taşıyor. Yasal süreçlerle ilgili yorumda bulunmuyorum ve bu uygun da olmaz. Ama şunu söyleyebilirim ki adalet yerini bulmalı. Tüm kanıtlar sunulmalı. Suçlama yöneltilenler için de tabii ki hukukun üstünlüğü ve yargı süreci geçerli. Dolayısıyla, hukuk sistemimizin olması gerektiği gibi işlediğinden emin olmak istiyorum."

Obama, Baltimore'da yapıcı ve özenli protestolar görmekten de memnun olduğunu dile getirerek, "Umarım, protestolarda şiddet içermeyen bu yaklaşım ve toplum ile diyalog devam eder" diye konuştu.

Söz konusu soruşturmada başsavcı, olaya karışan 6 polis memuruna cinayet, kasıtsız adam öldürme ve görevi kötüye kullanma dahil çeşitli suçlamalarla dava açılmasına karar verildiğini duyurmuştu.

OLAYA KARIŞAN 6 POLİSE DAVA AÇILACAK

Baltimore kentinde gözaltındayken hayatını kaybeden siyahi genç Freddie Gray'in ölümüyle ilgili soruşturmada, olaya karışan polis memurları hakkında, başta "cinayet ve kasıtsız adam öldürme" olmak üzere çeşitli suçlardan dava açılmasına karar verildi.

Baltimore Başsavcısı Marilyn Mosby, düzenlediği basın toplantısında, Gray'in ölümünün cinayet olduğuna kanaat getirildiğini ve polisin olayda ihmalkar davrandığını söyledi.

"Cezai kovuşturma başlatmak için elimizde makul sebepler var" diyen Mosby, polislerin Gray'a birbiri ardınca kötü muamelede bulunduğunu, haklı neden olmadan gözaltına aldığını, siyahi gencin araçta emniyet kemerini takmadan kelepçelendiğini ve yaralandıktan sonra kendisine tıbbi müdahale imkanı da tanımadığını kaydetti.

Mosby, Gray'in polis aracından dışarıya çıkarıldığında artık nefes almadığını ifade ederken, siyahi gencin ölümünün, aracın içinde emniyet kemersiz biçimde hareket ederken meydana gelen ölümcül bir yaralanmanın sonucu olduğuna inanıldığını dile getirdi.

Olaya karışan 6 polis memuruna, biri ikinci derece cinayetten olmak üzere suçlamalar yöneltildiğini açıklayan Mosby, polisler hakkında tutuklama emrinin çıkarıldığını bildirdi.

Mosby, Gray'ın üzerinde taşıdığı belirtilen çakının gözaltına almak için bir neden olamayacağını, polislerin gözaltına almayı gerektirecek makul bir gerekçe ortaya koyamadığını kaydetti.

Polis, Gray'in ölümüne ilişkin soruşturma dosyasını dün savcıya göndermişti.

Çakı bulundurduğu gerekçesiyle 12 Nisan'da gözaltına alınan ve polis aracına kilitlenen Freddie Gray, araçtan indikten sonra hastaneye kaldırılmış, omuriliğinden ciddi biçimde yaralanması sonucu, 19 Nisan'da hastanede hayatını kaybetmişti. Gray'ın ölümüyle ilgili soruşturma başlatılırken, siyahi genci gözaltına alan 6 polis açığa alınmıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'