Obama’nın reform tasarısına ret

ABD Başkanı Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Ajansı’nı sınırlandırmak için hazırladığı yasa tasarısı ABD Senatosu’nda reddedildi.

Obama’nın reform tasarısına ret
Obama’nın reform tasarısına ret
GİRİŞ 23.05.2015 15:07 GÜNCELLEME 23.05.2015 15:07

"USA Freedom Act" adlı yasa tasarısı, ABD Senatosu’nda gerekli olan 60 senatörün desteğini bulamadı. 57 senatör yasa tasarısına "Evet" oyu verirken, 42 senatör tasarıyı reddetti. Obama’nın reform tasarısı, ABD Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde geçen hafta geniş bir çoğunlukla kabul edilmişti.

"USA Freedom Act" adlı tasarı, Amerikan vatandaşlarının istihbarat servisi NSA tarafından izlenmesini sınırlandırmayı öngörüyor. Tasarı, NSA’in telefon bağlantısı verilerini kayıt altına almasını engelliyor ve bunu özel telefon şirketlerine devrediyor. NSA’in ayrıca verilere ulaşmak için her bir durumda özel Dış İstihbarat Teftiş Mahkemesi’nden (Foreign Intelligence Surveillance Court) izin alması gerekiyor. İstihbarat servisinin yurt dışındaki faaliyetlerini sınırlandırma konusunda ise tasarıda bir madde yer almıyor.

ABD’de 11 Eylül 2001 tarihinde düzenlenen saldırılardan sonra terörizmle mücadele kapsamında istihbarat servislerine geniş yetkiler tanıyan "Patriot Act" adlı yasa kabul edilmişti. Yeni yasa 1 Haziran’da geçerlilik süresi dolacak olan "Patriot Act"ın yerine düşünülmüştü. ABD’de Cumhuriyetçiler, IŞİD benzeri aşırıcı örgütlerle mücadeleyi zayıflatacağı gerekçesiyle yasa tasarısına karşı çıkıyor. Kimi siyasetçiler de reformun NSA’i dizginleme konusunda yeterli olmadığı eleştirisinde bulunuyor.

NSA, dünyada milyonlarca insanın telefon ve internet iletişimini çeşitli programlar aracılığıyla izleyebiliyor. NSA’in faaliyet ve çalışma yöntemleriyle ilgili bilgiler 2013’te servisin eski çalışanlarından Edward Snowden tarafından kamuoyuna sızdırılmıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'deki para kulesi skandalında maskeleri düşürecek çağrı: Eğer Kaftancıoğlu konuşursa...
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!