Amerika'dan iç rahatlatan açıklama

İran'ın nükleer tesislerine yapılacak teftişin 24 gün önce haber verilecek olmasına ilişkin eleştirilere yönelik rahatlatan açıklama geldi.

Amerika'dan iç rahatlatan açıklama
Amerika'dan iç rahatlatan açıklama
GİRİŞ 23.07.2015 07:01 GÜNCELLEME 23.07.2015 07:02
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, sağlanan anlaşmada, İran'ın nükleer tesislerine yapılacak teftişin 24 gün önce haber verilecek olmasına ilişkin eleştirilere katılmadığını belirterek, "Çok büyük bir güvenle şunu söyleyebilirim ki, bu çapta nükleer bir çalışma yapıp, bunun kalıntılarını da bu süre içinde temizlemek mümkün değildir" dedi.

Moniz, Politico gazetesine yaptığı açıklamada, 24 günlük sürenin uzmanlara yaptırdıkları testler sonucunda belirlendiğini, teknik olarak İran yönetiminin bu süreyi suistimal edemeyeceğini söyledi.

Kendilerinin de daha düşük ölçekte benzeri bir çalışma yaparak, bu süreyi ölçtüklerini söyleyen Moniz, "Yaptığımız çalışmanın temizliği bu süre içinde mümkün olmamıştı" diye konuştu.

Moniz, "Çok büyük bir güvenle şunu söyleyebilirim ki, bu çapta nükleer bir çalışma yapıp, bunun kalıntılarını da bu süre içinde temizlemek mümkün değildir" yorumunda bulundu.

Yapılacak teftişin 24 gün önce haber verilecek olmasının, İran'ın nükleer tesislerini takip etme konusundaki halkanın tek bir zinciri konumunda bulunduğunu dile getiren ABD Enerji Bakanı, İran'ın herhangi bir tesisinde böyle bir çalışmaya başlamadan önce dahi birçok farklı teftişe maruz kalacağını kaydetti.

Gazete haberine göre, eski Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkan Yardımcısı Olli Heinonen ise 24 gün içinde büyük ölçekte bir tesisin temizlenemeyebileceğini fakat daha küçük ölçekteki tesislerin bu zaman zarfında radyoaktif maddelerden arındırılabileceğini iddia etti.

5+1 ülkeleri ile İran arasında varılan anlaşmanın maddelerinden birine göre, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı müfettişlerinin, İran nükleer tesislerini ziyaret etmek istemeleri durumunda 24 gün önce İran'a haber vermeleri gerekiyor.

Anlaşmanın bu maddesi, eleştirilere neden olurken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, söz konusu maddeyi, "Deposuna baskın yapılmadan önce uyuşturucu tacirine, 24 gün süre tanınması hiç düşünülebilir mi?" diyerek eleştirmişti.

Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da "24 gün içinde birçok şey ortadan kaldırılabilir" demişti.

YORUMLAR 3
  • ateş 8 yıl önce Şikayet Et
    İki şeytan (abd ile iran) anlaştı bakalım sünni ülkelerden hangisine saldıracaklar yoksa bizemi??
    Cevapla
  • Ertan 8 yıl önce Şikayet Et
    Dünyaya şii sünni gözüyle bakıp ilimden yoksun hocaların sözüyle kendine bomba bağlayan insanlara acıyorum.
    Cevapla
  • Adem Kul 8 yıl önce Şikayet Et
    Iran şimdi yandin .Saddam Hüseyin gibi sonunuz olacak. nükleer olmadigindan emin olacaklar Sonrada ucaklarla ve denizden fuzelerle atari tetris oyunu oynar gibi viskiler icerek bombalayacaklar. Cok yazik.yazik.Onurunla yasa.Ozgur yasa.Zarari yok.Kuru ekmek ye
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi
Süleyman Soylu sessizliği bozdu! 3 isme tepki gösterdi