ABD: Rusya Suriye'de ateşe körükle gidiyor

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Rusya'nın Suriye'de yaptığı hava saldırılarının "ateşe körükle gitmek ile aynı" olduğunu ileri sürdü.

ABD: Rusya Suriye'de ateşe körükle gidiyor
ABD: Rusya Suriye'de ateşe körükle gidiyor
GİRİŞ 01.10.2015 09:14 GÜNCELLEME 01.10.2015 09:15
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, parlementodan onay aldıktan sonra Suriye'de IŞİD'e hava saldırısı düzenleyen Rusya'nın, IŞİD'e karşı mücadele edeceğini söylerken, bir yandan da rejime destek verdiğini ve bu yaklaşımın "ateşe körükle gitmek ile aynı" olduğunu ileri sürdü. İki ülkenin dışişleri bakanları da "laik ve demokratik" Suriye istediklerini açıkladı.

Pentagon'da düzenlediği basın toplantısına, Rusya'nın Suriye ve IŞİD ile mücadele ile ilgili birbirleriyle çelişen açıklamalar yaptığını ileri sürerek başlayan Carter, “Buradan yaptığım ve kişisel gözlemlerim, Rusya Savunma Bakanı (Sergey) Şoygu'nun sözlerine bakınca, Rusya'nın durumunda mantıksal çelişki olduğunu görüyoruz. Şimdi de uygulamalarında mantıksal çelişki var. Rusya, bir yandan IŞİD'e karşı mücadele edeceğini söylüyor, niyetinin bu olduğunu belirtiyor; bir yandan da Beşar Esad'a ve rejimine destek veriyor" dedi.

Suriye'de siyasi bir geçiş aranmadan IŞİD ile mücadelinin ülkedeki iç savaşı artıracağını ileri süren Carter, “Bu yaklaşım, daha önce de söylediğim gibi, ateşe körükle gitmekle aynıdır. Bunun karşısında bizim pozisyonumuz açık; IŞİD'i ve aşırı uçları yenmek, yalnızca buna paralel bir siyasi geçiş ile mümkün olabilir. Bu iki konuyu sıklıla ve açıklıkla vurguluyoruz. Umarım, Rusya bize bu konuda katılır" dedi.

Rusya Savunma Bakanı Şoygu'ya, Suriye hava sahasında ABD ve Rusya uçaklarının karşı karşıya gelmemesi için bakanlıklar arasında kurulacak ekiplerin görüşmesini önerdiğini de anlatan Carter, “Rusya uluslararası soyutlanmasını sona erdirmek ve küresel güç olarak görünmek istiyorsa Ukrayna'nın doğusundaki saldırılarını ve Kırım'ı ilhak etme girişimlerini de durdurmalı" dedi.

ABD'nin, Rusya'nın hareketlerini izlediğini ancak bu konuda ayrıntılara girmeyeceğini belirten Carter, Rusya'nın dün Suriye'ye hava saldırısı düzenlemesi ile ilgili soruyu, “Rusya'nın durumu çelişkili; bunu, IŞİD'in bulunmadığı bölgelere hava saldırısı düzenlemeleri de gösteriyor. Oralarda IŞİD yok, başkaları var. Bu tür hareketler, iç savaşı körüklemekten başka bir şeye yaramaz" diye yanıtladı.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov New York'ta başlayan BM Genel Kurulu toplantısı çerçevesinde, üçüncü kez bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından ortak açıklama yapan Lavrov ve Kerry, görüşmenin yapıcı geçtiği konusunda görüş birliğinde olduklarını söyledi.

 

Lavrov: Birleşik ve laik Suriye istiyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 28 Eylül'de bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in istekleri doğrultusunda Kerry ile görüştüklerini belirterek, “Bu doğrultuda, Suriye yönetiminin isteği üzerine şimdi Suriye'de operasyonlar yapmaya başlayan Rusya ve ABD'nin başını çektiği koalisyon güçleri arasında istenmeyen olaylar yaşanmaması için iletişim kanalları kurmayı ele aldık. Hepimiz de Suriye'de demokrasi istiyoruz. Birleşik ve laik Suriye istiyoruz. Tüm etnik ve mezhepsel grupların haklarının tanındığı ve güvence altına alındığı bir Suriye istiyoruz. Ancak buralara ulaşmak için izlenecek yollar konusunda, ayrıntılarda görüş ayrılıklarımız var" diye konuştu.

Kerry: Biz de demokratik, laik ve birlik içinde olan bir Suriye görmek istiyoruz

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de açıklamasında, başta Suriye'de gelişmesi öngörülen siyasi süreç olmak üzere bazı önemli konularda, Rusya ile görüş ayrılıklarının sürdüğünü, Rusya'nın hedefinin IŞİD ile mücadele olup olmadığı konusunda endişe taşıdıklarını vurguladı. Kerry, “Bu işin olabildiği kadar hızlı çözülmesi konusunda görüş birliğindeyiz. Özellikle, hem bölgeyi hem de Avrupa'yı son derece etkileyen mülteciler konusunda. Biz de demokratik, laik ve birlik içinde olan bir Suriye görmek istiyoruz. Ancak Rusya'nın vurduğu hedeflerin IŞİD bölgeleri olup olmadığı konusunda ciddi kaygılarımız var" diye konuştu.

YORUMLAR 34
  • Vatandas 8 yıl önce Şikayet Et
    Bütün bunlar hep ABD`nin basinin altindan cikti. Israil ve onun bazi batili destekcileri vasitasi ile Amerika ortadoguda askeri üstünlük saglamaya calisti. Ruslar aslinda dogruyu yapmiyorlar mi? Meydani hep batiya mi birakacaklar? Eninde sonunda kabak yine Türkiye`nin basina patliyacak gibime geliyor.
    Cevapla
  • FTH 8 yıl önce Şikayet Et
    bizde yedik . obama ile putin kadehi bunun için kaldırdı ,obama kalleşi ben diye esed karşıtlarını vuramıyorum , diğer islam ülkeler bana kıl olur , sen vur . hoş amerikanın ve batının işid diye vurdukları esed karşıtları .yoksa işid i niye vursunlar .onu zaten onlar kurdurdu.
    Cevapla
  • hyr 8 yıl önce Şikayet Et
    PUTİN YAYILMACI BİR POLİTİKA İZLİYOR. HiTLER.II OLARAK ilk icraatı da polonya hükümet temsilcilerinin uçağını düşürmekti... putin çizmeyi çoktan aştı...
    Cevapla
  • HEVAL 8 yıl önce Şikayet Et
    bu topraklarda bizi böyle elleri kolları bağlanmadan açıkça vuruyorlar. biz sadece seyrediyoruz. Rusya bunu en acı bir şekilde ödemeli. işid ise bu biz Müslümanların sorunu Rusya'nın ne işi var. bu sorunu biz çözmeliyiz. işit bahane bunu çok iyi biliyoruz.
    Cevapla
  • Misaffur 8 yıl önce Şikayet Et
    Aslen bizim olan topraklara bu gün bakıp burada çok büyük oyunlar oynanıyor derken içim acıyor. Oyun var Islam coğrafyasında peki biz neredeyiz? Mesele oyun ise hep vardı, haclısı vardı taçlısı vardı. Değişenin yüzyıllardan daha farklı şeyler olmasi kahrediyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan PKK destekçisi Geerdink'e iki dilde yanıt
Barış Alper Yılmaz şov yaptı! Galatasaray liderliğini sürdürdü